Karnelere Nasıl Bakılır? Karne Alan Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Çocuklara karne tepkisi verirken nelere dikkat etmeli
Okulların tatile girmesiyle beraber bazı öğrencilerin korkulu rüyası bazı öğrencilerin ise gurur tablosu olan karneler dönemlerin bitmesi ile öğrencilere verilir. Karnelerin alınmasıyla birlikte öğrenciler tatillerini iyi değerlendirmeli başarısız olan dersleri düzeltmeye özen göstermeli sık sık derslerini tekrar ederek derslerde öğrendiklerini unutmamalıdır.
Karnenin sonucunu en az öğrenciler kadar veliler de sabırsızlıkla bekler. Karnenin sonucu her ne olursa olsun anne ve babanın aşırıya kaçan tepkilerden uzak durmaları, çocuklarına travma etkisi yaratabilecek “senden hiçbir şey olmaz, tembelin teki” gibi cümleler söylenmemelidir. İyi olan karnelerine karşılığında da çocuklarına aşırıya kaçan hediyeler alınmamalı, aşırı övgüler söylenmemelidir.
Ebeveynler Nasıl Tepki Vermelidir
*Aşırı Tepkiden Kaçınma
Karneye bağlı olarak çocuklarda hakim olduğu kadar anne ve babalarda da stres ve kaygı hakim olabilir. Anne babaların çocuklarının karnelerini incelerken en önemli dikkat etmesi gereken husus aşırı tepki vermemek.
Sadece başarıya odaklanan ebeveynlerde sıklıkla çocuğu ağır eleştirilere maruz bırakma ve aşağılama çocuğun ruh sağlığına zarar vermektedir. Özellikle ruhsal dönemin çalkantıda olduğu ergenlik dönemindeki çocuklarda aşırı eleştiri olumsuz etki göstermektedir.
*İyi Karnede De Bu Durum Aynı
Çocukların başarılı karne alması sonucunda da pozitif tepkiden kaçınılmalıdır. Çocuğa pahalı hediyeler almamak, çok fazla övgüde bulunmamak gerekir. Çocuğa ölçülü bir şekilde söylenen bir övgü cümlesi veya daha önceden istediği ufak bir hediye ya da aile bireyleri ile yapılacak eğlenceli bir aktivite ile çocuk ödüllendirilebilir.
Sadece Başarıya Bağlı Sevgi Göstermekten Kaçının
Çocuğa sadece başarılı olduğu zamanlarda gösterilen sevgi göstergeleri çocuğu yarar değil zarar vermektedir. Anne ve babaların çocuklarını her koşulda seveceklerini söylemeleri ve çocuklarına bunu yürekten inandırmalıdır.
Karneyi Tek Başınıza Değil Çocuklarınızla Beraber İnceleyin
Karneyi anne veya babanın karneye bakarak eleştirmek veya yargılamak yerine çocukla birlikte başarısızlıkların nedenleri araştırılmalı, çözüm odaklı düşünmelidir.
Kardeşi veya Yaşıtlarıyla Kıyaslamadan Kaçının
Bilindiği üzere başarı göreceli bir kavramdır. Her çocuk bir diğerinden farklı yetenek ve özelliklere sahip siz de bunun bilincinde olup çocuğunuzun yetenekli olduğu alanlarda başarılı olmasını bekleyin. Kardeşi ya da arkadaşı ile kıyaslamayın.
Başarılı olduğu alanlardaki yeteneklerini destekleyin bu yeteneklere yoğunlaşmasını sağlayın. Onları koşulsuz sevdiğinizi ve benimsediğinizi sık sık hissettirin.
Suç Sizde Olabilir
Eğer ortada bir başarısızlık varsa bu başarısızlığın tek nedeni şüphesiz sadece çocuk değildir. Eğer eğitim ve öğretim dönemi boyunca çocuğunuzla yakından ilgilenmemiş, desteğe ihtiyacı olduğu anlarda yanında olamadıysanız suç sizde de var demektir. Bu durumda çözüm yolları ararken kendinizide sorgulamalı ve gerekli hassasiyeti gösteriniz.
Başarısızlığa Neden olabilecekler
Çocuğun başarısız olmasının birçok nedeni olabilir. Bunlar:
- Dikkat Eksikliği
- Yanlış Arkadaş Seçimleri
- Aile İlişkilerinin Bozuk Olması
- İç Sıkıntılar
Bunlar iyice düşünülmeli ve üstünde durulmalıdır. Sadece karne gününde değil eğitim ve öğretim sürecinin her noktasında çocuklarını takip etmeli sorunlarla karşılaştıkları yerlerde yardımcı olmalıdırlar. Anne ve babaların çocuklarıyla yakından ilgilenmesi çocuğa da cesaret verecek başarısızlıkla mücadelesini güçlendirecektir. Unutmayın her çocuk özeldir!