Evde Bezelye Nasıl Yetiştirilir? Bezelye Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?



Her sebze zamanında tüketilmelidir. Peki, bezelye nasıl yetiştirilir? nasıl yapılır?


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Evde Bezelye Nasıl Yetiştirilir? Bezelye Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?

Bezelye yemeği yaparken kullanacağınız malzemeler her evde bulunmaktadır. Bunun için 1 soğan, 2 patates, 2 havuç, salça, tuz, isteğe bağlı baharat ve bezelye’ye ihtiyaç vardır. İlk olarak soğanı yemeklik doğrayın ve kavurun. Ardından bezelye, salça, küp küp doğradığınız patates ve havucu ilave edin. Son olarak üzerini geçecek şekilde su ekleyin ve 30 dakika pişirin. Afiyet olsun.

Bezelye Nasıl Yetiştirilir?

Bezelye iklim seçiciliği olan bir bitkidir. Bu nedenle bezelye her kilimde yetişmiyor. Bezelye yalnızca serin iklimlerde yetişen bir bitkidir. Havanın serin ve nemli olduğu zamanda bezelye iyi bir şekilde gelişir. Bezelye yetiştirilme süresince sıcaklığın donma noktasının üzerinde olması oldukça idealdir. Bezelyenin çimlenme döneminde topraktaki bezelye tohumunun çürümesine yol açan nokta budur. Bu nedenle bezelye tohum ekim işlemi Kasım ve Mayıs ayına kadar yapılmalıdır.

Ülkemizde bezelye tohumu genellikle Şubat ve Mart aylarında ekiliyor. Ayrıca kasımın son haftasında kadar sonbahar çeşidi bezelyeler şubat ayının ortasına kadar ise erkenci çeşit bezelyeler ekilir. Bununla birlikte Nisan ayının son haftasına kadar yarı erkenci ve geçici bezelye çeşitlerinin ekilme işlemi yapılabiliyor. Nisan ayından sonra ise sıcağa dayanıklı olan bezelyelerin ekimi yapılır. Bezelyeleri ekme şekli ve aralıkları ise bezelyenin türüne ve işletme büyüklüğüne bağlı olarak farklılık gösterir.

Bezelye Ekiminde Toprak Nasıl Hazırlanır?

Bezelye ekecek olduğunuz toprağın sıcaklığı 7 ila 8 derece arasında olmalıdır. Bezelye tohumları 2 derece sıcaklıkta çimlenir gelişme döneminde ise yüksek sıcaklık ve uzun güneşlenmelerden pek hoşlanmaz. Bu nedenle bezelyenin gelişme döneminde rutubetli ve serin ortam olması gereklidir. Bezelyenin büyüme döneminde yüksek sıcak ve kurak bitkinin gücünün yoğun olarak eşeyli faza kullanılmasına yol açar.  İlkbahar mevsimi döneminde yapılacak olan bezelye ekimlerinde topraktaki azot tutan mikroorganizma ve bakterilerin işlevini kolaylaştırmak amacı ile toprak sonbahar ayında 20 ila 25 santim derinlikte sürülmeli ve havalandırılmalıdır. Bu sürme işlemi 1 2 defa yapılmalıdır. Bezelye tohumu ekme işlemine sonbaharda yapacaksanız tarlanın anız yakılma işleminden sonra yapmanız gereklidir. Ekim işlemi öncesinde toprağı tekrar sürünmek gerekir. Bununla birlikte toprağı çok iyi bir şekilde işlemek önem taşır. Toprağı hasat makinesi ile işlerseniz tarla düzeyi daha düzgün olur. Bu sayede sonbaharda ve ilkbahardaki bezelye ekme işlemleri başladığında toprağın tırmıkla düzeltilerek ekime hazır hale getirilmesi sağlanır. Bezelye ekim işlemini alüvyol ve su tutma oranı yüksek olan bölgelerde yapmanız önem taşır. Çünkü bezelye çimlenme sürecinde ıslak ve rutubetli toprağı sevmez ve böyle bir toprakta bezelye tohumları çimlenmez.

Bezeleye Hangi İklimde Yetişir?

Bezelye bitkisi belirli bir sıcaklığın ardından generatif döneme geçer. Eğer bunun aksi bir durum meydana gelirse vegetatif kalır. Bezelye tohumlarının çimlenmesi için en uygun sıcaklık ise 15 ila 18 derecedir. Bezelye tohumlarının çimlenme döneminde sıcaklığın yüksek olması durumunda çiçeklenme dönemi kıssaları nokta bezelye tanelerinin olgunlaşma döneminde ise sıcaklık 30 derecenin üzerinde ya da daha fazla olması halinde bitkiler zarar görür. Bu durumda haşlanma denilen olay meydana gelir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar