Hayır Lokması Nasıl Yapılır? İzmir Lokması Hamuru Nasıl Yapılır?

Özel günlerde hayır lokması dökmek istiyorsanız iyi bir dağıtım firmasını tercih edebilirsiniz.

Hayır Lokması Nasıl Yapılır? İzmir Lokması Hamuru Nasıl Yapılır?

Hayır lokması nasıl yapılır? Hamur malzemeyi yoğurduktan sonra 30 dakika mayalanmasını bekleyin. Ardından kızartma sürecine geçmeden şerbet hazırlanmalı ve soğutulmalıdır. Kabaran hamuru kızartarak ayçiçek yağı içerisine atın. Altlı üstlü pişirdikten sonra şerbetin içine atarak özleşmesini bekleyin.

Osmanlı döneminde yalnızca saray halkı tarafından yenilen lokma şerbetli bir tatlıdır ve oldukça hafif bir tatlı olarak bilinir. Eskiden lokma dökme işi evde hanımlar tarafından yapılırken günümüzde artık mobil araçlar ile firmalar tarafından oldukça rahat bir şekilde yapılıyor. Hayır lokması özellikle ölüm yıldönümleri ve bir belanın def edilmesi için dökülen lokma istenilen yerde dökülerek sıcak olarak servis edilir. Hayır lokması hayırlı bir işin olması bekleniyorsa o zaman döktürülür. Hayır lokması genellikle şu gibi durumlarda döktürülür:

  • Mevlitlerde
  • İş yeri açılışlarında
  • Evlenme düğünlerinde ve sünnet düğünlerinde
  • Hastanın bir an önce iyileşmesi için
  • Ölüm yıldönümlerinde
  • Adak için

Hayır lokması isteğe bağlı olarak hem tatlı hem de tuzlu olarak dökülerek dağıtılabilir.

Hayır Lokması Nasıl Dökülür?

Eski yıllarda hayır lokmaları özel günlerde evlerin hanımları tarafından dökülür çocukları ve gençleri tarafından da dağıtılırdı. Fakat günümüzde her alanda yaşanan gelişmeler doğrultusunda hayırlı okuması konusunda da bir sektör oluşmuştur. Hayır lokması firmaları mobil araçları ile istenilen yere gider ve orada lokmayı dökerek dağıtımını yapar. Hayır lokmaları işin profesyonelleri tarafından yapılır ve oldukça başarılı bir şekilde dağıtım işlemi de gerçekleşir. Hayırlı lokmaları genellikle cami çıkışında ya da insan kalabalığının çok olduğu merkezi yerlerde dökülerek dağıtılıyor.

Lokma dağıtım firmaları mobil araçlarını önceden belirlenen yere getirerek hazırlıklarını yaparlar. İnsanlar camiden çıkmaya başladığında ya da meydan kalabalıklaşmaya başladığı zaman hazırlanan lokmalar profesyonel kişiler eşliğinde servis edilir. Hayırlı okullara istenilen miktar tamamlanana kadar dağıtılır ve sonrasında işleme son verilerek araç toparlanır. Bu sayede hayırlı okuması döktüren kişi hiçbir şeye karışmadan istenilen miktarda hayır lokması istenilen niyet üzerine dağıtılır.

Hayır lokması dağıtılırken küçük kese kağıtları ya da küçük kaplar kullanılır. Bu kapların içerisine 5 ya da 6 adet lokma konularak gelenlere servis edilir. Eğer hayırlı lokması döktüren hayır sahibi de dağıtma işleminde yer almak isterse bu durumda ekibin arasına katılarak hayır lokmalarını dağıtabilir. Günümüzde hayır lokması dağıtımı yapan pek çok farklı firma vardır. Bu firmalara arama motorları üzerinden kolay bir şekilde ulaşmak ve hizmet talep etmek mümkün.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar