Lavanta Nasıl Yetiştirilir? Lavanta Nasıl Çoğaltılır?



Kokusu ile popüler bitkilerden biri olan lavanta, soğuğa karşı dayanıklıdır. Zor iklim koşullarında kolayca yetiştirilebilir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Lavanta Nasıl Yetiştirilir? Lavanta Nasıl Çoğaltılır?

Lavanta nasıl yetiştirilir? Öncelikle lavanta’nın zor iklim koşullarında yetiştirilen bir bitki olduğunu söylemeliyiz. Toprak seçiminde hassas olmayan lavanta su sıkıntısı olan kuru ve besin maddelerinden yoksun olan topraklarda bile yetişebiliyor. Ayrıca kireç bakımından zengin topraklarda lavantadan daha iyi verim alınabiliyor. Lavanta çok yıllı bir Akdeniz iklim bitkisidir. Buna rağmen lavanta soğuğa karşı da oldukça dayanıklıdır. Bundan dolayı lavanta dikildiğinde köklerin ve yerin Güneş gören bir yerde olması yeterli olacaktır. Lavantanın sulaması ise fidanlar ilk dikildiği zaman belli aralıklar ile 3 veya 4 defa sulama yapılması yeterlidir. Daha sonra lavantanın su isteği azalır.

Lavanta bitkisi sulanmadığı zamanlarda da yeşil kalmaya devam eden bir bitkidir. Ancak yine de periyodik olarak sulanması çiçeğin verimi ve kalitesi açısından gereklidir. Levent yetiştiriciliğinde unutulmaması gereken detaylardan biri lavantanın ilk zamanlarda büyüme evresinin biraz yavaş olduğu dur. Daha sonra iyi bakıldığı takdirde lavanta oldukça hızlı bir şekilde büyür. Eğer bahçenizde lavanta bitkisi varsa bunun en önemli avantajı lavantanın toprağın yapısını iyileştirmesi ve su erozyonunu önlemesidir.

Lavanta Nasıl Çoğaltılır?

Lavanta çoğaltma için hem tohumdan hem de köklü sürgünlerden yapıldığını söyleyebiliriz. Ancak fidandan lavanta üretimi daha garantilidir. Bahçesinde ya da balkonunda lavanta bitkisi yetiştirmek isteyen kişiler için en ideal olan fidandan üretim yöntemidir.  Lavantayı ekecek olduğunuz alan otsuz ve yabani otlardan arındırılmış olmalıdır. Lavanta ekilecek alanın derin bir şekilde sürülmesi veya alan küçük ise çapalamanız gereklidir. Daha sonra tırmık ile düzeltmelisiniz. Lavanta için herhangi bir toprak seçimi yoktur ancak buna rağmen yüksek verim almak için pH seviyesi 6 ile 8,5 arasında olmalıdır. Lavantayı dikecek olduğunuz alan Güney ve güneybatı yönünde Güneş gören bir yerde olmalıdır.

Lavanta, köklü sürgünlerin rahat bir şekilde girebileceği genişlikte çukurlar açtıktan sonra fideleri bu çukurlara nazik bir şekilde yerleştirin ve etrafından yavaşça Toprak dökerek çukurları kapatın. Lavanta fidanlarını diktikten sonra muhakkak Can suyu vermelisiniz. Lavanta bitkisi yetiştiği iklim ve toprağın yapısına göre farklı zamanlarda hasadı yapılır. Lavanta temmuz ayında tam çiçeklenme gösterir ve bu dönemde hasat yapılabilir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar