Sese Karşı Aşırı Duyarlılık Nedenleri? Mizofoni Hastalığı Belirtileri?
Mizofoni Hastalığı Nedir?Seslere karşı aşırı hassasiyet olarak adlandırılan mizofoni, bazı kaynaklarda seçici ses duyarlılığı sendromu olarak geçmektedir. Mizofoni hastalığı, modern toplumlarda görülme sıklığı her geçen gün daha da artan ve pek çok kişi için hayatı çekilmez hale getiren bir hastalık olup; kulak hassasiyetine sahip olan kişilerde daha çok görülür. Bu hastalığa genellikle obsesif kompulsif bozukluk veya depresyon eşlik eder.
Mizofoni hastalığı olan kişiler, tırnak kesme, su damlama sesi, kapı sesi, ağız şapırdatma, sakız çiğneme, horlama, diş fırçalama sesi, ıslık çalma, öksürük, esneme, ayak sesi ve yemek yeme gibi günlük hayatta sıkça görülen seslerden rahatsız olur. Mizofoni hastaları, çevresel seslerden duyduğu rahatsızlıktan dolayı zaman içinde sosyal hayattan uzaklaşarak yalnızlaşmaya başlar.
Belirtileri
Çoğunlukla yemek yeme sesi, diş fırçası sesi, düdük ve nefes sesi gibi tetikleyici sesler ile ortaya çıkan mizofoni hastalığında görülen belirtiler arasında;
- Bebek ağlamalarına tahammül edememe ,
- Sabahları duyulan alarm sesine karşı aşırı öfke duyulması,
- Sakız çiğneme, patlamış mısır, çekirdek ve cips gibi ses çıkartan yiyecekleri yememe ,
- Gündüz saatlerinde etraftan gelen seslere karşı aşırı öfke duyma ve gece saatlerinde ise sessizlikte gelen huzurlu hissetme,
- İş yerinde, okulda, cafede, lokantada, kütüphanede ya da herhangi bir mekânda ayakların ritmik olarak yere vurulmasından duyulan rahatsızlık,
- Gürültüden çok rahatsız olunduğu için dışarı çıkmaktan korkma ve kaygılanma
Mizofoni Hastalığın Nedenleri
Mizofoni hastalığının nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, beynin fiziksel ve psikolojik olarak normal olmayan belirtiler göstermesi ile ortaya çıktığı görülmektedir. Ayrıca;
Obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu olan kişilerde görülen simetri hastalığı, kirlenme korkusu, eşya biriktirme hastalığı, yanlış anlaşılma korkusu gibi takıntılar mizofoni görülme seviyesini artırır.
Çeşitli olaylar ve durumlar karşısında elinde olmayan sebeplerden dolayı endişelenen kişiler anksiyete bozukluğuna sahiptir ve bu kişilerde dikkat eksikliği, fevri hareketler, asabiyet, ishal, yorgunluk, avuç terlemesi, karıncalanma sorunu sık görülür. Tüm bu davranışlar mizofoni görülme sıklığını da artırır.
Bunların dışında; uzun saatler yüksek sese maruz kalma, yeme bozukluğu, migren, vertigo, migren, kulak operasyonu beyin travması ve çeşitli cinsel sorunlar yaşayan kişilerde de mizofoni hastalığı olma riski fazladır.
Mizofoni Tedavisi
Mizofoni hastalığının tedavisi kesin olarak bilinmese de her hastanın özel durumuna göre oluşturulan terapi metotları tercih edilmektedir.
Mizofoni hastalığı konusunda yapılan araştırmalara göre, eğitim ve danışmanlık yöntemleri bu hastalıkta en etkili tedavi yöntemidir. Bu şekilde hastanın, rahatsızlığı konusunda bilgi edinmesi sağlanır ve desteklenir. Mizofoni hastalığı tedavisi için hastaya özel uygulanan terapiler arasında;
Yeniden eğitme terapisi: Kişiyi, kendisini rahatsız eden seslere karşı duyarsız hale getirmeyi amaçlayan bu terapide seslerin kulağa daha güzel gelmesi için çeşitli teknikler kullanılır. Bu şekilde beynin işitsel merkezinin onarılması amaçlanır.
Bilişsel davranışçı terapi: Bu terapi türünde hastanın sıkıntılarının hafifletilmesi ve sesler hakkında daha olumlu düşünmesi ve bu değişimin keşfedilmesi amaçlanır.
Ses Terapisi: Ses terapisinde, hastanın kaldığı odaya ya da kulaklara yerleştirilen özel ses jeneratörleri ile terapi yapılır. Birkaç hafta süren bu terapide işitme üzerinde oluşan hassasiyet kırılmaya çalışılır.
Yaşam tarzı değişiklikleri: Yaşam şeklinde yapılan değişikliklerde amaç hastanın, hastalığa karşı koyabilecek teknikleri öğrenmesidir. Terapide sakinleştirici müzikler yardımı ile kişinin seslere karşı kendini daha iyi hissetmesi sağlanır.
Mizofoni hastalığının ilaç tedavisi yoktur. Ancak bu hastalığa eşlik eden depresyon ya da anksiyeteye bağlı olarak ilerleme kaydedilirse bazı antidepresanların kullanılması gerekebilir. Bu şekilde belirtilerin azalması veya kontrol altına alınması amaçlanır.