Satürn Gezegeni Hakkında Bilgiler? Satürn Hakkında Kısa Bilgi?
Güneş sisteminde bulunan sekiz gezegenden bir tanesi olan Satürn, ikinci en büyük gezegendir. Güneşe olan uzaklık sıralamasında 6. Sıradadır. İşte Satürn’ün rengi, şekli ve özellikleri hakkında merak edilenler…
Dünyadan çıpla gözle bakıldığında rahatlıkla görülen bu devasa gezegen Satürn ismini Yunan mitolojisinden almıştır. İngilizce köken olarak ise cumartesi kelimesinden türemiştir. Satürn halkası bulunan gazsal bir gezegendir.
Güneş sisteminde 6. Sırada bulunan Satürn dış gezegen grubundadır. Dış gezegenler Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Bu dört gezegende kara yapısı bulunmadı için gazlardan oluşur. Bu gaz devleri arasında Satürn halkaları sayesinde daha dikkat çekmeyi başarmıştır.
Helyum ve Hidrojen gazlarından oluşan Satürn sıradan bir teleskopla bile gözlenebilen bu gezegen Dünya’dan 750 kat büyüklüğe sahiptir. Bu yüzden dev gezegen olarak adlandırılır. Kütlesi Dünya’nın 95 katı olmasına rağmen oldukça hafiftir. Bunun sebebi onu oluşturan sıkışmış gazlar ve karasal yüzeyin olmamasıdır.
Atmosferi içerisinde su buharı, amonyak, fosfin ve hidrokarbon izleri bulunması nedeniyle kahverengi ve sarımsı renge sahiptir. Satürn 18 Şubat 1930 yılında keşfedilmiştir.
Satürn Gezegeninin Özellikleri
- Yapısında helyum ve hidrojen bulunan gazsal bir gezegendir.
- Dış gezegen grubunda yer alan bu gezegenin 60 üzerinde uydusu vardır.
- 7 halkası vardır. Halkaları gezegenin çapından 8 kat daha büyüktür.
- 1 günü Dünya saatine göre 10 saate denktir.
- 1 yılı dünya yılına göre 29 yıl demektir.
- Saat yönünün tersine çok hızlı dönmektedir.
- Yapında güçlü fırtınaları barındırır.
- Güçlü manyetik alana sahip olan Satürn’de yaşam yoktur. Ancak uyduları üzerinde yaşam araştırmaları devam etmektedir.
- En büyük uydusu Titan’dır.
- Titan Dünya’dan 4 kat fazla atmosfer tabakasına sahiptir. Yapısında farklı bir molekül bulunması yaşam var mı? Sorularına neden olmuştur.
- Satürn ile Dünya arasında ki mesafe 1 milyar kilometredir.