Eğitim Neden Önemlidir Kısaca? Günümüzde Eğitimin Yeri ve Önemi?

En yüksek eğitim derecesini bitirmiş bir kişi içinde söylenebilir böyle bir cümle. Çünkü eğitimini en üst düzeyde bitirmiş bu kişi ahlaki değerler açısından yeterli seviyede olmayabilir.

Eğitim Neden Önemlidir Kısaca? Günümüzde Eğitimin Yeri ve Önemi?

Eğitim, herhangi bir bilginin öğrenici tarafa aktarılma sürecidir. Peki, eğitim neden şarttır? Çünkü toplumun gelişmesi ve refah düzeylerinin artması, kültürel zenginlik kazanmak gibi sebeplerle eğitimin önemi çok büyüktür. İnsanlar küçük yaşlardan başlamak üzere eğitim programlarının içine girer. 3 yaşından başlayarak kreş ile başlayan eğitim serüveni ilkokul, ortaokul, lise, üniversite hatta yüksek lisans eğitimleri ile devam eder.

Eğitimin neden önemlidir:

  • Ahlaki değerler edinmek: Ahlak sadece eğitim ile edinilecek bir değer değildir. Şöyle ki; yüksek lisans derecesinde eğitim sahibi olan bir bireyin ahlakı tam olmayabilir. Ya da eğitim seviyesi hiç olmayan bir bireyin de ahlak güzel olabilir. Ama genel anlamda küçük yaşlardan başlayarak öğretilen bir olgudur.
  • Düzgün konuşma yeteneğine sahip olmak: İyi bir eğitim almış bir kişi düzgün ve toplum içinde saygılı konuşma yeteneğine de sahip olabilir. Düzgün konuşmak için diksiyon kursları gibi eğitimlerde mevcuttur.
  • Toplum içinde saygınlık kazanmak: Öğrenim durumu ilköğretim düzeyindeki biri ile lisans derecesinde olan bir kişi toplum içinde farklı saygınlık görebilmektedir. Aslında saygınlık derecesini eğitim seviyesi ile eş değer görmemek gerekiyor ama maalesef toplumda bu değer eğitim seviyesi ile ölçülmektedir.
  • Genel kültür seviyesini artırmak: Yıllarca okullarda öğretilen bilgiler ile genel kültür biz farkına varmadan oluşmaktadır. İlerleyen dönemler de ise çok okumak, tarihi yerleri gezmek ve araştırma yaparak genel kültür artırılabilir.
  • Sosyal sorumluluk sahibi olmak: Topluma fayda sağlayacak işlerde aktif görevler üstlenmek için eğitim seviyesi bir nebze daha ön plana çıkmaktadır. Çünkü hayvan hakları, insan hakları, yoksulluğun önlenmesi gibi aktivitelerde bulunmak bilgi ve beceri gerektirir.
  • Kariyer yapmak: İş sahibi olmak ve kariyer yapmak gibi pek çok sebeplerle eğitim insanoğlu için büyük öneme sahiptir.

Pek çok kişiden duyarız “eğitim şart” cümlesini. Bu insanlar kime diyor bu “eğitim şart” cümlesini?

En yüksek eğitim derecesini bitirmiş bir kişi içinde söylenebilir böyle bir cümle. Çünkü eğitimini en üst düzeyde bitirmiş bu kişi ahlaki değerler açısından yeterli seviyede olmayabilir. Ve toplumda eğitim seviyesine bakılmaksınız eğitim şart şeklinde düşünülüp konuşulabilir.

Buradan çıkarılacak sonuç:

Eğitim düzeyi ne olursa olsun bir insan vicdan konusunda ve ahlaki acıdan yeterli değil ve toplumsal değerlere uygun davranmıyorsa evet eğitim şarttır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar