Feynman Tekniği Nedir Kısaca? Feynman Tekniği Örnekleri?
Feynman Tekniği, bir konuyu anlama ve öğrenme sürecini geliştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Karmaşık konuları basit bir şekilde öğrenebilmek için kullanılmaktadır. Bu teknikte, Richard Feynman adında Nobel ödüllü ünlü bir fizikçinin öğrenme yaklaşımından esinlenilmiştir. “Feynman” adını da buradan alır. Feynman bir konuyu anlatmaya çalışırken en basite indirgeyerek açıklayabilme becerisine sahipti ve bununla gurur duyardı.
Teknik, yeni öğrenilen konuların ve kavramların hızlı bir şekilde öğrenilmesini sağlayıp; verimli çalışmak için kullanılır. Feynman Tekniğini kullanırken 4 adım izlenir.
1. Konu Belirlemek
Öğrenilmek istenen konu belirlenir. Hakkında bilinen her şey yazılır. Konu, basit bir şekilde açıklanmaya çalışılır, kavramlar da not alınır.
2. Konuyu açıklamak
Konu hakkında elde edilen bilgiler, başkasına anlatır gibi açıklanmaya çalışılır. Bunu yaparken konu en basite indirgenir ve karmaşık terimlerden kaçınılır. Kısaca küçük bir çocuğa anlatır gibi açıklanır.
3. Tekrar etmek
Yetersiz görülen yerler tespit edilir. Bunlar üzerinde tekrar çalışılır. Daha fazla bilgi için farklı kaynaklara başvurulur.
4. Basitleştirmek
Sahip olunan bilgiler en basit şekilde son haline getirilir. Öğrenme süreci gözden geçirilir. Konunun anlaşıldığından emin olunur.
Feynman Tekniği, sadece bilgiyi tekrar etmeye değil, gerçek anlayışı geliştirmeye de odaklanır. Bir konuyu başkasına açıklamak, karmaşıklığı basitleştirme ve öğrenilen bilgileri ifade etme becerilerini geliştirir. Yeni kavramları, bilgileri hızlı ve etkili bir biçimde anlamak için etkilidir.
"Bir şeyi basit bir şekilde açıklayamıyorsan onu yeterince iyi anlamamışsın demektir"
Feynman Tekniği Örnekleri?
- Bir konu seçerek çalışmaya başla.
- Konu hakkında bilgi sahibi olmayan birine çocuğun anlayacağı şekilde anlat.
- Anlatırken yaşadığın sorunu tespit et.
- Daha iyi anlatmak için yeniden çalış.
Not: Bu bir Feynman tekniği örnek çalışmasıdır.