Ormanların Faydaları Nelerdir Maddeler Halinde? Ormanların Önemi?

Dünya yüz ölçümünün üçte birini kaplayan ve gezegenimizin ciğerleri olan ormanlarımız aynı zamanda milyonlarca insanın geçim kaynağıdır.

Ormanların Faydaları Nelerdir Maddeler Halinde? Ormanların Önemi?

Her ne kadar orman denilince akla ilk olarak ağaçlar geliyor olsa da ormanlarda yaşayan canlılar olmadan ağaçlar tek başına bir orman oluşturamaz. Maalesef bir orman yangını olduğu zaman ağaçlarla birlikte ormanda yaşayan diğer türlerde bundan kötü bir şekilde etkilenmektedir.

Duman içerisinde kalan ve ağaçları alev alev yanan ormandan kaçan yırtıcı hayvanlar insanların bulunduğu yerlere inerek büyük bir tehlike oluştururlar. Oysa bu canlılar doğal yaşam alanlarında kaldığı sürece ormanların faydaları daha da fazla olacaktır. 

Ormanların Önemi 

Ormanların önemi hakkında hazırlamış olduğumuz liste aşağıdaki gibidir. 

1- Ormanlar tüm insanlık için adeta ciğer görevi görür 

Her insanın yaşayabilmek için ihtiyaç duyduğu bazı şeyler vardır ki bunların başında oksijen gelir. Ormanların yararları arasında ilk başta oksijen üretmeleri gelir. Ormanlar, ağaçlar sayesinde dünyaya oksijen dağıtırken aynı zamanda insanların yaydığı karbondioksiti de emmektedir.

Yapraklı ve yetişkin bir ağaç 8 kişinin günlük oksijen ihtiyacını karşılar. Bu durum ağacın cinsine ve mevsime göre değişse de ormanların insanların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için önemli olduğu gerçeği değişmemektedir. 

2- Ormanların dünyayı serin tutar 

Ağaçların kök salıp uzamasının ana sebebi güneş ışığına ulaşmaktadır. Dallanıp budaklandıktan sonra yapraklarını büyüten ağaçlar yeryüzünü güneş ışınlarından koruma görevi de üstlenir. Yaz mevsiminde, oldukça sıcak bir günde piknik yapmaya gidenler çok iyi bilir ki temmuz ortasında bile ormanlar oldukça serindir. Bu durum klima ve vantilatör gibi araçların kullanımını azaltarak çok ciddi bir ekonomik katkı sağlar. Eğer ormanlar olmasaydı bulunduğumuz bölge kış mevsiminde bile sıcak olurdu. 

3- Ormanlar yağmur habercisidir 

Ormanlar yağmuru çeker mi sorusu senelerdir cevabını arayan ve pek çok kimsenin en çok merak ettiği soruların başında gelir. Makro ormanlar bulundukları bölgedeki meteorolojik olayları doğrudan etkilerler. Örneğin amazon ormanlarının yakınında bulunan bölgelere, dünyanın geri kalanından daha çok yağmur yağmasının tek nedeni, o bölgede böylesine büyük bir ormanın var olmasıdır. Bu durum sulak arazide tarıma elverişli alanlar yaratır. 

4- Ormanlar rüzgârı engeller 

Ormanlar ne işe yarar sorusuna verilecek cevaplardan birisi de “rüzgârı keserler” olacaktır. Özellikle sert rüzgarlara karşı adeta bir kalkan oluşturan ormanlar böylelikle bölgede var olan bitkilerin rüzgârdan dolayı kırılmasının da önüne geçerler.

Bunun yanı sıra ormanın çevresinde bulunan arazinin tarıma elverişli olmasını da sağlarlar. Zira sert ve yoğun rüzgârın olduğu bir bölgede hiçbir şey ekip yetiştirmek mümkün değildir. 

5- Gürültünün önüne geçerler 

Radyodan, televizyondan, bilgisayardan, hoparlörden, insanların ağızlarından yani kısacası her yerden çıkan ses dalgaları dünya içerisinde dolaştıktan sonra gökyüzüne çıkar ve uzayın boşluğunda kaybolur. Ancak bu yolculuğu sırasında gürültü kirliliğine neden olan ses dalgaları bir ormana girdikten sonra tekrardan çıkamaz. Çünkü ormanlar adeta sesleri yutarlar. Özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi metropollerde ses kirliliği oldukça büyük bir sorundur. Trafikte çalan kornalar, gece kulüplerinin hoparlörlerinden yükselen müzik sesi de dahil olmak üzere ormanlar bütün sesleri tıpkı karbondioksit gibi emerler. 

6- Ormanlar büyük bir besin kaynağıdır 

Ağzına kadar yemekle dolu, bir gökdelen büyüklüğünde olan bir tencere düşünün. İlk bakışta bu devasa tencerenin içindekilerinin asla bitmeyeceğini ve on binlerce insanın bu yemekle karnını doyurabileceğini düşünürsünüz. Fakat ne kadar büyük olursa olsun bu tencerenin de bir dibi vardır ve günün birinde içindeki yemekler bitecektir. Dibi olmayan ve milyarlarca insan yese bile içindekilerin asla bitmeyeceği tek şey ormanlardır. 

Ormanlar bizlere yalnızca muz, elma ya da armut gibi meyveler değil aynı zamanda tavşan, geyik, koyun gibi daha pek çok yiyecek sunar.

Üstelik ağaçların faydaları yalnızca yiyecekle de sınırlı değildir, pek çok şifalı bitkiler ormanların derinliklerinde gizlidir.  

7- Ormanlar istihdamı arttırır 

İşsizlik oranını azaltan faktörlerin başında ormanlar gelmektedir. Özellikle fıstık çamı ağaçlarının altında toplayıcılık yapan insanlar her yıl on milyonlarca lira değerinde ürün toplarlar. Bunun yanı sıra artık kesim vakti gelen ağaçların kütük ve odunlarından da son derece ciddi paralar kazanılmaktadır. Sözün kısası ağaçlar yok olurken bile insanlığa fayda sağlarlar.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar