Dut Nasıl Kurutulur? Dut Nasıl Yıkanır?



Dut kurusu için dutları fırın tepsisine aralıklı sermeniz gerekiyor.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Dut Nasıl Kurutulur? Dut Nasıl Yıkanır?

Dut kurutmak için bir fırın tepsisi alalım. Ardından seçtiğiniz dutları fırın tepsisine aralıklı olacak şekilde serelim ve 50-65 derece arasında ısıtılmış fırına yerleştirelim. Kurutma işlemi yaklaşık 5 saat sürebilir. Arada bir dutu karıştırarak eşit şekilde kurumasını sağlayabilirsiniz.

Dut Nasıl Yıkanır?

Meyveleri kir ve tozdan arındırmak için bir kabın içerisinde su ile yıkanması gerekir. Peki, dut nasıl yıkanır? Bunun için ilk olarak derin bir kabın içerisine su ilave ederek dutları karıştırarak yıkayın. Ancak bastırmadan yıkamaya özen gösterin. Aksi taktirde dutlar ezilebilir.

Dut Nasıl Yetiştirilir?

Dut yetiştiriciliği ülkemizde yoğun olarak Malatya Ankara Ordu Erzincan Erzurum Kayseri ve Kahramanmaraş bölgelerinde yapılıyor. Dut taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da tüketilen bir meyvedir. Dut özellikle küçük çocuklar tarafından severek tüketiliyor. Kuru dut besin öğeleri açısından oldukça zengindir. Dut yöreden yöreye farklılık gösteren kullanım şekillerine de sahiptir. Pestil, pekmez, dut ezmesi, reçel, dut sirkesi gibi pek çok farklı üretimde kullanılıyor. Lezzetli olduğu kadar dayanıksız bir meyve olan dutun depolanmasına ve muhafaza edilmesi oldukça maliyetlidir. Bundan dolayı dutun hasat dönemi kısadır. Dut çeşitleri içinde en dayanıklı tür karadut türüdür. Bu nedenle genellikle endüstriyel üretim için karadut türü tercih ediliyor.

Dut Yetiştirilen Toprak Nasıl Olmalıdır?

Dut ağacı ülkemizin her yöresinde yetiştirilebilen bir ağaç çeşididir. Ancak sıcak ve ılık bölgelerde yetiştirilen dutlar daha lezzetli ve iri olur. Dut ağacı toprak seçici özelliği bulunmamakla beraber daha verimli olması bakımından toprağın karışık kumlu veya tınlı olması gereklidir. Dut ağacını yetiştirildiği toprak altı ile yedi pH seviyesine sahip olmalıdır. Dut ağacı yetiştirilecek olan alanın yakınında su kaynakları yeterli ise örtülü veya yarı örtülü sistem kullanılabilir. İklim koşullarına bakılarak sistem belirlenir. Soğuk iklimlerde sera imkanlarından faydalanılır. Dut ağacının fidanının bakımı kolaydır. Özellikle kapalı sistemlerde ise dut ağacın yetiştiriciliğinde yabani otlar ile mücadele edilmelidir. Bahar ve sonbahar aylarında dut ağacının dipleri işlenmeli ve toprak havalandırılmalıdır. Böceklenmeye karşı ilaçlanma yapılmalıdır. Ancak genç bahçelerde ilaçlama yapılırken uzman desteği almak çok önemlidir. Aksi takdirde ağacın kuruması olasıdır.

Dut Ağacının Sulanması ve Gübrelemesi Nasıl Yapılır?

Dut suyu seven bir ağaçtır. Bu nedenle dut toprağının sürekli olarak nemli olması gereklidir. Dut ağacı sulandıkça meyvesi 2 kat daha lezzetli ve daha fazla olur. Özellikle kurak bölgelerde dut yetiştiriciliği yapılıyorsa toprağın nemli kalabilmesi için önlemler alınmalı ve bu önlemler ağacın dibine yapılacak olan ağaç kökünün çevreleyecek havuz tekniği şeklinde olmalıdır. Verimli bir Dut Ağacı elde etmek ve ürün verimini artırmak için ağaca azotlu ve fosfatlı kimyevi gübreler verilebilir. Ağaca verilecek olan gübrenin çeşidini belirlemek için öncelikle ekim yapılacak olan toprağa ve dut yaprağı analizine bakılması gereklidir. Dut Ağacı gübreleme işlemi yıl içerisinde ilkbahar yaz ve sonbahar aylarında olmak üzere 3 kez yapılmalıdır.

Dut Ağacı Budaması ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Dikili Dut Ağacı fidanları meyve vermeye başladığı zaman budama işlemine de başlanır. Dut ağacı budaması sonbaharda yapılır. Budama işlemi yaparken sağlıklı sürgünlerin uzamasına imkan sağlanır. Aksi halde ağaç bodur kalabilir. Kırmızı ve beyaz dut ağacı uzun sürgün verir. Kara dut ağaçları ise kısa sürgünler verir. Bu nedenle budama işlemi kısa ağaçları uzun gösterecek şekilde uzun ağaçları ise kısa gösterecek şekilde yapılmalıdır. Dut meyveleri olgunlaştığı zaman ağacın altına temiz bir örtü serilir. Sonrasında ağaç dalları sallanarak dutların yere dökülmesi sağlanır. Ancak karadut çeşidinin sapları daha sağlam olduğu için hasat bu şekilde yapılamayabilir. Böyle durumda el ile toplanarak dut hasadı yapılmalıdır. Kurutmalık dutların dalında kuruması beklenir ve daha sonra toplanarak hasadının yapılması sağlanır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar