Çoçuk Hastalıkları Nelerdir? Çoçuk Sağlığı Ve Hastalıkları Nelerdir?
Ebeveynlerimiz ve diğer insanların kullandığı eşyaları temasımız bile hastalanmamıza yetiyor. Gün içerisinde tozlu yerlere temas etmek, elimize geçen her nesneyi ağzımıza almak, sürekli yerlerde sürünerek oyun oynamakta, yine çocukların hasta olmasına sebep olmaktadır. Evden dışarı çıkıldığında da özellikle başka insan tarafından öpülmek dokunmak da çocuk sağlığını etkilemektedir.
Çünkü yetişkin insanlar mikroplu noktalara gün içerisinde daha çok temasta bulundukları için çocukları öpmeye veya onlara dokunmaya kalktıkların da bu hastalıkları bünyesi zayıf olan çocuklara da kolayca aktarırlar. Bu yüzden çocukların çocukluk dönemlerin de onların bulunduğu mekanları temiz tutmak tabağını ve kaşığını ayrı tutmak ve bunları her defasın da iyi bir şekilde dezenfekte etmek başka insanlarla temasının engellenebildiği kadar engellenmesi gerekir. Tüm bunların yanı sıra çocuğunuz için sabit bir doktor belirleyerek sürekli olarak çocuğun aşılarını ona yaptırın. Doktoruna düzenli olarak muayenesini de yaptırarak kilosunu boyunu ve gelişimsel durumunu doktoruna takip ettirin. Sabit bir doktorunuzun olması doktorun çocuğunuzu daha yakından tanıyarak yapacağı muayene ve çocuğun gelişimsel durumu hakkında daha verimli şekilde yardımcı olmasına neden olur. Her ebeveyn aynı zamanda çocuğunun doktorudur.
Çocukluk Döneminde Yaşanılan Hastalıklar Nelerdir?
1) Kızamık
Vücudumuzun hemen hemen her yerinde çıkan kırmızı döküntülere kızamık denir. Kızamık
hastalığına yakalanan bir çocuk halsiz olur ve yüksek ateşi bulunur. Bulaşıcı özelliği vardır buyüzden çocuğunuzu kızamık olan bir çocuğun yanına götürmeyin. Öksürük ve boğaz ağrısı da yapan bu hastalık meydana geldiğin de muhakkak doktoruna götürerek tavsiyelerine uyunuz.
2) Kızamıkçık
Kızamığa benzer fakat kızamığa göre daha hafif hastalık süreci olur. Özellikle baş ağrısı yapan ve kulak ile ense tarafların da hafif şişliklerin görülebileceği bu hastalıkta döküntülü bir hastalıktır.
3) Kabakulak
Bu hastalık türün de kulak iltihaplanarak şişer. Bulaşıcı bir hastalık olup öksürme yolu ile bulaşır. Ağrı sürecin de şiddetli ağrılar yaşanabilir. Baş ağrısı ve boğaz ağrıları görülme olasılığı yüksektir.
4) Boğmaca
Boğmaca denilince akla boğulurcasına sık sık yaşanan öksürükler gelmektedir. Yemek yemeye birşey içmeye ve hatta konuşmaya bile neredeyse izin vermeyen bu hastalık, çocuğu bir hayli rahatsız etmektedir. Ateşli bir hastalık olup balgam çıkması da görülebilir.
Çocukların hijyen olmayan ortamlarda barındırılmayıp, temiz olmayan tabak, kaşık gibi materyallerle kendilerine yemek verilmesi gibi durumlardan kaynaklanan mikrop kapma ve sonrasında da bu tür görülen hastalıklar, çocukluk dönemi yaşadığımız bazı hastalıklara sebebiyet vermektedir.
Mutlaka çocuğun doktoruna kontrolü yaptırılmalıdır. Vereceği ilaç tedavilerinin doktorun dediği şekilde uygulanıp çocuğun hijyenli ortamla yemesi içmesi gezmesi sağlanmalıdır. Üşütmemesi için gereken önlemler alınmalı ve bilmediğiniz ilaçları hatta bildiğiniz ilaçları dahi doktorunuz önermeden çocuklarınıza vermeyin. Örneğin bir ateş düşürücü şurubu eğer çocuğunuzun ateşi varsa yine de ona vermeyin çünkü onda belki farklı bir yan etki yapar ve çocuğun durumunu daha kötüleştirir. Mutlaka çocuğunuzun doktoruna eğer yoksa bir uzman hekime danışarak onların takibinde müdahalelerde bulunun.