Bunun yanı sıra maddi açıdan da son derece geniş imkanlara sahip olan savcılık mesleğini icra etmek son derece zordur. Bu mesleği yapabilmek için belirli bölümlerden mezun olarak ilgili sınavlardan başarılı olmak yetmez. Aynı zamanda savcı olmak istiyorum diyen bir kişi fedakâr ve özverili olmalıdır. Çünkü bir savcı her nerede olursa olsun; duruşmada, adliye binasında, mülkiyede veya lokanta yani kısacası gittiği her yerde devleti bizzat kendi şahsında temsil etmektedir.
Savcı Ne İş Yapar?
Savcıların sorumluluk alanı genellikle hakimlerle karıştırılmaktadır. Bir savcının görevi duruşmada sanık koltuğunda oturan kişinin sorgulamasını yaparak suç unsurunu tespit etmektir. Bu suç unsuruna göre de kavuşturma ya da soruşturma yapan savcılar devletin savunucuları olarak bilinir. Fakat tüm bunlara rağmen yeri geldiği zaman devlete karşı dava açma hakkı da savcılara verilmiştir. Suçu kanıtlayan delilleri dosyanın içerisinde toplayarak adli tıp üzerinden gelen raporları takip eden savcılar aynı zamanda iddia makamı olarak da bilinir.
Nasıl Savcı Olunur?
Savcı olmak için gerekenler listesinin başında Hukuk Fakültesi mezunu olmak gelmektedir. Başka hiçbir fakülte mezunu savcılık mesleğini yapamaz. Savcı adayı, üniversite mezuniyeti sonrasında Adalet Bakanlığı tarafından açılan Adli Yargı Sınavı başvurusu yaparak bu sınava girmelidir. 100 sorudan oluşan bu sınavda geçer not minimum 70 puan olarak belirlenmektedir ancak ne kadar yüksek puan alınırsa bu aşama o kadar çabuk geçilir.
Adli Yargı Sınavı’ndan gereken puanı alan savcı adayı daha sonra Adalet Bakanlığı bünyesinde açılan mülakatlara girmek zorundadır. Bu mülakatlardan başarıyla ayrılan adayın 2 yıl sürecek olan savcılık stajı başlar. Bu stajın ilk yılında adayın mesleğe kabul edilip edilmeyeceğine karar verilir. İkinci yıldaysa staja bağlı olarak bir sınav gerçekleştirilir. Eğer savcı adayı bu sınavda da başarılı olursa savcı olarak ataması gerçekleştirilir.
Savcı Olma Şartları
Savcı olma şartları olarak öne sürülen ilk koşul savcı olmak isteyen kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasıdır. Bunun haricinde aday kesinlikle 35 yaşını doldurmamış ve Hukuk Fakültesi mezunu olmalıdır. Savcı adayının askerliğini erteletmiş ya da yapmış olması gerekir. Bunun haricinde kişisel kamu haklarından mahrum bırakılmış olmaması da öne sürülen şartlardan bir diğeridir.
Savcı olmak için bakanlığın öne sürdüğü şartlardan birisi de elbette daha önce hiçbir suça bulaşmamak olmaktadır.
Savcı Olmak İçin KPSS Şart Mı?
Savcılık bir nevi devlet memurluğu olduğu için pek çok insan bu makama gelebilmek için KPSS sınavına girmenin şart olduğunu düşünmektedir. Her ne kadar KPSS’de yüksek puan alan savcı adayı, Adli Yargı Sınavı’ndan sonraki mülakat sürecinde diğer adayların önüne geçse de bu sınava başvurmak için KPSS şartı aranmamaktadır. Savcılık sınavı başvuru şartı olarak öne sürülen tek koşul Hukuk Fakültesi mezunu olmaktır.
Savcılık Sınavı Konuları
Hukuk Fakültesi mezunu olan herkesin başvurabileceği savcılık sınavı konuları iki bölümden oluşur: Genel Yetenek ve Genel Kültür, Ortak Alan Bilgisi.
Genel Yetenek ve Genel Kültür Bölümünde toplam 30 soru sorulmaktadır. Adayların bu sınavda sorumlu tutulacağı derslerin soru dağılımları ise aşağıdaki gibidir:
- 6 soru Türkçe
- 6 soru Matematik
- 6 soru Türk Kültür ve Medeniyetleri
- 6 soru Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- 6 soru Temel Yurttaşlık Bilgisi
Sınavın ikinci bölümü olan Ortak Bilgisi’nde de toplam 35 soru sorulmaktadır. Bu bölümdeki soru dağılımı da şu şekildedir:
- 7 soru Anayasa Hukuku
- 7 soru İdare Hukuku
- 7 soru İdari Yargılama Usulü
- 7 soru Hukuk Yargılama Usulü
- 7 soru Medeni Hukuk
Savcı Maaşları
Savcılık mesleği, sahip olduğu karizmanın yanı sıra maaşıyla da birçok insana çekici gelmektedir. Yeni başlayan savcı maaşı 6 bin 735 lira olsa da savcı maaşı hizmet süresi arttıkça yükselmektedir. Bunun yanı sıra savcının baktığı dosyalar kamuoyunu yakından ilgilendiren davalar ise maaş faktörü değişkenlik gösterebilmektedir.
Bütün bunların yanı sıra savcıların, bizzat devletin vermiş olduğu Adliye Lojmanları içerisinde kalma hakkı da bulunmaktadır.