Vişne Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Vişne Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Vişne ağacı soğuğa dayanıklı bir ağaç türüdür. Bu ağaç özellikle yaz aylarında meyve verir ve çok dikkatli bir bakım ister. Vişne ağacının odun kısımları 40 dereceye kadar çiçek ve tomurcukları ise eksi 2 dereceye kadar dayanıklıdır.

Vişne Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Vişne Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Vişne ağacı genellikle çok yağış alan yerlerde fazla sulanmaya gerek kalmadan yetiştirirler. Vişne açık genel olarak kireçli kumlu ve kuru topraklarda yetişir. Vişne ağacı genellikle sonbahar aylarının sonlarına doğru dikilir. Bu dikim işlemi fidanlar uyanmadan Nisan ayının 2 haftasına kadar yapılabilir. Tüplü vişne fidanlarının kökleri saksılarda ya da toprakta olduğundan dolayı yılın 12 ayında da istenildiği zaman dikilebilir.

Vişne Ağacı Nerede Yetişir?

Ülkemizde en fazla yetiştirilen ağaçlardan biri de vişne ağacıdır. Bu ağaç ülkemiz genelinde iç Anadolu Karadeniz ve Ege Bölgesi’nde pek çok şehirde yetiştiriliyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde vişne ağacı yetiştiriciliği yoğun bir şekilde yapılıyor. Vişne ağacı yetiştirilirken çok dikkat edilmelidir. Bu ağaç genellikle soğuk ve serin iklimleri sever ve yağış alan yerlerde yetişir. Vişne ağacı kış aylarında dinlenme dönemine giren nokta bu ağacın dallarının budanması havaların çok soğuk olmadığı dönemlerde yapılmalıdır. Akdeniz ve Ege kıyılarında kış ayları çok sert geçmediğinden dolayı vişne ağacı budaması kış aylarında da yapılabilir.

Vişne Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Vişne ağacının budanmasına ve bakımından çok dikkat edilmesi gereklidir. Ülkemizde pek çok ilde yetiştiriciliği yapılan bu ağaç sonbahar aylarında yapraklarını döker. Bu dönemde vişne ağaçları budanmaya başlar ve budama işlemi kış ayları sonunda ağaçların uyanma dönemine kadar devam eder. Toprağını ve bulunduğu bölgenin iklim şartlarını seven bu ağaç oldukça verimli bir süreç geçirir. Bu nedenle vişne ağacının periyodik olarak sulanması ve budanması gereklidir. Vişne ağacının bakımı uygun bir şekilde yapılmadığı zaman ağaçta çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. Ağacın köklerinde çürükler oluşabilir. Bu meyve ağaçlarında kök boğazı çürüklüğü ve kök çürüklüğü olarak bilinir. Ayrıca ağaç yapraklarında da hasarlar meydana gelebilir. Bu hastalıklar meydana geldiği zaman muhakkak ağacı iyileştirmek için önlemler alınmalıdır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar