Vertigo Nedir Nedenleri Nelerdir? Vertigo Belirtileri Ne Kadar Sürer?
Vertigo, çoğunlukla baş dönmesi olarak bilinen ve kişinin günlük işlerini yapmasını önleyecek kadar şiddetli de olabilen bir hastalıktır. Vertigoda kişi hem kendisinin hem de çevresindeki kişilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoda baş ağrısı, kusma, bulantı, normal olmayan göz hareketleri, terleme, bilinç kaybı, konuşma zorluğu, çift görme, duyu kaybı ve kulak çınlaması da görülebilir.
Vertigoda etken çoğunlukla virüslerdir. Vertigo iç kulak iltihaplanması neticesinde ortaya çıkar. Vertigonun tedavisi sebep olan hastalığa göre yapılır. Eğer orta kulak iltihabı varsa antibiyotik kullanılır. Ancak kulakta iyileşmeyen enfeksiyon varsa da cerrahi tedavi gerekebilir. Vertigo tedavisinde fizik tedavi de uygulanır. Vertigo tedavisi sırasında alkol ve tütünden uzak durmak gereklidir.
Vertigo hastalarının dikkat etmesi gereken en önemli şey uyku düzenidir. Yetersiz ve düzensiz uyku kişinin yeterince dinlenememesine neden olduğu için, bu durum başta vertigo olmak üzere pek çok hastalığı tetikler.
Stresten uzak durmak da vertigosu olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir başka husustur. Strese girmenize yol açan şeylerden mümkün olduğunca uzak durulması gerekir. Kuvvetli bir bağışıklık sistemi, tüm hastalıklara karşı dirençli bir vücut demektir. Bu nedenle taze ve sağlıklı besinler tüketmeye, yağlı, aşırı tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durmaya özen gösterilmelidir.