Hukuk Fakültesi Yorumları? Hukuk Okuyacaklara Tavsiyeler?
HUKUK FAKÜLTESİ 1. SINIF
TYT, AYT sınavlarının da yaklaşması ile bu dönemde hukuk fakültesini seçecek kişiler için hukuk fakültesinin ilk senesi hakkında genel çerçeveden bilgiler vermenin yararlı olacağı fikriyle bu makaleyi okurlara sunuyorum. Hukuk fakültesi halk arasında da bilindiği gibi kazanması zor okuması daha zor görülen nadir bölümler arasındadır.
Bu bölüm seçilirken elde edilecek prestijden ziyade bu mesleği yapan kişinin topluma sunacağı adalet olgusu neticesiyle hareket etmek ve bu bağlamda bu bölümü seçmeye karar vermek en doğru temel olacaktır. Hukuk fakültesinin işleyişiyle ilgili kısa bir bilgi verdikten sonra bu yazıda daha çok hukuk fakültesinin ilk senesi olan birinci sınıf üzerinde durmayı uygun gördüm.
Hukuk fakültesi bilindiği üzere eşit ağırlık bölümüdür.
100 bin barajıyla öğrencileri alan hukuk fakültesin Türkiye içerisinde 84 fakültesi bulunmaktadır. Yeni düzende mevcut olan bu fakülte fazlalığı niteliksiz öğrenci sorununu ortaya çıkardığı için son zamanlarda sıralama barajına yapılan düzenlemenin yanında fakültenin daha iyi işleyebilmesi amacıyla 1 yıl daha uzatılması hakkında çalışmalar yapılmıştır.
Cumhurbaşkanının 2021 yılı için yapmış olduğu açıklamada hukuk fakültesinin öğrenim yılının 4 yıldan 5 yıla çıkarılacağı belirtilmiştir. Burada 4 yıla yayılan derslerin yoğunluğunun azaltılması ve daha nitelikli eğitim verilerek daha nitelikli hukukçular yetiştirilmesi mantığıyla hareket edilmiştir. Öğrencilerin bu bölümü seçerken her şeyi göz önünde bulundurarak seçmesi en doğru karar olacaktır.
DERSLER
Hukuk fakültesi birinci sınıfta olan dersler; Anayasa Hukuku, Medeni Hukuk, İktisat, Hukuka Giriş, Roma Hukuku ve ortak derslerdir. Bu dersler hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse
Medeni Hukuk: Medeni hukuk anlaşılacağı üzere hukuk fakültesi birinci sınıf kapsamında görülecek bir derstir aynı zamanda bir yıl boyunca görülecek bu ders özel hukuk ve kamu hukuku ayrımı yapıldığı taktirde özel hukuk alanına girip ayrıca özel hukukun temelini oluşturur. Aile hukuku, kişiler hukuku ve medeni hukuka giriş olmak üzere üç bölümde işlenir. Bu ders çok önemli olmakla beraber hukuk öğrencilerinin bu önemi göz ardı etmemesi gerekir.
Anayasa Hukuku: Anayasa hukuku da medeni hukuk gibi birinci sınıfta görülecek dersler arasındadır. Bu ders özel hukuk, kamu hukuku ayrımı yapıldığında kamu hukuku alanına girer ve aynı zamanda kamu hukukunun temelini oluşturan bir derstir.
Türkiye Cumhuriyeti anayasası, yasama, yürütme, yargı organlarının düzenlenişi ve aynı zamanda genel anlamda dünyadaki anayasal işleyişi kapsayan bu ders medeni hukuk gibi çok önemli ve önemi göz ardı edilmemesi gereken bir derstir.
Roma Hukuku: Roma hukuku hukuk fakültesi birinci sınıf dersleri arasında yer alan bir derstir. Bu ders kamu, özel hukuk ayrımında özel hukuk alanına girer.
Eski zamanlardan günümüze kadar süregelen roma hukuku alanında bize bilgilerin aktarıldığı bu ders hukuk fakültesi öğrencileri tarafından pek önemsenmese de hukuk fakültesi ikinci sınıfta görülecek olan borçlar hukuku dersinin temelini oluşturur ve diğer dersler kadar önemlidir.
İktisat: Birçok hukuk fakültesi öğrencisinin korkulu rüyası olan iktisat hukuk fakültesi ile alakası olmayan bir derstir ancak bir hukukçunun iktisat temel kavramlarını bilmesi gerektiği düşüncesi ile birinci sınıfta görülecek dersler arasında yerini almıştır. Tabi ki her ders gibi bu ders de önemlidir ancak başta da belirttiğimiz üzere hukuk fakültesiyle alakası olmadığı düşünüldüğü için öğrenciler tarafından pek fazla önemsenmez.
Hukuka Giriş: Hukuka giriş diğer dersler gibi hukuk fakültesi birinci sınıfta görülen bir derstir. Bu dersin asıl amacı hukuk fakültesine yeni başlayan öğrencilerin hukuk bilgisi açısından bir temel oluşturmasıdır. Bu ders öğrenciler tarafından göz ardı edilmemesi gereken bir derstir. Hukuku anlayıp öğrenmek için kesinlikle dikkate alınması gerekir.
Ortak Zorunlu Dersler: Bu dersler diğer fakültelerinde görmek zorunda olduğu ve üniversiteler tarafından daha çok uzaktan eğitim şeklinde bir yöntem izlenerek işlenen derlerdir. İnkılap tarihi, Türkçe gibi dersleri kapsar.
GENEL YORUM
Birinci sınıf hukuk fakültesi bilgilerinin temelini oluşturur bu yüzden en ince ayrıntısına kadar rehavete kapılmadan düzenli bir şekilde bu seneyi atlatmak kişinin eğitim hayatında daha iyi sonuçlar doğurmaktadır.
Her bölümde olduğu gibi bu bölümünde zorlukları vardır ancak gözde çok büyütmemek gerekir. Nitelikli, vizyon ve misyon sahibi bir hukukçu olma düşüncesiyle yola çıkıldığı taktirde hiçbir zorluk görülmeyeceği aksine bu süreçte meydana gelen zorlukların sizleri kamçılayarak daha iyi birer hukukçu yapacağı gerçeği bu fakülteyi daha kolay bitirmenize yardımcı olacaktır. Romalı bir şair olan Publius Vergilius Maro’nun da dediği gibi “çalışmak her şeyi fetheder”.