Ruh Sağlığına İyi Gelen Aktiviteler? Ruh Sağlığını Korumanın Yolları?

Ruhsal sıkıntılar yaşayan insanlarda baş ağrıları sindirim sistemi bozuklukları cilt hastalıkları çarpıntı nefes almakta güçlük çekme gibi bedensel belirtiler de ortaya çıkar.

Ruh Sağlığına İyi Gelen Aktiviteler? Ruh Sağlığını Korumanın Yolları?

Ruh Sağlığı İçin ÖnerilerVücudumuzdaki sistemler ve organlar bedensel sağlığımızı; duygusal ve zihinsel yetiler ile olaylar karşısında hissettiğimiz duygu ve düşünceler da ruh sağlığımızı etkiler. Kişinin, yaşadığı çevre ve toplumla olan ilişkileri sosyal yönünü oluşturur. Kişi, yaşamını kendisi dışında ailesiyle, iş arkadaşları ile, yakın çevresiyle ve içinde yaşadığı toplumla etkileşim içinde devam ettirir. Şayet, adı geçen ilişkilere bağlı etkileşim aşamasında uyum ve denge varsa kişinin ruhsal açıdan sağlıklı olduğu kabul edilir.

Ruh sağlığımız da fiziksel sağlığımız kadar önemlidir. Şöyle ki, dünya genelinde yaklaşık 500 milyon kişi ruh sağlığı için tedavi görüyor. Hayatımız boyunca ruhsal bir hastalıkla karşılaşma olasılığımız yüzde 30 olarak belirlenmiştir. Yani her dört kişiden biri hayatı boyunca ruhsal bir hastalıkla karşı karşıya demektir. O yüzden ruh sağlığımızı korumamız sosyal ilişkilerimiz açısından oldukça önemlidir.

Ruhsal hastalıklar, kişinin sosyal yapısını bozarak yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz yönde etkiler. Kişinin gün içerisindeki performansını düşürür. Ruh sağlığı bozulan bir kişi işyerinde dikkat dağınıklığı yaşamaya başlar ve zamanla tahammül gücü azalarak kişilerarası ilişkileri bozulma aşamasına gelir. Kişide zamanla tükenmişlik sendromu belirtileri baş gösterir. Halsizlik, yorgun hissetme, değersizlik, kaygı ve korku artışı ortaya çıkar.

Ruhsal sıkıntılar yaşayan insanlarda baş ağrıları, sindirim sistemi bozuklukları, cilt hastalıkları, çarpıntı, nefes almakta güçlük çekme gibi bedensel belirtiler de ortaya çıkar.  Ruh sağlığı ile ilgili sorun yaşayanlar, bunu alkol ya da madde kullanarak atlatmaya çalışırlar. Geçici iyilik hali ortaya çıkartan bu yaklaşımlar durumu daha da kötüleştirir. Bu nedenle ruh sağlığımız için gereken önlemleri almalı, uzmanlar tarafından açıklanan önerilere kulak vermek gerekir.

Ruh sağlığımız için öneriler

Hafif besinler tüketmeye çalışmak, sağlıklı beslenmek için elimizden geleni yapmak, düzenli yürüyüş yapmak veya başka spor aktivitelerinde bulunmak, uyku düzenine dikkat etmek, alkolden ve sigaradan uzak durmak, uzun saatler boyunca aç kalmamak, haftanın bir gününde sevdiğiniz bir hobiye vakit ayırmak, sosyal medya kullanımını sınırlamak, günde en azından yarım saat kitap okumak, telefon konuşmalarını azaltmak, hafif müzikler dinlemek, stres atmak için size ne iyi geliyorsa onları yapmak sayılabilir.  Bu önerilere ilave yapabilirsiniz.

Ruhsal hastalıklar da fiziksel hastalıklar kadar itinayla ele alınmalıdır. Kendisinde birtakım belirtileri fark eden kişi veya yakın çevresindeki kişiler bu konuda dikkatli olmalı, en kısa zamanda herhangi bir uzmana başvurulması sağlanmalıdır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar