Hamilelikte Yapılabilecek Spor Hareketleri? Hamilelikte Spor Nasıl Yapılır?
Yürüyüş ve Pilates ile ödem oluşumunu engelleyin
Hamilelikte spor yapmaya 3. aydan sonra başlayabileceğinizi belirtmiştik. Hamileliğin ilk zamanlarıyürüyüş ve pilates oldukça sağlıklı ve rahatlatıcı bir spor yöntemidir. Yürüyüş ve pilates hamileliksürecinde bozulan omurga yapısını düzenleme noktasında oldukça etkili olacaktır. Ayrıca sırt ağrılarıgibi hamilelikte ortaya çıkan çeşitli ağrıların da önüne geçmiş olacaksınız.
Yüzme ile vücut ağırlığınızı dengeleyin
Hamilelik döneminde annenin taşıması gereken fiziki yük oldukça artmaktadır. Bu durum gerek bele gerek bacak ve ayaklara şeklinde ekstra ağırlık yüklenmesi anlamına gelmektedir. Bu yüzden hamileli sürecinde belde, bacaklarda, sırtta ve ayaklarda özellikle son aylarda ağırlığın armasına bağlı olarak ağrılar baş göstermektedir. Bu noktada vücut ağırlığını ve aynı zamanda vücut sıcaklığını dengeleme çok önemlidir. Vücut ağırlığı dengelendiği takdirde zaten vücut sıcaklığı da dengelenmeye başlayacaktır. Çünkü bebeğin oluşturduğu ağırlığı taşımak için anneler ekstra efor sarf etmektedirler. Bu durum daha fazla terlemek, yorulmak ve vücut sıcaklığının artması anlamlarına gelmektedir.
Üstelik vücut sıcaklığının dengede olmaması bebek için de tehlike oluşturmaktadır. Bu yüzden annelerin vücut sıcaklığını dengede tutmaları çok önemlidir. Ağırlığı dengelediğiniz zaman vücutsıcaklığı da dengelenecektir demiştik. Bu süreçte olabildiğince düzenli olarak yüzmek hamilelikdöneminde ağırlığınızı dengede tutmak ve rahatlamanız için oldukça etkili bir yöntemdir. Aslında bu noktada çeşitli yüzme yöntemlerinden çok su üzerinde kalmak yani suyun kaldırma kuvvetinden yararlanmak başlı başına yeterli olacaktır. Ama tabi ki kontrol altında olacak şekilde hamilelik uygulanan yüzme tekniklerini de kullanabilirsiniz. Buradaki asıl amaç suyun kaldırma kuvvetinin etkisiyle vücut ağırlığınızı dengelemek ve rahatlama sağlamak.
Bu konuda son olarak dikkate alınması gereken husus temizliğinden emin olabileceğiniz bir havuz tercih etmek. Aksi durumda bu dönemde enfeksiyon riskleri ile karşı karşıya kalmanız olası.
Ayakta olmanızı gerektirmeyecek egzersizler tercih edin
Hamilelikte spor, başından sonuna kadar bu sürecin en önemli konularındandır. Özellikle son 3 aylık süreçte ayakta olmak bile başlı başına zorken çok fazla ayakta olmanızı gerektirmeyecek egzersizler yapmanız daha uygun olacaktır. Bu noktada tabi ki de sürekli oturmaktan ve sürekli oturarak egzersiz yapmaktan bahsetmiyoruz. Günlük olarak gerekli yürüyüşlerinizi gerçekleştirdiğiniz takdirde günün geri kalanında belinize ve bacaklarına çok fazla yük yüklememeniz açısından oturduğunuz yerden bacak kol gibi vücut çalıştırıcı hareketler yapmanız ödem oluşumunu minimuma indirmek için de etkili olacaktır.
Yalnızca dikkat etmeniz gereken nokta bu egzersizler hamilelere yönelik egzersizler olmalıdır. Düşük tehlikesi vs gibi riskleri olan hamilelerin tabi ki bu durumda doktorlarına özellikle danışmaları ve ancak onların önerisi dahilinde yer alan egzersizleri dikkate alıp yapmaları önerilir.
Yoga ile bedenen ve ruhen rahatlık sağlayabilirsiniz
Hamilelik sürecinde yapılacak olan yoga hem egzersiz yerine geçerek süreci oldukça sağlıklı
geçirmenizi sağlayacak hem de rahat bir doğum gerçekleştirmenizi sağlayacaktır. Bunun için hamile yogası kategorisi mevcut ve bu kategoriye yönelik yoga yapmanız gerektiğini söylemeden
geçmeyelim. Düzenli olarak özellikle sabah saatlerinde yapılan yoga ile güne oldukça rahatlamış ve ağrılarınızdan kasılmalarınızdan arınmış bir şekilde başlamanızı sağlayacaktır. Hamilelikte spor ve yoga bedeni ve ruhu dinlendirmek için oldukça önemlidir. Ayrıca hamilelik sürecinde yoga yapmak bu süreçte bebeğin büyümesi ile oluşan baskı artışına bağlı olarak nefes darlığı sorununa da oldukça iyi gelmektedir. Çünkü yoga esnasında aslında bedeni rahatlatıp doğru nefes alma yoluna doğru gidilebiliniyor. Bu yüzden yoga hamilelik sürecinde nefes düzenlemede de oldukça etkilidir.
Böyleliklebebeğe de gerekli oksijen gönderimi de gerçekleşmiş olacaktır.
Aynı zamanda hamilelik yogası ile bu süreçte hormonlara bağlı olarak gerçekleşen stres veya ani
gelen gerginlik hissi vs gibi duygu değişimlerini de dengeleyerek ruhsal olarak da sağlıklı bir hamilelik geçirmiş olabilirsiniz.
Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi hamilelikte spor ya da yoga, birtakım esneme hareketleri vs yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız ve herhangi bir düşük riski gibi risklerin olmadığına emin olmanız gerekmektedir. Risk olmaması halinde ise yine kendiniz bu gibi egzersizleri yapmadan önce hamile sporu ya da hamile yogası gibi alanlarında uzman kişiler eşliğinde onlardan destek alarak gerçekleştirmeniz de sizin için oldukça sağlıklı olacaktır. Bütün bu önlemleri aldığınız takdirde bu egzersizlerin rahatlatıcı etkisinin keyfini çıkarabilirsiniz.