Apartmanda Köpek Beslemek Yasak mı? Dairede Köpek Beslemek?

Pek çok insan günlük yaşamın stresinden uzaklaşabilmek ya da evin küçük bireylere sorumluluk duygusunu kazandırmak için evcil hayvan sahipleniyor.

Apartmanda Köpek Beslemek Yasak mı? Dairede Köpek Beslemek Yasak Mı?

Pek çok insan günlük yaşamın stresinden uzaklaşabilmek ya da evin küçük bireylere sorumluluk duygusunu kazandırmak için evcil hayvan sahipleniyor. Ailemizin ve yaşamımızın en önemli parçalarından birisi olan bu hayvanlar, bizlere arkadaşlık ettikleri gibi psikolojik olarak rahatlamamızı da sağlarlar. Bu gibi nedenlerden dolayı evcil hayvan sahiplenmek isteyen insanların sayısı gün geçtikçe artış göstermektedir.

Evcil hayvanlar negatif duygulardan uzaklaşmamızda bir nevi antidepresan görevi görürler. Tam 97 evcil hayvan sahibinin katıldığı bir araştırmada, insanlar olumsuz bir olayla karşı karşıya kalır. Bu olaydan sonra kendilerine destek vererek onları içinde oldukları moralsizlikten kurtaracak olan en iyi arkadaşları ya da evcil hayvanları hakkında bir yazı yazmaları istenir. Bu araştırmanın sonucunda en yakın arkadaşı ya da evcil hayvanı hakkında yazı yazan insanların moral bozucu olaylardan sonra eşit derecede mutlu oldukları ortaya çıkmıştır.

Hayvan Sahiplenmek

Hayvan sahiplenmek bizleri negatif enerjilerden koruduğu gibi aynı zamanda sorumluluk bilincimizi de geliştirmektedir. Hayvanların da tıpkı bizler gibi bazı yaşamsal fonksiyonları bulunmaktadır. Bu fonksiyonları tek başlarına yerine getiremedikleri için bize ihtiyaç duyarlar.

Özellikle ergenlik döneminde olan çocukların, sorumluluk bilinci kazanmaları için evcil hayvan sahiplenmeleri uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bütün bunların yanı sıra Amerika’nın en meşhur dergilerinden birisi olan Journal of Personality and Social Psychology dergisinde2011 senesinde yayımlanan bir çalışmaya göre; Evcil hayvan sahiplerinin özgüvenleri, diğer insanlara göre daha yüksektir.

Bir evcil hayvan sahiplendiğimiz zaman bazı yeni alışkanlıklar da kazanmamız gerekir. Örneğin hayvanın tuvalet ihtiyacını giderebilmesi için yapılacak günlük yürüyüşler hayatımızı düzene sokacaktır. Yani uzun lafın kısası bir evcil hayvan sahiplenerek onun tüm bakımını üstlenmek hem bizim için hem de sahiplendiğimiz hayvan için oldukça yararlıdır. Fakat tüm bunlara rağmen hayvanlara alerjisi olan ya da küçükken yaşamış olduğu olumsuz deneyimlerden dolayı belirli hayvanlara karşı fobi geliştiren insanlar bulunabilir. Hayvanlara duyulan fobiye tıp literatüründe zoofobi denilir. Ülkemizde en sık görülen zoofobi çeşidi köpek korkusu olmaktadır.

Apartmanda Köpek Beslemek

Eğer bahçeli ve müstakil bir evde kalmıyorsak sahipleneceğimiz hayvan, bizimle birlikte bir apartman dairesinde yaşayacaktır. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi bazı insanların özellikle kedi, köpek ve kuş gibi hayvanlara karşı özel bir korkuları ya da alerjileri olabilir. Bunun haricinde hiçbir zoofobisi ya da alerjisi olmamasına rağmen bazı durumlarda apartmanda köpek bulunması bazı tatsızlıklara yol açabilir.

Köpekler çok akıllı canlılar olmalarının yanı sıra son derece hisli hayvanlardır. Bazı durumlarda olumsuz bir enerji hissettikleri zaman hiçbir sebebi olmamasına rağmen havlayabilirler. Kedilere nazaran daha yüksek bir ses desibeline sahip olan köpeklerin, gece vakti ortada hiçbir neden olmamasına rağmen havlaması komşuların pek de hoşuna gitmeyecektir. Belki hayvanla birlikte yaşayan insanlar, köpeğin havlamalarına karşı alıştıkları için bu durum evcil hayvan sahiplerini rahatsız etmeyebilir. Ancak gece havlayan köpek özellikle sabah işe gidecek olan kimselerin tepkisini çekecektir.

Apartmanda Evcil Hayvan Besleme Kanunu

Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde hazırlanmış olan ve 2004 senesinden bu yana yürürlükte bulunan Hayvanları Koruma Kanunu mevzuatına göre bütün hayvanların barınma ve koruma hakkı vardır. Ayrıca hayvan sahiplerinin, bu hayvanların bütün yükümlülüklerini ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir. Eğer bu sorumluluk eksiksiz bir şekilde yerine getiriliyorsa, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm yurttaşları hayvan besleme hakkına sahiptir. Bu mevzuata göre apartmanlarda, sitelerde ya da müstakil evlerde de hayvan beslemek serbesttir.

Fakat her apartmanın ya da sitenin kendine özgü bir yönetmeliği olabilir. Apartmanın idare kurulu eğer yönetmeliğe “evcil hayvan beslenemez” gibi bir madde eklemişlerse gece ses yapsın ya da yapmasın apartman içerisinde evcil hayvan beslenmesi yasaktır.

Köpek Gürültüsü Nereye Şikâyet Edilir?

Özellikle sabahın ilk ışıklarında yola çıkacak olan kimseler için geceyi adeta bir kâbusa çeviren köpek gürültüsü komşular arasında bazı tatsız olaylar yaşanmasına neden olur. Eğer oturduğunuz apartmanın yönetmeliğinde köpek ya da diğer evcil hayvanların beslenmesiyle ilgili yasaklayıcı bir madde bulunmuyorsa bu durumu ancak komşunuzla konuşarak çözebilirsiniz. Fakat yönetmelikte aksi bir durum bulunuyorsa en yakın karakola giderek şikayetçi olabilir ve komşunuz hakkında yasal işlem başlatabilirsiniz. Ancak her iki durumda da en doğru olanı karşı karşıya gelerek tatlı dille konuşup sorunu çözmeye çalışmak olmalıdır. 


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar