Zeytin Ağacının En Önemli Özelliği Nedir? Zeytin Ağacı Ömrü?

Zeytin ağacı bir Akdeniz iklimi bitkisidir ve ılıman yerlerde yetiştirilir. Zeytin ağacı nasıl yetiştirilir. Yaz mevsiminde sıcak ve kurak havada kış mevsiminde ise soğuk ve yağışlı olan bölgelerde yetiştirilir.

Zeytin Ağacının En Önemli Özelliği Nedir? Zeytin Ağacı Ömrü?

Zeytin Ağacıve Özellikleri

Zeytin ağacı ağaçlar arasında en uzun ömürlü ağaçlardan birisidir. Zeytin ağacı özellikleri bakımından incelendiğinde bir diğer adının ölümsüzlük ağacı olduğunu görürüz.

Zeytin ağacı dayanıklılık açısından da en dayanıklı ağaçlardan biridir. Zeytin ağacı özellikleri ve saymakla bitmeyen faydaları ile yüzyıllar boyunca insanlara yararlı olmuş bir ağaçtır. Ayrıca zeytin ağacı yaz kış yeşil renkte kalır ve yapraklarını dökmez. Yetişmesi güç olmasına karşın çok uzun ömürlü bir ağaçtır.

Zeytin ağacı uygarlığın ilk döneminden bu güne kadar insan hayatında kutsal bir yeri vardır. Zeytin meyvesi gıda olarak, yağ olarak ve temizlik malzemesi yani sabun olarak hayatımızda yer almıştır. Yapraklarında bulunan oleuroupein maddesi onun yüzyıllar boyunca ölümsüz bir ağaç olarak yaşamasının sebebidir.

Zeytin Ağacı Özellikleri Nelerdir?

Zeytin ağacını yakından tanıyalım. Zeytin ağacı özellikleri nelerdir? Ne gibi faydaları vardır?

Zeytin ağacının ilk özelliği yaprakları ile ilgilidir. Zeytin ağacının yaprakları her mevsim yeşildir ve dökülmez. Bundan başka üst yaprakları daha koyu renk alt yaprakları gümüş rengindedir. Zeytin ağacının yaprakları müthiş bir şekilde iki yana açılır.

Zeytin ağacının gövdesi yaklaşık 50-55 cm arasındadır. Zeytin ağacının boyu 3 ile 10 m arası değişir. Akdeniz iklimi bitkisidir. Anavatanı Doğu Akdeniz ülkeleridir. Zeytin ağacı yaklaşık 1000 yıl hatta daha fazla yaşayabilir. Dünyanın en dayanıklı ve en uzun ömürlü yaşayan ağaçlarından biridir.

Zeytin ağacı adaptasyonu çok yüksek bir ağaçtır. Bulunduğu yere çok çabuk uyum sağlar. Bir yıl çok fazla yağ verirken ertesi yıl çok az yağ verebilir. Diğer özelliği ise gövdesi yaşlanmış olsa bile yumrulardan yeni tomurcuklar oluşur ve gövde tekrar yenilenir.

Zeytin Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Zeytin ağacı bir Akdeniz iklimi bitkisidir ve ılıman yerlerde yetiştirilir. Zeytin ağacı nasıl yetiştirilir? Yaz mevsiminde sıcak ve kurak havada, kış mevsiminde ise soğuk ve yağışlı olan bölgelerde yetiştirilir. Yaklaşık 15 derece ve üzerinde yetişmesi uygun olur. Kök yapısı oldukça derinlere gider bu yüzden zor şartlarda da yetişebilir. Yağış miktarı ortalama 250 mm olan yerlerde yetişir. Yağış az olursa bir sulama yöntemi ile sulanmalıdır.

Zeytinin yetiştiği toprağın drenajı ve tesviye derecesi önemlidir. Hata gerekiyor ise teraslama işlemi yapılmalıdır.  Zeytin fidanı dikmek için ekim ve mart ayları uygundur. Bu zamanlarda ekilirse daha verimli olur.

Zeytin ağacı Ülkemizde nerelerde yetişir?

Zeytin ülkemizde ılıman ve sıcak bir iklim sevdiği için en başta Ege bölgesinde üretim, yaygındır. Başta Aydın ili ve çevresi olmak üzere Muğla gibi sıcak iklime sahip olan Ege illerinde yetişmektedir. En bilinen zeytin ağacı yetişen yer Bursa’nın Gemlik İlçesidir.  Gemlik zeytini en biline zeytinler arasındadır.  Gemlik ve Mudanya ilçesinde pek çok zeytin ağacı vardır.

Bunlardan başka en çok zeytin ağacı Balıkesir Ayvalık ve Edremit illerinde vardır. Özellikle Ayvalık zeytin ve zeytinyağı üretiminde lider ilçelerdir. Bundan başka Güney Ege illerinde zeytin ağacı yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Zeytinin Faydaları Nelerdir?

Zeytin ağacının meyvesi olan zeytinin faydalarından bahsetmeden geçmek imkânsızdır. Zeytinin faydaları nelerdir ?

Zeytin içeriğinde bulunan polifenoller sayesinde antioksidan etkiye sahiptir. Sinir hücrelerinin sağlığını korur.

Zeytin içerdiği demir sayesinde kolesterol düzenleyicisidir. Kolesterol seviyesini düşürerek kalp ve damar sağlımız korur. Damar tıkanıklığının önüne geçer.

Zeytinin faydaları arasında bağışıklık sistemindeki sağlıklı hücreleri çoğaltarak vücudu kanser hücrelerine karşı koruma görevi üstlenir. Güçlü bir antioksidan olan zeytin karaciğerde yağ bezeleri oluşumunu da önler.

Zeytin içerdiği yüksek E vitamini ile cilt yenilenmesini sağlar ve parlak bir cilt kazandırır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar