İncir Kurusu Nasıl Yapılır? İncir Kurusu Nasıl Saklanır?



İncir kurusu, güneş almayan gölge bir yerde muhafaza edilmelidir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


İncir Kurusu Nasıl Yapılır? İncir Kurusu Nasıl Saklanır?

Anavatanı Akdeniz ve güneybatı Asya olan incir meyvesi fazla lif içerir ve bundan dolayı çabuk bozulur. Bu nedenle İncili değerlendirmek için kurutma yöntemi de tercih ediliyor. İncir yalnızca yaz aylarında değil kış aylarında da yenilebilmesi için kurusu da yapılan bir meyve türüdür. İncir kurusu satın almak yerine evde kendi incirinizi kurutabilirsiniz. İncir kurutmak için iki yöntem vardır. Bunlardan birisi güneşte kurutma diğeri ise fırında kurutma yöntemidir. Eğer bol güneş alan bir iklimde yaşıyorsanız güneşten faydalanarak incirlerinizi kurutmanız mümkün. Fakat yağışlı bir iklimde iseniz bu durumda fırında kurutma yöntemini tercih edebilirsiniz.

İncir Kurusu Nasıl Saklanır?

İncir kurusu saklanırken güneş görmemesi gerekir. Kurutulmuş meyveler bozulmaya uygun bir yapıdadır. Bu nedenle bozulmalarını önlemek için en iyi şartlarda muhafaza edilmesi gereklidir. Kuru incir muhafaza edilirken nemden ve yüksek sıcaktan uzak bir ortamda saklanması gerekir. Aynı ısı değişimlerini maruz kalan incirler nemlenir ve küflenebilir. Bu nedenle kurutulmuş incirleri cam kavanoz içerisinde serin ve kuru bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Böceklerden korunmak için de kavanoz içerisine 2-3 adet Defne yaprağı eklemenizi tavsiye edilir. Defne yaprağı böceklenmeye karşı oldukça etkili bir yöntemdir. Eğer kurutmuş olduğunuz incirleri kısa bir zaman dilimi içerisinde tüketmeyi planlıyorsanız bu durumda buzdolabında 15 gün kadar muhafaza etmeniz mümkün. Uzun süreli tüketimler için serin ve kuru dolapları tercih etmenizi tavsiye edilir.

Güneşte İncir Kurutma Nasıl Yapılır?

Güneşte incir kurutma yöntemini tercih ettiyseniz öncelikle bir kap içerisine su koyun ve incirleri bu katta iyice yıkayın. Daha sonra bıçak kullanarak yıkanan incirlerin sap kısımlarını kesin ve çürük kısımlarını da bıçakla ayırın. Yine bıçak kullanarak incirleri baştan sapına doğru ortadan ikiye ayırın nokta eğer incirler ıslaksa bu durumda kağıt havlu kullanarak nemini alın. Ter bir ızgara kullanarak ya da bir tülbentin üzerine kesmiş olduğunuz incirleri serin. Eğer tülbent ya da tel ızgara kullanmak istemiyorsanız tepsi de kullanabilirsiniz.

İncirleri aralıklı olarak dizin ve sonrasında üzerine ince bir tülbent ile örtün. İncirleri dizmiş olduğunuz tepsiyi ya da tel ızgarayı bol güneş alan bir yere koyun. 2-3 günde bir incirlerin durumunu kontrol etmeniz gereklidir. Kuruyan incirleri toplayın ve daha sonra kalanları ters düz edin. İnciri sıktığınız zaman suyu çıkmıyor ve yumuşak ise bu durumda kurmuşlar demektir. İncirin nemli kalmamasına dikkat etmeniz çok önemlidir. Aksi halde kurtlanma olabilir. İncir kurusu 3 ila 5 gün içerisinde hazır olur.

Fırında İncir Kurusu Nasıl Yapılır?

İncirleri fırında kurutmaya karar verdiyseniz öncelikle incirlerinizi iyice yıkayarak işe başlayın. İncirlerin yıkanması daha uzun ömürlü ve temiz koşullarda kurumasını sağlar. Yıkamış olduğunuz incirleri bir süzgeçte bekleterek fazla suyunu atmasını sağlamalısınız. Daha sonra incirler Eğer çok büyükse ikiye kesin. Kesme işlemini dikey olacak şekilde yapmalısınız. Kesilen incirleri fırın tepsisine yerleştirmelisiniz. Tepsiye doğrudan incirleri yerleştirmek yerine tel ızgara kullanarak yerleştirmeniz tavsiye edilir. Bu sayede kurutma sırasında incirler tepsiye yapışmaz. İncirlerin hepsi dizerken aralarında 2 santimetre boşluk kalmasına dikkat etmeniz gereklidir.

İncileri yıkayıp kesip ve özenle tepsiye yerleştirdikten sonra sıra kurutma işlemine gelir. Fırında incir kurutma için uzun bir zamana ihtiyaç vardır. Öncelikle fırına 45 derecelik bir ısıya ayarlayın ve iyice ısınmasını sağlayın. Tepsiye dizmiş olduğunuz incirleri fırına verin ve en az 10 saat boyunca fırında kalmasını sağlayın. Fırında belirli bir sıcaklık olacağından dolayı bu işlem sırasında fırın kapağını biraz açık bırakmanız tavsiye edilir. Bunun için fırın ve kapak arasından bir kaşık koyarak aralık kalmasını sağlayabilirsiniz. Ara sıra incirlerin yönünü değiştirerek tüm yüzeylerinin kurumasını sağlamanız gereklidir. 10 saat süresi sonunda incirleri sıktığınız zaman herhangi bir şekilde sıvı akmıyorsa incirler kurumuş anlamına gelir. İncir kurutma işlemi biraz uğraştırıcı gelebilir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar