https ile http Arasındaki Fark? www:http// Ne Anlama Gelir?
HTTP Nedir? Nasıl Çalışır? HTTP, 1990 senesinden buyana ağ üzerinde kullanımda olan iletişim protokolü olarak tanımlanır. İnternetteki web sayfalarının bizim tarafımızca görülebilmesini mümkün kılan http aslında internetteki bilgilerin sunucu-kullanıcı kanalındaki aktarımı ile ilişkilidir. Açılımı Hyper Text Transfer Protokol olan http hakkında daha detaylı bilgiyi içeriğimizin devamında sizlere sunuyoruz.
HTTP ve Arama Motoru İlişkisi
İnternetten herhangi bir bilgi aratmak istediğinizde çeşitli arama motorlarından yararlanabilirsiniz. Hangisini kullanırsanız kullanın, tarayıcı aratmak istediğiniz konunun önüne http ifadesini ekler. Örneğin bir web sayfasına erişmek istiyorsanız, web adresi başındaki http ifadesi sunucu tarafından komut şeklinde algılanır. Bu komut olmadan herhangi bir indirme internet ve arama motorları üzerinden yapılamaz.
HTTP Ne İşe Yarıyor?
HTTP, internet kullanıcılarının internet adreslerine bağlanabilmelerini sağlar. Bir anahtar görevi üstlenen http, internet kullanıcısının bir web adresine erişmek istediğine dair komutu protokoller dahilinde oluşturur. Ağ genelinde veri sunmak amacıyla var olan TCP/IP tabanlı iletişim protokolü de http olarak adlandırılır.
HTTP Çalışması Nasıl Gerçekleşir?
HTTP çalışma sistemi hakkında bilgilendirme şu yönde gerçekleştirilebilir;
- İnternetten bir şeye ulaşmak istediğinizde farkında olmadan farklı sunuculara talepler iletirsiniz.
- Bilgisayar dediğimiz cihaz diğer bir ifadeyle istemci, bir web tarayıcısı aracılıyla sunuculara istek iletebilmektedir.
- Mozilla, Google Chrome, Opera ve Yandex gibi web tarayıcılar ile yukarıda söz ettiğimiz 3 madde kapsamında işlem gerçekleştirebilirsiniz.
- İsteğinizi alan bir sunucu ise kendisinde kurulu sunucu programları sayesinde yanıt iletir.
- Yanıt dediğimiz yapının içeriğinde ise durum bilgisi ve istenilen içerik yer almaktadır.
- İşte tamda bu sistemde HTTP protokolü devreye girip, talebin güvenli koşullar altında sunulmasında rol oynar.
- Kısacası http, sunucuya giriş talebinin ulaşmasını sağlayan ve sunucudan gelen onay halinde ulaşılmak istenilen adresin verilerini karşımıza çıkaran şeydir.
Tüm bu adımlar sonunda internet kullanıcısı bir web sitesine erişim sağlar.
HTTP Durum Kodu Ne Demek?
Http durum kodları, sunucu ve istemci arasında protokole uygun şekilde alışveriş gerçekleştirilirken elde edilen cevaplardır. Bu kodlar bir adrese erişmek istenirken internet kullanıcıları tarafından görüntülenmeseler de arka planda yer alırlar. Örneğin 1** kodu bilgiyi, 2** kodu başarılı işlemi, 3** kodu yönlendirmeyi, 4** tarayıcı hatasını ve son olarak 5** sunucu hatasını ifade eder.
HTTPS ve HTTP Arasındaki Fark Nedir?
HTTPS ifadesi, Hypertext Transfer Protocol Secure şeklinde açılır. HTTPS bu kapsamda anlayacağınız gibi güvenli hiper metin transferi anlamına gelir. Güvenlik koşulları güçlendirilmiş ve yükseltilmiş bir veri aktarımını sağlar. HTTP ise veri iletimi sağlar ancak bu süreçte iletişim öncesi yüksek güvenlikli, özel bir şifreleme yapmaz.