Kolay Ezberlenen Türküler? İlkokulda Öğretilebilecek Şarkılar?



O zaman bugünün gençleri daha da seçici bir müzik beğenisine sahip olabilirler. Tüm bunların ötesinde ilkokul çağında müzik tek başına muhteşem bir zeka geliştiricidir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Kolay Ezberlenen Türküler? İlkokulda Öğretilebilecek Şarkılar?

ÇOCUKLARDA HEM ZEKAYI HEM KÜLTÜRÜ GELİŞTİRECEK TÜRKÜ ÖNERİLERİ

Çocukların gelişiminde rol oynayan unsurlardan biri hiç şüphesiz müziktir. Müzik evrensel bir ruh şifasıdır. Bu bilgi bugün bilimsel araştırmalardan günlük deneyimlerimize kadar her alanda kullandığımız bir tanımdır. Çünkü moral bulmak, keyiflenmek, paylaşmak, efkârlanmak, ağlamak, sakinleşmek, neşelenmek, iyi hissetmek, geçmişe dönmek hep dinlediğimiz müziklerin etkisiyle gerçekleşir. Bunun için her ortamın bir müziği vardır. Spor yaparken, kafede otururken, yolculuk yaparken, arkadaşlarla eğlenirken, yemek yerken, evi temizlerken, trafikte beklerken hep bir fon müziğimiz vardır. Bu sayede birçok zorluk kolaylaşıyor ve aynı zamanda katlanılır hale geliyor. Zamanda sanki biraz daha çabuk geçiyor.

Çocuklar Ne Dinliyor?

Peki ya çocuklarınız neler dinliyorlar? Mesela ezbere bildiği o şarkı sizin günün 24 saat kesintisiz dinlediğiniz pop şarkısı olabilir mi? Muhtemelen öyledir… Okulda arkadaşlarıyla dinlemekten hoşlandığı şarkıcılarda olabilir. Anne karnında klasik müzik dinletilen bebeklerin çağında yaşıyoruz. O zaman bugünün gençleri daha da seçici bir müzik beğenisine sahip olabilirler. Tüm bunların ötesinde ilkokul çağında müzik tek başına muhteşem bir zekâ geliştiricidir. Farklı enstrümanlardan çıkan seslerin ahengi hem estetik açıdan hem de ayırt etme yeteneği kazandırması bakımından çok kıymetlidir. Bu yüzden çocuklara eşsiz enstrüman zenginliğine sahip Türk Halk Müziği eserleri dinletmek gelişimlerine fayda sağlamaktadır. Birbirinden farklı sesler çıkarabilen çok enstrümanlı türküleri dinleterek çocuğunuzun kulak gelişimine destek olabileceğinizi biliyor muydunuz? Geleceğin sanatçısı türkülerle yetişecek desem inanın abartmış sayılmam.

Hangi Türküleri Dinletelim?

Buraya kadar türkülerin muhteşem bir duyuş geliştirici olduğundan bahsettik. Ancak öyle türküler var ki dinlerken bizim bile yüzümüz kızarıyor. O halde türkülerin sadece enstrümantal boyutu değil, sözlerindeki manada önem arz ediyor. Çünkü bu sayede çocuklar anlamını düşünerek söyledikleri türkülerle bağ kuruyorlar. Tekerleme gibi dile dolanacak, ritmi çocukların ritmini yakalayacak ve sözlerindeki mana ile zeka gelişimine katkı sğlayacak. Birçok işlevi içinde barındıran bu müziğin çocuklara uygun olanlarını sizler için derledik. Doya doya dinleyin, her fırsatta eğlenin.

  • Horozumu Kaçırdılar
  • Tren Gelir Hoş Gelir
  • Tini Mini Hanım
  • Kara Basma
  • Hamsiyi Koydum Tavaya
  • Niksarın Fidanları
  • Bahçelerde Börülce
  • Tarlaya Ektim Soğan
  • Atabarı
  • Tiridine Bandım
  • Çayelinden Öteye

Türkülerle Coğrafya ve Tarih

 Çocuklar türkülerin hikâyelerini dinlemeye bayılırlar. Sizlerde bunu fırsata çevirip ufak bir araştırmayla hangi türkünün nereye ait olduğunu ve hikâyesini açıklayabilirseniz, çocuklar türküleri daha çok sevecektir. Böylece kültürel olarak da aktarım sağlamış olacaksınız.   Türküler yoluyla bölgelerin öğretilmesi hatta kurtuluş savaşı türküleriyle tarih öğretilmesi disiplinler arası bir yaklaşım olarak eğitimde öne çıkmaktadır. Dinlenilen her türküde bu toprakların bir hikâyesine ulaşabilirsiniz.  O hikâyeler masal değil yaşanmış hikâyelerdir. Bazen acı dolu bazen neşeli… Ancak her türlü değeriyle dopdolu Anadolu’dur.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar