Memur Olmak İçin Üniversitede Hangi Bölüm Okunmalı?



Rahat iş ortamının yanı sıra maaşların tam gününde yatması nedeniyle birçok insan memur olma hayalini kurmaktadır.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Memur Olmak İçin Üniversitede Hangi Bölüm Okunmalı?

Kökeni Arapça olan memur kelimesinin anlamı devletin süreklilik arz eden işlerinde maaşla çalışan kimse demektir. Bir memurun asli görevi, hizmet ettiği kurumun devamlılık gerektiren işlerini aksatmadan yürütmektedir. Fakat memurun iş tanımı hakkında kesin bir bilgi vermek mümkün değildir. Zira her kurumun kendine has bir işleyiş tarzı bulunduğundan dolayı farklı kuruluşlarda memur olarak çalışan kimseler birbirlerinden çok farklı işler yapabilirler.

Memur Ne İş Yapar?

Tanım yelpazesi oldukça geniş olan memurluk genelde masa başında icra edilen bir meslek olsa da bu durum bütün memurlar için aynı değildir. Örneğin gece vakti sokaklarda dolaşan bekçilerde, şehrin yönetiminden sorumlu bulunan vali de memur statüsünde kabul edilir. Ancak memurluk mesleğinin temelinde, memur olan kişi her ne görev alıyorsa alsın bu kimsenin asli vazifesi devlet mekanizmasının işlemesini sağlamaktır. O yüzden memur ne iş yapar sorusuna “Devletin kendisine çizmiş olduğu sorumluluk alanı dahilinde devlet hizmetinde bulunur” demek yeterli olacaktır. 

Nasıl Memur Olunur?

Oldukça geniş bir görev sahası bulunan memurluk mesleğini hemen her sınıftan insan yapabilir. Fakat elbetteki bir bakan yardımcısıyla evrak memuru aynı kategoride yer almamaktadır. Memur olmak istiyorum diyen bir kişi ilk olarak ne tür bir memur olmak istediğine karar vermelidir. Eğer memur adayı ortaöğrenim yani lise mezunuysa herhangi bir kamu kurumuna atanabilmesi için KPSS’den oldukça yüksek bir puan alması gerekir.  

Ataması en yüksek olan bölümler genellikle 2 yıllık ön lisans programlarıdır. Özellikle sağlık kuruluşlarında tekniker olarak atanan 2 yıllık mezunların, lise mezunları gibi yüksek bir puan almasına da gerek yoktur.

Ancak KPSS’den ne kadar yüksek puan alınırsa atanma şansı da o kadar yüksek olur. 

4 Yıllık Düz Memurluk

Eğer lisans mezunu birisi 4 yıllık düz memurluk görevine başlamak istiyorsa ilk olarak KPSS sınavına girerek yüksek bir puan almalıdır. Peki düz memurluk nedir? 

Düz memur olarak atanan bir kişi hangi bölümü bitirmiş olursa olsun atandığı kuruluşun yazı işlerini yerine getirmekle sorumludur. Örneğin evrak kayıt ya da işyeri tescil servisi gibi alanlarda çalışan kişiler düz memur unvanına sahiptir. Bu pozisyon için açılan kontenjanlarda aday memurların herhangi bir lisans mezunu olunması şart koşulur. Bu durumu bir örnek üzerinden açıklayacak olursak SGK işyeri tescil servisinde çalışmak için açılan ilana bir biyoloji öğretmenliği mezunu da başvurabileceği gibi aynı zamanda iktisat bölümünden mezun bir kişi de başvurabilir.  

Kariyer Memurlukları

Düz memurluktan hem statü hem de maaş olarak daha farklı olan kariyer memurlukları atamalarına başvurabilmek için adayın bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Statüsü oldukça yüksek olan bu pozisyonlar aşağıdaki gibidir: 

  • Kontrolör 
  • Denetmen 
  • Müfettiş 
  • Denetçi 
  • Kaymakam 
  • Uzman 

Bu alanlardan herhangi birisine atanan bir memurun görev alanı ve sorumluluk sahası oldukça geniştir.  

KPSS A ve B Grubu Nedir?

İster düz memurluk ister kariyer memurluğu olsun; herhangi bir kamu kurumuna memur olarak atanabilmenin ilk şartı KPSS sınavından başarılı olmaktan geçer. Görev alanları ve aldıkları maaşlar birbirinden farklı olan bu iki grubun girdiği sınavlar da birbirinden farklıdır. 

KPSS B grubu çift yıllarda yapılan ve düz memurluk atamalarının gerçekleştirildiği bir sınavdır. En son 2020 senesinde gerçekleştirilen bu sınav, 2022 yılında tekrardan yapılacak. 

KPSS A grubu ise her yıl düzenlenen ve kariyer pozisyonları için açılan sınavlardır. Ancak bu sınav bir nevi kariyer memurluğuna gidilen yolda atılan ilk adımdır. Hiçbir kurum sadece bu sınavın sonucuna göre bir kariyer memuru ataması yapmaz. Her kurumun kendi bünyesinde düzenlediği birbirinden farklı olan sınavları vardır. Fakat bu sınavlara başvuru yapmak isteyen adayların KPSS A sınavından yüksek bir puan alması gerekir. 

Memur Maaşları 

Memur maaşları memurun pozisyonunun statüsüne ve memurun görevde geçirdiği süreye göre değişkenlik göstermektedir. 2021 yılında yeni atanan bir memurun maaşı **** lira civarındadır. Statüsü daha yüksek olan memurların, örneğin bir kamu kurumunda genel müdür olarak görev yapan bir kişinin maaşı ise **** bin liradan başlamaktadır. 


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar