Çocuklara Düzenli Ders Çalışma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır? Çocuğu Ders Çalışmaya Nasıl Teşvik Ederiz?
Çocuklara düzenli ders çalışma alışkanlığının kazandırılması için yapılacak bazı temel adımlar bulunur. Okul çağındaki çocukların en çok zorlandıkları konuların başında ders çalışma süreleri gelir. Düzenli şekilde belirli sürelerde yapılacak çalışmalar, çocuğun akademik başarısını da orantılı şekilde arttıracaktır. Dış uyaranlara açık olan çocukların derse odaklanmaları bir hayli zordur. Bu tip öğrenciler için ebeveynlerin kısa süreli ders çalışma programlarını tercih etmeleri gerekir. Her gün yarım saatlik ders çalışma periyodu, tedricen günden güne arttırılabilir. Burada ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken hususların başında gelen, öğrencinin çalışma hevesinin kırılmadan kısa süreli de olsa her gün çalışmasının teşvik edilmesidir.
Çocuğu Ders Çalışmaya Nasıl Teşvik Ederiz?
Okul çağında farklı sınıflarda girilecek sınavlar, çocukların sıralama sınavlarında başarılı olması üzerine kuruludur. Burada eğitimci ve ebeveynlerin yapması gereken, öğrencide motivasyonu arttırıcı azim odaklı çalışma sisteminin teşvik edilmesidir. Azimli bir öğrenci, başarısız olduğu derslerden soğumayarak, eksik konularını tamamlama yoluna gidecektir. Ebeveynlerin sıklıkla düştüğü hataların başında gelen, çocuğun akademik başarısının diğer öğrencilerle kıyaslanmasıdır. Başarısızlığı cezalandıran uygulamalardan ziyade başarıyı öven ve çocuğu motive edici hareketlerle çalışmaya teşvik etmektir.
Ebeveynlerin çalışmayı reddeden, sürekli erteleyen çocuklara yaklaşımları son derece sabırlı olmalıdır. Zihinde görev duygusunun oluşturulması, sorumluluk bilincinin yerleştirilmesi için son derece önem taşır. Dışa dönük, hareketli çocuklarda bunu sağlamak için sessiz çalışma ortamları oluşturulmalıdır. Çocuğun karakteri ve yaşına göre dikkat sürelerine uygun şekilde en kısa çalışma programları hazırlanır. Düzenli şekilde bu kısa programlara riayet eden çocuklarda zihin, her gün ders çalışmayı bir alışkanlık haline getirecektir. Çocukların yeterli sürede ve düzenli uyku alışkanlığı da başarıyı arttıracak yan faktörlerdir. Bu sayede çocukları ders çalışmaya teşvik etmiş olacaksınız.