Kaymakam Olmak İçin Üniversitede Hangi Bölüm Okunmalı?
Meclisten geçen kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliğin uygulanmasından birinci derecede sorumlu olan kaymakamlar aynı zamanda hükümet kararlarını ilan etmek ve yerine getirmekle de mükelleftir. Bir ilçede hükümetin doğrudan muhatap aldığı ilk makam olan kaymakamlık aynı zamanda halkın sorunlarını çözmekle de görevlidir.
Kaymakamlar doğrudan içişleri bakanlığına bağlıdırlar. Bakanlığın yayımlamış olduğu genelgeleri ilk onlar öğrenir ve hemen uygulamaya geçerler. Peki nasıl kaymakam olunur?
Kaymakam Olmak İçin Gerekenler
Oldukça geniş bir sorumluluk sahası olan kaymakamlık makamına gelebilmek için adayların taşıması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu göreve atanan kişinin sorumlulukları oldukça ağır olduğundan dolayı kaymakamlığa giriş sınavı son derece zordur. Bu sınava başvuruda bulunabilmek için İİBF bölümlerinden birisinden mezun olmak gerekir. Bunun yanı sıra Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Hukuk Fakültesi mezunları da kaymakamlık sınavı için başvurabilirler. Bu bölümlerin haricinde bir fakülteden mezun olanların yaptıkları başvurular değerlendirmeye bile alınmadan reddedilir.
Kaymakam Görevleri
Bulundukları ilçede valiliklere bağlı bir şekilde görev yapan kaymakamlar bütün ilçe halkının huzur ve refahından birinci derecede sorumludur. Kaymakamın görevleri arasında ilk başta halk için bir güven ortamı yaratmak gelir. Bunun haricinde bu makama gelenlerin yerine getirmesi gereken diğer ödevleri aşağıdaki gibidir:
- İlçede idari olarak en yetkili kişi olduğu için mevcut kanunları bölgede uygulamak
- Bürokratik düzeyde yapılan resmi ziyaretleri kabul etmek
- Özel günlerde düzenlenen törenlerde başkanlık yapmak
- Halkın sorunlarını bizzat dinlemek
- İlçedeki diğer kamu kurumlarının arasındaki köprü olmak
- Valilerin vermiş olduğu emir ve talimatları bizzat yürütmek
- Atandığı ilçenin kalkınması için çalışmak
- İlçenin güvenliği için emniyet kuvvetleriyle birlikte ortaklaşa hareket etmek
Nasıl Kaymakam Olunur?
Kaymakam olmak için yukarıda bahsetmiş olduğumuz fakültelerden (İİBF, Hukuk ve Siyasal) mezun olmak gerekir. Kaymakam olmak isteyen kişi üniversite mezuniyetinin ardından KPSS’ye başvurmadan doğrudan Kaymakamlık Sınavı’na başvuru yapabilir.
Kaymakamlık sınavı atama puanları ise 70’den başlamaktadır. Kaymakam adayı girmiş olduğu sınavdan en az 70 (ne kadar yüksek alırsa o kadar iyi) aldıktan sonra tam dört farklı mülakat sınavına girmek zorundadır. Bu dört sınavın da başarıyla verilmesi durumunda kaymakamlık staj süreci başlamaktadır.
Kaymakamlık Stajı
Kaymakamlık sınavının ardından mülakatları da başarıyla veren kaymakam adayını üç yıllık bir kaymakamlık stajı beklemektedir. Bu staj ise belirli aşamalardan oluşur. İlk olarak Kaymakamlık Kursu adı altında tam dört ay eğitim aldıktan sonra aday merkeze çekilir ve orada staj görmeye başlar. Bu stajdan sonra adayın Kaymakam Vekilliği ataması yapılır ve 8 ay boyunca vekil olarak, kaymakam olduğu zaman ne yapması gerektiğini doğrudan öğrenir. Vekillik sürecini de başarıyla tamamlayan aday, üç ay süreyle Kaymakam Refikliği yaptıktan sonra yurt dışına gönderilir.
Bir yıl süreyle yurt dışında staj yapan aday, ülkeye döndükten sonra bir Mülkiye Müfettişinin gözetiminin altında beş ay staj görmeye devam eder. Bu aşamadan sonra beş ay sürecek bir Milli Güvenlik Stajı başlar.
Üç yıllık zorlu kaymakamlık stajının son dört ayında kaymakam adayı Bakanlık Merkez Stajı görür. Bütün bu aşamaları başarıyla tamamladıktan sonra kaymakam olma süreci sona erer ve aday, kaymakam olarak görev yapmaya başlar.
Kaymakam Maaşları
Oldukça önemli bir görev üstlenen kaymakamların maaşları da yapmış oldukları işle doğru orantılı olarak ülkenin genel ortalamasından daha yüksektir. Yeni kaymakam maaşı 2021 yılı için 12.712 liradır. Kaymakam olarak verilen hizmetin süresi arttıkça kaymakam maaşları da artmaktadır. Şu an için 10 yıldır kaymakam olarak görev yapan bir idari amirin maaşı **** civarındadır.
Kaymakamların Görev Süresi
Bizzat valilere bağlı bir şekilde görev yapan kaymakamların, bulundukları ilçede ne kadar kalacakları da yönetmeliğe bağlıdır. Bir kaymakamın atandığı bölgede kalma süresi 2 ile 5 yıl arasında değişiyor olsa da olağanüstü durumlarda bu süre daha farklı olabilir. Görevde belirli bir süreyi dolduran kaymakamlar, ilgili sınavlara girerek vali olabilirler.
Vali olabilmek için kaymakam olma şartı bulunmamaktadır ancak kaymakamlar, valilik atamalarında diğer kurumlardan gelen memurlara göre birkaç adım daha öndedir.