Hostes Olmak İçin Üniversitede Hangi Bölüm Okunmalıdır?



Uçak yolculuğu başladığı andan itibaren inişe kadar geçen sürede yolcuların her türlü ihtiyacını karşılamakla görevli olan hosteslik mesleğini yapabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Hostes Olmak İçin Üniversitede Hangi Bölüm Okunmalıdır?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde herhangi bir havayolu şirketinde hostes olabilmek için aranan ilk şart, adayın T.C vatandaşı olmasıdır. Bunun yanı sıra hostes adayının en az lise mezunu olması gerekir. Eğer yurtdışında bir lise ya da dengi okuldan mezun olunmuşsa ilgili denklik belgesini kuruma sunulmalıdır. 

Hostes olmak için gerekenler arasında en önemli şey hostes adayının iyi derece yabancı dil biliyor olması gelmektedir. Hostesler, uçuş sırasında pek çok farklı milletten insanlarla karşılaşabilirler. Bu yüzden bir hostesin tüm dünyanın ortak dili olarak kabul edilen İngilizceyi bilmesi gerekir. Ayrıca bazı havayolları personellerinin oturacağı yerleri kendisi seçer. Hostes adayı, başvurduğu kurumun kendisi için belirlediği ikamet adresinde oturmayı kabul etmesi gerekir. 

Bütün bunların haricinde bir hostes adayının kesinlikle adli sicil kaydı bulunmamalıdır. 

Hosteslikte Yaş Sınırı 

Hostes olmak isteyen kişiler için bazı şartlar bulunmaktadır ki bu şartların başında yaş sınırı gelmektedir. Hosteslikte yaş sınırı her firma için farklı olabilir. Bir havayolu şirketi 30 yaşın üstündeki başvuruları reddedebileceği gibi bir diğer firma için bu sınır 35 yaş olabilmektedir. Fakat bir hostes adayının yaşı ne olursa olsun uçuşa engel teşkil edecek bir sağlık sorununun olmaması gerekir. Ayrıca hosteslerin vücudunun üzerinde göz ile görülebilecek herhangi bir lekenin ya da izin olmaması, tüm havayolları şirketinin öne sürdüğü ortak şartlardandır.  

Hosteslikte Boy Sınırı 

Hosteslikte boy sınırı da en az yaş sınırı kadar önemlidir. Hostes olmak için başvuru yapan bir kişinin en az 1.60 santim, en çok ise 1.80 santim boyunda olması gerekir. Bazı havayolu firmaları bu oranları çok küçük bir şekilde esnetse de genel ortalama bu şekildedir. Ayrıca adayların boy-kilo endeksi de uyumlu olmalıdır. Örneğin 1.75 boyundaki bir hostes adayı eğer 80 kiloysa bu normal kabul edilir. Ancak 1.60 boyunda ve 80 kilo olan bir kişinin vücut kitle endeksi oldukça fazla çıkacaktır. Bu yüzden sadece boy değil aynı zamanda kilo da hostes adaylarının yaptıkları başvurunun kabul edilme ihtimalini etkiler. 

Hostes Olmak İçin Gerekenler 

Hostes adaylarının yalnızca boy-kilo şartlarını yerine getirmesi işe alınmaları için yeterli değildir. Her ne kadar her havayolunun kendisine özgü bir işe alım süreci olsa da pek çok firma için bu süreç aşağı yukarı aynı olmaktadır. Bir havayolu firması, hostes seçimi yaparken ilk olarak boy ve kilo uyumuna bakar. Daha sonra havayolu firmasının danışmanlık hizmeti aldığı şirketle aday bir görüşme gerçekleştirirler. Genellikle insan kaynakları firmaları tarafından gerçekleştiren bu görüşmeden başarıyla ayrılan adayı bizzat havayolu firmasının düzenlediği bir yazılı sınav beklemektedir.  

Hostes adayı girmiş olduğu yazılı sınavdan başarıyla ayrıldıktan sonra şirket yetkilileriyle bir sözlü sınava yani mülakata girer.

Bu aşamayı da geçen adayın dil yeterliliğini kanıtlayabilmesi için yabancı dil sınavına da girmesi gerekmektedir. 

Hostes olmak için gerekenler listesinin son aşamasında ise firmanın psikoloğuyla gerçekleştirilen mülakat gelmektedir. Bu mülakat herhangi bir yazılı ya da sözlü sınavdan farklı olarak adayın hosteslik yapabilmek için yeterli psikolojik dayanıklılığa sahip olup olmadığını belirlemek için yapılır. 

Hosteslik İçin Üniversite Şart Mı? 

Hostes olmak için herhangi bir üniversiteden mezun olma şartı bulunmamaktadır. Lise ya da dengi okullardan mezun olduğunu ispatlayan herkes hosteslik sınavı için başvuruda bulunabilir. Ancak başvuruda bulunan adaylar arasında üniversite mezunu olanlar diğerlerinden bir adım önde olacaktır. 

Hostes olma süreci başvuru tarihinden itibaren yaklaşık iki ay sürer. Son aşama olan psikolog mülakatını da başarıyla geçen aday, şirket yetkilileriyle görüşüp işe başlamak istediği tarihi belirleyerek çalışmaya başlayabilir. 

Erkekler Hostes Olabilir mi? 

Genellikle kadınlar tarafından icra edilen hosteslik mesleğini host adı altında erkekler de yapabilir. Host olmak için gereken şartlar -tek bir madde hariç-hostes olmak için gereken şartlar ile aynıdır. Bu tek madde ise boy sınırıdır. Erkek host adaylarında belirlenen boy sınırı 1.70 ile 190 santim aralığındadır. Erkeklerde vücut kitle endeksi bu oranlar dikkate alınarak hesaplanır. 


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar