Teknolojinin Üretime Etkisi? Birim Üretim Teknolojisi Nedir?
Teknoloji Üretimi Nasıl Etkiler ve Üretimde Faydaları Nelerdir. Sanayi, tarım ve hizmet alanlarında üretim, tüketim ve satış süreçlerinin tamamını daha hızlı yapmamıza olanak sağlayan yöntem ve araçların tümünü teknoloji olarak tanımlayabiliriz. Bir işi daha az kaynak kullanarak, daha az zaman harcayarak tamamlayabilmek için teknoloji hayatımızın vazgeçilmezlerindendir. Buna neden ihtiyaç duyduğumuz ise teknolojinin tanımında mevcuttur.
Günümüzde her geçen saniye kaynaklar azalıyor. Dolayısıyla vakti ve kaynakları daha verimli kullanarak maliyetleri düşürebilirsek kazancımızı maksimize edebiliriz.
Teknolojinin Yararları
Teknoloji hayatımızın her alanında bu kadar etkin rol oynarken sayısız avantaj sağlar.
- Kas gücü ihtiyacını azaltır.
- Yaşam kalitesini yükseltir.
- Bir saniyenin bile önemli olduğu bu zamanlarda uygulandığı her alanda vakitten tasarruf sağlanmasına yardımcı olur.
- İletişim ve koordinasyon olanaklarının artmasına ve haberleşmenin kolaylaştırılmasına sebep olur.
Teknoloji ve Üretim
Ürün ve hizmetlerin tedarik edilmesi üretime, üretim miktarı ise doğrudan teknolojiye bağlıdır. Girdi maliyetlerini düşürebildiğimiz sürece ticaret ve üretim yapmaya devam edebiliriz. Üretici bu koşulları göz önünde bulundurarak daima kazanç oranını yüksek tutmayı amaçlar. Dolayısıyla kısıtlı sermaye ve kısıtlı kaynak ile daha çok üretebilmek için daha verimli olmak zorundadır. Bu noktada ayar yapabileceği ilk kalem ise emek ve iş gücüdür.
Daha az iş gücü kullanarak mevcut üretim seviyelerini yakalamak isteyen üretici yeni yöntemler ve ya araçlar kullanmak zorundadır. Teknoloji ise üreticiye ihtiyaç duyduğu daha verimli yöntem ve araçların tümü olarak yorumlanabilir.
Etki ve Tepki
Genel anlamda teknolojinin negatif etkilediği bir üretim süreci tarih boyunca hiç olmamıştır. Gelecekde de olması mümkün görünmüyor. Haberleşme, ulaşım, altyapı, gıda ve sanayi sektörlerinin tamamında teknoloji hız ve kolaylık anlamına gelir. Üretimi yapılan ürün ve hizmetler için ise hız daha çok üretimi tetikler. Daha çok üretim daha çok tüketime imkan sağlar.
Dünya üzerinde hiçbir insanın sahip olabileceğinden daha fazlasını reddetmeyeceği ise sosyolojik bir gerçektir. Elinde sınırlı bir arazisi olan çiftçi kışın zor durumda kalmamak için yazın üretebildiği maksimum miktarda ürünü tarlasından almak isteyecektir. Kısıtlı yaz ayları süresince mümkün olan en yüksek seviyede üretimi yapabilmesi için makinelere dolayısıyla teknolojiye ihtiyacı vardır. Örnekteki bu çiftçi gibi üretim yapan herkes teknoloji sayesinde üretimini arttırmak ister.