Semavi Dinler Nelerdir? Semavi Dinler Hangileridir?
Semavi dinler ya da diğer ismiyle İbrahim’i dinler, monoteist (tek tanrıcılık) inancına bağlı ve ortak kökenden geldiği bilinen din grubudur. Dünya üzerinde en büyük üç semavi din bulunmaktadır, bunlar sırasıyla; Hristiyanlık, İslam ve Musevilik inançlarıdır.
Bütün semavi dinlerde Adem ortak ata ve ilk insan olarak kabul edilmekle birlikte, kutsal kitap ve peygamberlerin yaratıcı tarafından insanları uyarmak amacıyla gönderildiği inancı mevcuttur. Yaratıcı tarafından gönderilen peygamberler, yaratıcının emir ve yasaklarını insanlara bildirmekle sorumludur ve tanrı tarafından insanlar için kutsal kitap ve peygamberler aracılığı ile bildirilen emir ve yasaklar bulunmaktadır.
Semavi Dinler Hangileridir?
Kelime anlamı olarak ‘gökle ilgili’ veya ‘göğe ilişkin’ gibi anlamlara gelen semavi dinler üç grupta incelenmektedir.
Hristiyanlık
Dünya nüfusunun yaklaşık olarak %30’unun mensup olduğu bu din, 2.4 milyarı aşkın takipçiye en çok takipçisi olan semavi din konumundadır. Bu dinin takipçilerine Hristiyan, İsevi veya Nasrani denir. Hristiyanlık dininde baba, oğul ve kutsal ruh inancı mevcuttur.
İslam
MS.571 yılında günümüz Suudi Arabistan topraklarında, Arapların Kureyş Kabilesinin Haşimoğluları koluna mesup bir ailede Mekke şehrinde doğan Muhammed peygamber, bu dinin kurucusu olarak kabul edilir. Hristiyanlık ve Musevilikten farklı olarak İslam dini kendini, en başından beri var olduğu iddia edilen ve insanlar tarafından sürekli değiştirilmiş veya amacından saptırılmış hak dininin devamı olarak göstermektedir. Hristiyanlık dininden sonra dünya üzerinde en çok takipçisi olan ikinci semavi din olma özelliğini taşır.
Musevilik
Musevilik ya da bilinen ismi ile Yahudilik, diğer iki semavi dine nazaran etnik bir din olarak kabul edilmektedir. Diğer iki semavi din çok uluslu birer din iken, Musevilik inancı bu anlayıştan uzaktır. Bu inanca göre yahudi toplumu tanrı tarafından diğer insan topluluklarından üstün kılınmış ve kendilerine belirli sınırları olan topraklar vadedilmiştir.