Oyuncu Olmak İçin Üniversitede Hangi Bölüm Okunmalı?



Oyunculuk bazı insanların çocukluktan beri tutkusu olan ve zor bir meslek olmasına rağmen oldukça güzel maddi getirisi olan bir meslektir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Oyuncu Olmak İçin Üniversitede Hangi Bölüm Okunmalı?

Her sene yapılan güzellik yarışmaları sonrasında dizi setleri yeni yüzler kazanıyor olsa da iyi bir oyuncu olmak için güzel ya da yakışıklı olmak tek başına yeterli değildir. Oyunculuk her şeyden önce kendi bedenine ve zihnine sahip olma sanatıdır.

Son derece eğlenceli olan bu sanat dalını icra etmek için yeterli bir eğitim seviyesine sahip olmak gerekir. Burada bahsettiğimiz eğitim illaki X üniversitesinin Y bölümünden mezun olmak gibi bir şey değil. Bir oyuncu ne kadar çok bilgili ve entelektüel olursa rolünü o kadar güzel yapar.

Oyuncu Olmak İçin Gerekenler

Bu yola baş koyan kimselerin hangi özelliklere sahip olmalarını anlatmadan evvel oyuncu olma sürecinin oldukça sancılı olduğunu söylememiz gerekiyor. İstediğiniz kadar iyi okullardan yüksek derecelerle mezun olun; eğer oyunculuk yeteneği denilen cevherinizi henüz tam olarak keşfedemediyseniz ya da bir türlü geliştiremediyseniz oyuncu olarak iş bulmanız zor olacaktır. 

Filmlerde izlediğiniz, dergi kapaklarında gördüğünüz, reklam filmlerinden aşina olduğunuz pek çok oyuncu bulundukları konuma uzun süren bir eğitim sürecinden sonra gelmiştir. Oyunculukta yetenek her şeyden önemli olsa da kabiliyetini çalışmayla desteklemeyen insanlar maalesef yok olup gitmeye mahkumdur. Bugün ekranlarda gördüğümüz yakışıklı/ güzel oyuncuların orada kalmasının tek sebebi dış görünüşleri değil herkesten çok çalışmalarıdır.

Elbette fiziksel özellikler son derece önemlidir, sadece oyunculukta değil normal bir iş görüşmesine gidenler arasında yakışıklı ya da güzel olanların kabul edilme oranı diğerlerinden daha yüksektir. Fakat oyuncu olmak için tek kriter bu değildir. 

Oyunculuk Yeteneği Nasıl Anlaşılır? 

Pek çok insan içinde bulunan cevheri fark edemeden yaşar. Bazı olumsuz sonuçlanan deneyimlerden sonra bu durum daha da karmaşık bir hal alır. Oyuncu olmak isteyen birisi her şeyden önce kendisini tanımalıdır. Oyunculuğa uygun olup olmadığınızı belirleyerek yol haritanızı çizmeniz daha doğru kararlar atmanız için oldukça yararlı olacaktır. 

Oyuncu olmak için illaki bir üniversiteden mezun olmanız gerekmez. Fakat devlet konservatuarında ya da özel oyunculuk kursları bünyesinde eğitim almanız içinizdeki cevheri çıkarmanız için son derece faydalı olur. Yetenek sizi tek başına bir yere götürmez. Merdivenleri çıkmanızı sağlayacak olan şeylerin başında eğitim ve sıkı çalışma gelir. 

Oyuncu Olmak İçin Sayısal mı Sözel mi? 

Kişiliğinizin, karakterinizin ve becerilerinizin oyunculukla uyumlu olduğuna karar verdikten sonra yapmanız gereken tek şey bu alanda bir eğitim almaktır. Pek çok usta isim örneğin Şener Şen hiçbir tiyatro ya da oyunculuk eğitimi almamış olsa da günümüzde rekabet şartları eskiye nazaran daha ağır olduğu için bu alanda eğitim alan insanlar daha çabuk fark edilirler. Bu eğitimi alabilmek için sayısal ya da sözel derslerin iyi olmasından ziyade oyunculuk yeteneğinizi keşfetmiş olmanız gerekir. Çünkü çoğu okul, yetenek sınavı yaparak öğrenci kabul etmektedir. Bu sınavlara girmek için koştukları şart ise üniversiteye giriş sınavlarından baraj puanını almaktır. 

Oyuncu Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır? 

Oyuncularda mantıksal zekâ kadar duygusal zekâ da oldukça önemlidir. Duyguları anlamak, insanların ne hissettiklerini bilmek ve toksik duygu seline kapılmadan öz beceriyi sorunsuz bir şekilde yapmak olarak açıklanabilen duygusal zekanın bir diğer ismi sanatçı zekâsı diye bilinir. Bunun yanı sıra oyunculuk için iyi bir diksiyon son derece önemlidir. Kelimeleri doğru yerde ve doğru zamanda kullanman, telaffuz ettiği sözcükleri doğru bir şekilde söyleyen bir oyuncu hemen fark edilecektir.

 

Ayrıca bir oyuncu sesini de doğru bir şekilde kullanmalıdır. Zaten oyunculuğun yüzde doksanı senaryoda verilen metni sahnenin dokusuna uygun bir şekilde okuyabilmektir. Yoksa herkes kâğıtta yazılanları düz bir şekilde okuyabilir. Oyuncu eğitimi alan bir kişi bu işin uzmanlarından sesini nasıl kullanacağıyla ilgili dersler alır. 

Oyuncu Maaşları 

Oyunculuk çok farklı şekillerde icra edilen bir meslektir. Anadolu'nun herhangi bir kasabasında tiyatro sahneleyen bir oyuncu da olabilirsiniz, televizyonda reyting rekorları kıran bir dizinin başrol oyuncusu da... Fakat yeni başlayan bir oyuncuyu baz alacak olursak olun oyuncu maaşları **** civarında başlamaktadır. 


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar