Kışlık Turşu Nasıl Yapılır? Kışlık Kornişon Turşu Nasıl Kurulur?
Kışlık turşu nasıl yapılır? Yemeklerin yanında eşlikçi olarak tüketilebildiği gibi özellikle hamileler için de vazgeçilmez tatlardan biri olan turşu evde kolaylıkla yapılabilen bir konserve çeşididir. Yaz sebzeleri ile hazırlanıp kış aylarında keyifle tüketilebilecek lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak turşu yapmak için yalnızca birkaç basit malzeme ve biraz da zamanınızın olması yeterlidir. Evde turşu yapmak için belirli adımlar sırasıyla izlenmelidir.
Kışlık Turu Nasıl Kurulur?
Evde turşu yapmak için öncelikle turşuların hazırlanacağı kavanozlar sterilize edilmelidir. Kapakların yeni ve kusursuz olması yapılan turşunun sorunsuz ve lezzetli olması için ilk adımdır. Sterilize etmek için kapakları ve kavanozları yaklaşık on dakika kaynatmak gerekmektedir. Kavanoz ve kapakların temizliğinden emin olduktan sonra kullanılacak sebzeler yıkanıp temizlenmelidir. Sebze olarak daha çok kornişon, lahana, domates, patlıcan, havuç tercih edilse de istenilen diğer sebzelerle de turşu hazırlanabilir. Ardından kullanılacak sebzeler sıkışık olacak şekilde kavanozlara doldurulmaya başlanır ara katmanlara sarımsak eklemek lezzeti kuvvetlendirecektir. Acı severler için kavanozlara istenen acı düzeyine göre cin biberi ya da papaz biberi koyulabilir. Ayrıca turşuya eklenecek tane karabiber ve tane hardal da farklı bir aroma verir. Tüm sebzeler kavanozlara yerleştirildikten sonra kavanozların üzerine birer tutam maydanoz koyulmalıdır. Ardından kavanozlara koyulacak turşu suyu hazırlanmalıdır.
Turşu suyu hazırlamak için kavanoz miktarına göre değişmekle beraber iki litre suyun için bir su bardağı salamura tuzu ve üç su bardağı sirke koyulabilir. Ardından tuz tamamen eriyene dek karıştırılır ve eritildikten sonra turşu suları kavanozları ağzına kadar dolduracak şekilde eklenir. Kaynatılan kapaklarla kavanozlar sıkıca kapatılır ve 2-3 hafta kadar güneş görmeyen serin bir yerde bekletilir.