Mandalina Nasıl Yetiştirilir Kısaca? Mandalina Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?

Mandalina en sağlıklı meyvelerden biridir. Nisan ayında dikimi yapılarak kış mevsiminde hasat elde edilir.

Mandalina Nasıl Yetiştirilir Kısaca? Mandalina Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?

Turunçgiller familyasından olan mandalina kış dönemi meyvesidir. Adı da meyvesi ile aynı olan mandalina ağacı çok fazla bakım gerektirmez. Mandalina ağaçları evlerin balkonlarında büyük saksılarda bile yetiştirilebiliyor. A ve c vitamini açısından zengin bir meyve olan mandalina genel olarak Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde yetiştiriliyor. Mandalina yıl boyunca yapraklarını dökmeyen bir ağaç türüdür. Bu bakımdan mandalina görsellik olarak oldukça güzel görünen bir ağaçtır. Ülkemizde yoğun bir şekilde ticareti yapılan mandalina ağacı soğuğa karşı dirençli bir yapıya sahiptir. Mandalinanın çekirdekli ve çekirdeksiz gibi çeşitleri mevcuttur.

Mandalina Nasıl Yetişir?

Mandalina ağacı ilkbahardan Nisan ayına kadar dikimi yapıla bilen bir ağaç çeşididir. Mandalina ağacının dikmeden önce fidanı budamak gereklidir. Eğer budama işlemi yapılmazsa fidanlar tutmayabilir. Mandalina fidanlarını toprağa dikmeden önce bir süre boyunca güneşte tutmanız gerekir. Bu sayede dikim işleminden sonra ağaç daha sağlıklı olur. Mandalina fidanın dikilirken toprağın çok derinine kadar dikmemeye dikkat etmek önemlidir. Dikim işleminden sonra can suyu verilmelidir. Mandalina ağacı yetiştirmek için toprağın türüne dikkat etmek çok önemli taşıyan bir konudur. Mandalina killi kumlu ve humuslu toprak türlerinde yetişen bir ağaçtır. Bununla birlikte mandalinayı dikmiş olduğunuz topların geçirgen olması da önem taşıyan bir husustur. Mandalina kireç oranına aşırı duyarlı bir ağaç olduğundan dolayı pH oranına dikkat etmek gerekir.

Mandalina Ağacı Nerede Yetişir?

Mandalina ılıman iklimlerde daha kolay yetişen bir ağaç türüdür. Ilıman iklimdeki her yerde rahat bir şekilde yetiştirilen bu ağaç yıl boyunca yapraklarını dökmez. Mandalina ağacının ülkemizde Ege bölgesi Akdeniz Bölgesi ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetiştiriciliği yapılıyor. Mandalina narenciye üretiminin %30’luk bir kısmını oluşturur. Mandalina ağacının bakımından Özen göstermek çok önemlidir. Mandalina ağacının toprağı muhakkak havalandırılmalı ve gübreleme işlemi yapılmalıdır. Ayrıca mandalinanın budama işlemi de önem verilmesi gereken bir konudur. Budama yapıldığı takdirde mandalina ağacı daha dengeli ve dirençli bir şekilde gelişimine devam eder. Öte yandan mandalina ağacının gövdesinin kireç ile sıvanması böceklere karşı korunmak için etkili bir yöntemdir. Eğer ağaçta herhangi bir böceklenme durumu olursa ilaçlama işlemi yapılmalıdır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar