Katran Ağacı Ne Zaman Kesilir? Katran Ağacı Faydaları?
Katran ağacı genel olarak baktığımız zaman sonbahar ve kış aylarında daha çok kesilmektedir. Katran ağacı ile ilgili olarak özellikle ticari amaçlarla ahşap üretimi için yetiştirilen bir ağaç türüdür. Bu ağaç türü çevre koşulları ve yetiştirildiği bölgenin iklimine göre farklılık göstermektedir. Ama bu ağaçlar endüstriyel amaçlı yetiştirilen ağaçlar olması sebebiyle diledikleri zaman da kesilebileceği gibi katran ağacı için en uygun gün Sonbahar ve kış olarak karşımıza çıkmaktadır.
Katran ağacı kesim işlemleri ağacın yaşına boyutuna ve genel sağlığına bağlı olarak değişkenlik gösterilmektedir. Katran ağacının kesim işlemleri ile ilgili olarak bir uzmana danışmak ve uygun teknikleri kullanmak çok önemlidir. Kesim işlemi sırasında ağacın sağlığına zarar vermemeye özen gösterilmesi gerekmektedir.
Katran Ağacı Faydaları
Katran ağacının doğru şekilde yetiştirilmesi kesilmesi durumunda çeşitli faydalar sağlanmaktadır. Katran ağacı ile alakalı olarak faydalar şunlardır.
Ahşap
Katran ağacı yüksek kaliteli ahşap malzemesi sağlamaktadır. Bu nedenden kaynaklı olarak dış mekân mobilyaları çitler kirişler direkler bu ürün kullanılarak yapılmaktadır.
Katran
Katran ağacı katran üretimi içinde kullanılmaktadır. Katran tarihsel olarak su geçirmezlik özelliği nedeniyle gemi inşaatı ve kano yapımı gibi birçok endüstride kullanılmıştır. Ayrıca katran kömürleşmiş odunun damıtılması yoluyla elde edilen bir ürün olduğu için sağlık endüstrisinde kullanılan bazı ilaçlarda da e kullanılmaktadır.
Yağ
Katran ağacından aynı zamanda katran yağı da elde edilebilir. Katran yağı antiseptik özelliği sayesinde tıbbi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sabun şampuan ve diğer kozmetik ürünleri için de kullanılmaktadır.
Görsel estetik
Katran ağacı geniş yaprakları ve zarif dalları ile dekoratif bir ağaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bahçe ve parklarda süs bitkisi olarak kullanılmaktadır.
Enerji
Katran ağacı yakacak olarak da kullanılabilmektedir. Odun ısınma amaçlar içinde kullanılabilir ve ayrıca enerji üretimi için de kullanılabilir.