Editör Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı? Editör Olmak İçin ne Yapmalı?

Geleneksek meslekler arasında bulunmaması sebebiyle yeni nesil mesleklerden birisi olarak kabul edilen editörlerin ne iş yaptıkları insanların birçoğu tarafından bilinmemektedir.

Editör Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı? Editör Olmak İçin ne Yapmalı?

Editörlük yapanlar ya da yapmak isteyenler bile bu mesleğin tam olarak ne olduğuyla ilgili geniş bir bilgi birikimine sahip değildir. Bu mesleğin tanımını kısa bir şekilde yapacak olursak, çizerler ya da yazarlar tarafından hazırlanmış olan içeriklerin kontrolünü yaparak gerekli eklemeleri yapan kişilere editör denir. İçerikleri ilgi çekici hale getirmek için uğraşan editörlerin yaptıkları bu iş kurumsal politika uygulayan şirketler için oldukça önemlidir.

Bir yazar, yazdığı yazıda hayal gücünü yansıtır. Bunu yaparken metinde bulunan yazım yanlışlarını ya da anlatım bozukluğunu düşünmez. Çünkü yazım yanlışlarını düzeltmek, metinin anlaşılmasını zorlaştıran anlatım bozukluklarını gidermek editörün görevi olarak bilinir.

Editörlük Nedir?

Gazetelerde ve dergilerde okumuş olduğunuz bütün içerikler editörlerin onayından geçtikten sonra yayımlanır. Editörler, içeriklerde yer alan şekil bozuklukları giderirken bütün hataları temizlerler. Ayrıca mantıksal yanlışları da düzelten editörler, içeriklerin kalitesini yükseltirken okuyucu kitlesinin de artması için çalışır.

Editörlük nedir sorusuna verilecek yanıtlardan birisi de içeriği ilgi çekici hale getirmektir. İnsanlar herhangi bir konuda araştırma yaparken en ilgi çekici buldukları yazıları okumayı tercih ederler. O yüzden editörlerin yaptığı iş kurumsal firmalar için oldukça önemlidir.

Editör Olmak İçin Hangi Bölüm

Editörlük eğitimi veren bir üniversite bölümü bulunmamaktadır ancak Türk Dili ve Edebiyatı ya da Türkçe eğitimi gibi dil ile ilgili alanlardan mezun olan insanlar, diğerlerine göre daha çok avantaja sahiptir. Çünkü yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi bir editörün asli görevi içerikte yer alan yazım yanlışlarını bulmaktır. Bir metindeki yazım hatalarını bulabilmek için de doğru yazım şeklinin ne olduğunu bilmek gerekir. Edebiyat gibi bölümlerden mezun olan insanların dil bilgisi yüksek olduğu için bu mesleği yaparken fazla zorlanmazlar.

Editör Çeşitleri

İçeriğin bulunduğu her yerde editörlük mesleğinden bahsetmek mümkündür. Bu yazıyı okuduğunuz sitenin de bir editörü vardır ve yazılan içeriklerde yer alan yanlışları düzeltmekle görevlidir. İnternet sitelerinde, gazetelerde, radyolarda, televizyonda ya da dergide iş bulma ihtimali yüksek olan editörler, çalıştıkları kurumun isteği doğrultusunda çalışırlar. Editörlerin yaptıkları işler ve editör çeşitleri ise son derece geniş bir yelpazededir.

İnternet Sitesi Editörlüğü

Artık interneti duymayan ve hatta kullanmayan kimse kalmadı desek hiç de yanlış olmaz. İlk çıktığı zamanlarda yeni bir teknoloji olması nedeniyle geniş kitlelere uzanamayan interneti artık üç yaşındaki küçük çocuklar bile ustalıkla kullanabiliyor. Eğitim, haber, sağlık ve spor gibi çok çeşitli konularda araştırma yapmak isteyen kişiler bunu eskiden olduğu gibi kütüphanelerde değil cep telefonlarından yani internet üzerinden yapmaktadır. 

İnternet üzerinden editörlük yapan kişilerin görevi, yazarların göndermiş oldukları içerikleri kontrol etmektir. Eğer bu yazıda dil bilgisi açısından sorun yaratan ya da içeriğin anlaşılmasını engelleyen bir durum varsa bunu düzeltirler. Eğer bir editörün yabancı dili bulunuyorsa daha kolay iş bulabilir çünkü dünya üzerinde İngilizce konuşan insanların sayısı Türkçe konuşanlardan kat be kat fazladır.

İnternet sitelerinde okuduğunuz bütün yazılar ancak sitenin editörünün onay vermesinin ardından yayımlanır. Eğer yazıda editörün beğenmediği ya da eksik gördüğü bir şey varsa bu durum hemen düzeltilir.

Dergi Editörü Ne İş Yapar

Dergi editörlüğü diğer editörlük türlerine göre daha özel niteliklidir. Zira dergilerin, internet sitelerinden ve gazetelerden daha farklı bir yapıları ve amaçları bulunur. Bu sebeple dergi editörü olarak görev yapan bir kişinin oldukça disiplinli bir iş hayatı vardır.

Yazarların kaleminden çıkan içerikleri ayrıntılı bir şekilde inceleyen editörler, derginin yeni sayısı çıkmadan önce bunu matbaaya yetiştirmelidir.  

Editör Olmak İçin Gerekenler 

Editör olmak için herhangi bir üniversite mezunu olma şartı bulunmamasına rağmen genel kültür seviyesi ve eğitim düzeyi yüksek olan insanlar bu alanda daha kolay iş bulabilirler. Ayrıca en az bir yabancı dili olan ve İngilizce dil kurallarına hâkim olan bir editörün işsiz kalma ihtimali sıfıra yakındır.

Üniversitelerde editörlük bölümü diye bir bölüm olmadığı için bu meslekte ilerlemek isteyen kişilerin kendi kendilerini yetiştirmeleri gerekiyor.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar