Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir? Kalp Krizi Ne Kadar Sürer Belirtileri?
Tüm dünya üzerinde en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biri olarak ön plana çıkan kalp krizi pek çok kişinin ölümüne de sebep olması ile biliniyor. Kalp krizi, bir diğer adı ile miyokardiyal infarkt kalbe giden kanın farklı sebeplerden kesilmesi sonucunda ortaya çıkan durumdur. Kalbin kansız kaldığı süre uzadıkça risk artmakta ve acil müdahale gerektirmektedir.
Kalp krizinin altında pek çok etken yer almaktadır. Kalp krizinin en çok rastlanılan sebebi ise yüksek kolesterol olarak belirtilmektedir. Yüksek kolesterol damarlarda yağın birikmesi sonucunda damar tıkanıklığına sebep olabilmekte ve bu durum kan akışının sağlanamamasına sebep olmaktadır. Kalp krizine yol açan bir diğer etken ise sigara ve alkol kullanımıdır. Sigara ve alkol kullanımı kötü kolesterolü arttırmakta olup kalp kasına yeterli oksijenin gitmemesine sebep olmaktadır.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Dünya sağlık örgütü tarafından yapılan açıklamalara göre pek çok insan kalp krizi sebebi ile hayatını kaybediyor. Kalp krizinin ise belli başlı bir takım belirtileri bulunmaktadır. En sık görülen belirtisi ise göğüs kafesi ağrısı, sırt ve kollarda görülen yoğun ağrı, nefes darlığı, bulantı, baş dönmesi ve kusmadır.
Kalp krizine neden olan pek çok farklı etken bulunmaktadır. Bunların başında ise kolesterol yüksekliği, yaş etkeni, hipertansiyon, genetik yatkınlık, sigara ve alkol kullanma alışkanlığı yer almaktadır. Belirli yaş üzerindeki bireylerin kalp krizinden korunması için ise düzenli aralıklar ile kalp muayenesi olmalı ve beslenmesine dikkat etmelidir. Kalp krizlerinin önlenmesi ve koruyucu tedaviler arasında düzenli egzersizler de yer almaktadır.
Kalp Krizi Ne Kadar Süre Devam Eder?
Kalp krizi her ne kadar anlık bir olay gibi görünüyor olsa da bazen saatlerce sürebilmektedir. Kişiler belirtileri yaşadığı takdirde geç kalmadan bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Ani terleme, göğüste meydana gelen basınç hissi ve bulantı bu konuda bireylere verilen birer sinyal olabilmektedir.
Kalp Krizi Tanısı
Kalp krizi tanısı için en çok tercih edilen yöntemlerden biri EKG’dir. Bunun yanı sıra kan tahlilleri ve tomografi gibi yöntemlerden de yararlanılır. Ayrıca doktor gerekli gördüğü takdirde MR çekimine de gidilenilmektedir.