Bilişsel Davranışçı Terapisi Nasıl Yapılır? Kendi Kendine Bilişsel Davranışçı Terapi?



Günümüzde Dünyada en yaygın biçimde kullanılan ve bilimsel olarak pek çok çalışma yapılmış terapi yaklaşımlarından biri de bilişsel davranışçı terapi olmaktadır.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Bilişsel Davranışçı Terapisi Nasıl Yapılır? Kendi Kendine Bilişsel Davranışçı Terapi?

Bilişsel Davranışçı Terapi Yaklaşımına Genel Bakış Nasıl Olmalıdır?

Günümüzde Dünyada en yaygın biçimde kullanılan ve bilimsel olarak pek çok çalışma yapılmış terapi yaklaşımlarından biri de bilişsel davranışçı terapi olmaktadır. Bilişsel davranışçı terapi psikoterapi yaklaşımlarından sadece bir tanesidir. Genellikle psikoloji alanında eğitim görmekte olan pek çok birey ilk önce bilişsel davranışçı terapi ile eğitimine başlar ve bu alanda kapsamlı bir eğitim alır. Bilişsel davranışçı terapi alanı temel olarak alınarak bazı model ve yöntemler keşfedilip, geliştirilmiştir.

Bilişsel davranışçı terapileri hekimlerin hastaları üzerinde sıklıkla kullandığı yöntemlerden biri olmak ile birlikte hekim adaylarına en çok eğitimi verilen temel bir terapi şeklidir. Bilişsel davranışçı terapinin tam olarak kelime anlamını bilmek önemlidir. Çünkü terapi yaklaşımlarını anlamak açısından bireylerin odaklandıkları durumları fark etmek ve tanımak da uygulanacak psikolojik tedavi yönteminin ismi hakkında kişilere ip uçları verir.

Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?

Bilişsel kelimesi genel olarak düşünmek analiz etmek ile ilgili noktaları kişilerin aklında çağrışım yapmasını sağlar. Buradan yola çıkarak bilişsel davranışçı terapi denildiğinde terapi de bireylerin düşünce ve davranışlarına odaklanan bir yol izlenmektedir. Bu yaklaşıma göre psikolojik problemlerin anlaşılması, analiz edilmesi ve çözümlenmesinde bireylerin düşünce ve davranışları üzerinde durulması gerektiği vurgulanan bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır.

Bilişsel davranışçı yaklaşımına göre kişilerin duygu ve düşünceleri doğrudan davranışları ile ilgilidir. Dolayısı ile herhangi bir durumu analiz edebilmek için özellikle düşüncelere ve davranışlara müdahale edilebilecek ya da kontrol edilebilecek noktalar üzerine odaklanılır ise belli sorunlar da çözüme gidilebilir.

Bilişsel Davranışçı Terapi Yaklaşımı Ne İşe Yarar?

Bilişsel davranışçı bir teknik ile kişiye yaklaşıldığında kişinin duygularını dönüştürmek ve kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlayabilmek ve en önemlisi bu yaklaşım ile bireyin sorunlarından arınmasını sağlamak ön planda tutulur. Yani psikolojide ki bilişsel yaklaşım türü bu sorunların çözümü üzerine kurulmuştur.

Kişilerde meydana gelebilecek takıntı, kaygı bozukluğu ve panik bozukluk gibi durumlarda hekimler bilişsel davranışçı terapi yaklaşımını danışanları üzerinde uygulayabilir. Bilişsel davranışçı terapi dünya üzerinde ilaç tedavisinin yanında danışanlara uygulanabilecek en önemli tedavi yöntemlerinden birini oluşturmaktadır. Özellikle kişilere uygulanan ilaçlı tedaviden sonra kişinin hastalığının tekrar etmesi durumunu en aza indiren ve en kalıcı yaklaşım olarak bilinen bir tedavi şeklidir.

Bilişsel Davranış Terapi Kursları Var Mıdır?

Bilişsel davranışçı terapi yani bdt kursu hakkında pek çok kişi bilgi sorular sormaktadır. Günümüzde bdt kurslarını daha çok psikoloji alanında okuyan hekimler tercih etmektedir. Yani psikoloji alanında bir kariyer düşünmeyen bir bireyin gidebileceği bir kurs yoktur. Fakat psikoloji alanında araştırmayı ve öğrenmeyi seven bireyler bu yaklaşım konusunda merak ettiklerini bdt kurs sınıfında yayınlanan eğitim videolarını izleyerek bu yaklaşım konusunda bilgi alabilirler.

Bilişsel Terapi Uygulamaları Nasıl Olmalıdır?

Bilişsel terapi bireyin neyden korktuğunu anlamaya çalışarak öncelikli olarak işe başlar. Bireylerde meydana gelen bilişsel çarpıtma hatalarını bulunmaktadır. Bilişsel terapi uygulamaları öncelikli olarak kişilerde bilişsel çarpıtma hatalarından oluşabilecek olumsuz düşünceyi onarır. Daha sonra düşüncenin sonucunda ortaya çıkabilecek duygunun üzerinde gidilmesini sağlar.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar