Sağlıklı Dişler İçin Yapılması Gerekenler? Ağız ve Diş Sağlığı İle İlgili Bilgiler?

Dişe zararlı besinler asitli içecekler ve şekerli gıdalardır çünkü diş asitli ortamda çürür ve bakteriler çürük oluşturmak için şekeri kullanırlar.

Sağlıklı Dişler İçin Yapılması Gerekenler? Ağız ve Diş Sağlığı İle İlgili Bilgiler?

      Günümüz dünyasındaki beslenme alışkanlıklarının en kötü etkilediği organlardan birisi dişlerimiz. Dişlerimizde önemli sorunlar yaşamadan önce olabildiğince önlem almalıyız ve diş sağlığımızı korumalıyız. Dişlerimizi korumamız için yapılması gerekenler;

Diş Fırçalamak:

      Herkesin bildiği gibi ağız sağlığı denilince ilk akla gelen şey diş fırçalamak. Diş fırçalamak faydası kanıtlanmış ve ağız hijyeninin büyük bir kısmını oluşturan bir yöntem. Tabi ki diş fırçalama işlemi macun eşliğinde yapılmalı. İdeal olanı orta düzey sertlikte ve florür içeren macunlarla diş etinden dişe doğru tek yönde hareketlerle ortalama 2 dakika süreyle yapılmalıdır. Sabah kahvaltı sonrası ve akşam yatmadan önce diş fırçalanması ideal olanıdır.

Diş İpi Kullanımı:

       Hemen hemen herkesin ihmal ettiği en önemli ağız hijyeni unsurlarından birisi de diş ipi kullanımı. Sadece diş fırçalamak yeterli değildir çünkü diş fırçası dişlerin arasına yeterli bir şekilde giremezler. Bu alanlarda yemek artığı ve bakteri birikimi kaçınılmaz bir şekilde oluşur. Bunu engellemek için diş ipi mutlaka kullanılmalıdır. 2-3 günde 1 defa diş ipi kullanmak yeterlidir. Diş ipi diş fırçalandıktan sonra kullanılmalıdır.

        Bu 2 yöntem haricinde diğer ağız hijyeni sağlama yöntemlerine zorunlu olmadıkça gerekmemektedir. Mesela ara yüz fırçası diş teli takan hastalar için gerekmektedir çünkü diş ipi kullanamazlar keza gargara kullanımı da sadece belirli zamanlarda sadece doktor önerisinde kullanmak en doğrusudur.

Beslenme Alışkanlıkları:

        Günümüzde sık sık bir besin tüketiyoruz ve neredeyse günün tamamında ağzımızda besin artıklarıyla kalıyoruz. Ayrıca işlenmiş gıdalar ve bu gıdaların içinde ki şekerin fazla olması da çok büyük bir sorun. Diş çürüğü oluşturan tek besin türü karbonhidratlar ve genel olarak şeker. Şeker ağızda ki bakteriler tarafından fermante edilerek diş çürüğüne sebep olur. Yani kendimizi savunmamız gereken en önemli etmen şekerdir. Şekerli besinleri tüketmeyi mümkün olduğunca azaltmalıyız. Ayrıca şekerli besinler tüketince mümkünse diş fırçalanmalı, değilse su ile gargara yapılmalıdır.

       Başlı başına bir sorun olan sigara dişler ve diş etleri içinde çok büyük bir sorun. Dişlerin sararmasına ve zayıflamasına sebep olur. Diş etlerinin çekilmesine, ödem oluşturmasına, renginin ve dokusunun bozulmasına sebep olur.

       Dişe zararlı besinler asitli içecekler ve şekerli gıdalardır çünkü diş asitli ortamda çürür ve bakteriler çürük oluşturmak için şekeri kullanırlar. Bundan dolayı asitten ve şekerden uzaklaşmalıyız. Eğer şeker tüketmişsek ağzımızda artık kalmadığına emin olmamız gerek. En tehlikeli olanlarda yapışkan karamelli olan şekerlerdir çünkü ağızda uzun süre dururlar ve şeker oranı yüksektir. Asitli gıdalar tükettikten sonra da pH değeri yüksek olan bir şey  tüketmemiz iyi olur ağız ortamının pH değerini normalleştirmek için bunun için su ve peynir iyi bir örnektir. Yemekten sonra peynir yemek ve su içmek ağzımızı temizler.

      Bunun haricinde dişe faydalı olan besinlerin arasında zeytinyağı, peynir, kuruyemişler, su ve şekersiz çay bulunur. Yemekten sonra diş fırçalanmıyor ise bu besinlerden biriyle ağzı temizlemek faydalıdır ama önceliğimiz ise sudur.

      Şekersiz çay flor içeriğinden dolayı dişlere faydalıdır ama fazla tüketimi dişlerde sararmaya sebep olabilir. Kahvenin fazla tüketimi de sararmaya sebep olabilir ayrıca kahvenin pH değeri çok düşük değilse dişlerde başka bir sorun yaratmaz.

Diş Hekimi Muayenesi:

        Ağız hijyenimizi kendi çabalarımızla sağladıktan sonra kesinlikle belirli aralıklarla diş muayenesine gitmeliyiz. Bunun bir çok sebebi var. Bunlardan  bir kaçı;

  1. Diş taşı temizlenmesi ve sararmaların giderilmesi,
  2. Erken tanı koyulması ,
  3. Diş çürükleri ilerlemeden müdahale edilmesi,
  4. Çürük önleyici tedavilerin uygulanması,

Gibi bir çok sebep var.

        Ayrıca maddi açıdan düşündüğümüzde diş sorunlarını önleme çalışmaları diş kaybı yaşadıktan sonra tekrardan protez diş yapılmasına göre çok daha ucuzdur. Bundan dolayı Almanya gibi bazı ülkeler diş hekimi muayenesini zorunlu tutarlar.

         Kısaca dişlerimiz korumak için yapılan işlemler zor, vakit alan ve pahalı bir uygulamalar değil günde sadece 10 dakika vererek ve 6 ayda bir muayene olarak yapılabilecek uygulamalar. Diş sorunu ve ağrısı yaşmaktan çok daha iyi ve basit uygulamalardır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar