Oyuncu Olmak İçin Ne Okumalıyım? Oyuncu Olmak İstiyorum?

Bir çok insan oyuncu olmak için mükemmel bir fiziğe ve dış görünüşe sahip olmak gerektiğini düşünüyor olsa da oyuncu olabilmek için bir insanın sahip olması gereken ilk şey yoğun çalışma temposuna uyum sağlayabilmektir.

Oyuncu Olmak İçin Ne Okumalıyım? Oyuncu Olmak İstiyorum?

Son derece yoğun bir çalışma hayatı oyuncular için bu durum eziyetten çok bir eğlencedir. Çünkü oyunculuk felsefesi denilen şeyi mesleğe adım atar atmaz kavrayan bu insanlar her şeyden önce yaptıklarının bir iş olduğu bilincindedir.

Evet, oyunculuk bir iştir ve bu yola çıkmak isteyen bir kişi her şeyden önce bu iş hakkında her şeyi araştırarak anlamalıdır. Bu da ancak okuyarak, araştırarak ve öğrenerek olur.

Oyuncu Olmak İsteyenler Ne Yapmalı

Oyuncu olmak demek hayatının geri kalanını bu işi yaparak kazanmak demektir. O yüzden bu mesleği seçmeden önce kişisel özelliklerinizin bu işe uygun olup olmadığını fark etmelisiniz. Oyunculuk, bir anda başka bir insan olmak, farklı karakterlere bürünebilmek demektir. Ayrıca ezber yeteneğinizin de kuvvetli olması gerekir. Senaristin, sizin oynayacağınız karakter için yazdığı diyalogları çekim gününden çok daha önce ezberleyerek kendi kendinize prova yapmanız, başarılı olma ihtimalinizi arttıracaktır.

Oyuncu olmak isteyen bir kişinin içinde oyunculuk yeteneği olmalıdır. Bu yeteneği keşfettikten sonra gereken eğitimi alındıktan sonra oyunculuk piyasasına giriş yapılır.

Oyunculuk Yeteneği Nasıl Anlaşılır

Oyunculuk yeteneğe dayalı bir sanat dalıdır. O yüzden bir insanın oyuncu olması için bazı özelliklere sahip olması gerekir. Elbette bir oyuncunun fiziği düzgün, dış görünüşü çekici olursa bu kişi diğer meslektaşlarına göre daha çok tercih edilir. Fakat oyunculuk için belirleyici tek kriter dış görünüm değildir.

Oyunculuk kabiliyeti bazı insanlarda küçük yaşlarda ortaya çıksa da bazen bu yeteneği keşfedilmek için uzun bir çalışma süreci gerekir. Oyuncu olmak, farklı karakterlere bürünerek çok farklı kişiliklere hayat vermektir. Hayat verilen bir karakterin örneğin alkolik bir aile reisinin nasıl davrandığını en iyi şekilde yansıtmanın yolu gerçek hayatta böyle olan insanları gözlemekten geçer.

Birbirinden farklı kişiliklere ve kültüre sahip olan insanları gözlemleyerek kimin nasıl davrandığını kavrayıp, bunu tiyatro sahnesinde ya da beyaz perde de çok güzel bir şekilde yansıtabilirsiniz. Örneğin dünyanın gelmiş geçmiş en iyi sinema oyuncuları arasında ilk sıralarda gelen Al Pacino, katıldığı savaşlarda kör olmuş bir subayı canlandırdığı Kadın Kokusu filmindeki rolüne hazırlanmak için tam 6 ay boyunca körler okulunda yaşayarak onları gözlemlemiştir.

Oyuncu Olmak İçin Lisede Hangi Bölüm Okunmalı

Pek çok genç, oyunculuk mesleğine çok erken çağlarda; lise yıllarında baş koymayı planlamaktadır. Lisenin ikinci yılında seçilen sayısal, sözel ve eşit ağırlık gibi bölümlerin üniversitelerdeki oyunculuk bölümü için pek de bir farkı yoktur.

Özel ya da devlet konservatuvarına gidebilmek için üniversiteye giriş sınavlarından baraj puanını almak yeterlidir ancak birçok okul oyunculuk yetenek sınavı yaparak öğrenci kabul etmektir.

Oyuncu Olmanın Püf Noktaları

Ne kadar okursanız okuyun, bilginizi yetenekle harmanlayarak izleyicilerinize sunmazsanız gerçek bir oyuncu sayılmazsınız. O yüzden kendinizi ilk olarak lise sıralarında, üniversite sınavlarında değil sahnede kanıtlamanız gerekiyor. Oyunculuk yapmak isteyen bir kişi yetenekli ve kabiliyetli olmanın yanı sıra bu işi severek yapmalıdır. Sırf yüksek maaş almak ya da rahat bir hayat yaşama hayaliyle bu işte başarıya ulaşamazsınız.

Oyunculuk, sanat dalları arasında en zor olanıdır. Yetenek, bu alanda sizi oldukça yüksek yerlere taşıyacak temel şeylerden birisi olmasına rağmen başarı için tek başına yeterli değildir. Yetenekli bir oyuncu çevreye karşı duyarlı olmalı ve gündemi sürekli olarak takip etmelidir.

Oyuncu Olmanın Yaşı Var Mı?

Oyunculuk eğitimi almak isteyen bir kişi için yaş ya da eğitim sınırı yoktur. Her yaştan ve her eğitim düzeyinden insan özel kurslar tarafından verilen eğitimlere katılabilir. Ancak bir oyuncunun genel kültür seviyesi yüksek olmalıdır. Ayrıca bazı roller daha genç ya da yaşlı insanlar için yazılabilir. “O yüzden her oyuncu her rolü yapar” gibi bir genelleme yapmamız mümkün değildir.

Bu yazıda saymış olduğumuz özelliklerin hepsine sahip olmasına rağmen yeterli çabayı gösteremediği için başarısız olan insanlar bulunmaktadır. Çünkü oyunculuk her şeyden önce sıkı bir çalışma disiplinine sahip olmayı gerektirir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar