Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir? Canlıların Ortak Özellikleri Konu Anlatımı?
Yaşamın devam edebilmesi için canlıların ortak şekilde ele almış olduğu bazı özellikler mevcuttur. Bu özellikler yaşamsal olarak aynı zamanda bir mecburiyettir. Yani doğmak ve nefes almak ile büyümek gibi mutlaka gerçekleşebilecek olaylar silsilesi şeklinde ifade edilebilir. Tek hücreli ya da çok hücreli ve diğer yaşamsal formlar dahilinde, bu ortak özellikler süreç içerisinde yer alır. Biyolojinin temelinde canlı yaşamın çoğalması ve çeşitliliğin artması olduğu için, canlıların ortak özellikleri bu noktada daha önemli bir potansiyel teşkil etmektedir.
Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir?
Belli bir döngü dahilinde canlı yaşamın dünya üzerinde devamlı olabilmesi için ortak özellikleri ön plana çıkar. Elbette bu ortak özellikler canlı çeşidi, türe ve bulunduğu konuma bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak bu özellikler temelde aynı unsuru ele alır ve gerçekleştirir; yaşama devam ettirmek.
- Metabolizma
- Hücresel yapı
- Solunum
- Sindirim
- Beslenme
- Boşaltım
- Üreme
- Dolaşım
- Hemostazı (İç denge)
Bu koşulların ortak özellikleri ise yaşamın devam etmesini sağlamasıdır. Tabii gerçekleşen ve yukarıda verilen canlıların ortak özellikleri, yaşamsal forma bağlı olarak farklı biçimlerde ele alınır. Yani canlılar beslenme, dolaşım, boşaltım ya da üreme gibi yapıları değişik biçimlerde ele alabilir.
Canlıların Ortak Özelliklerinin Önemi Nedir?
Yüzyıllar içerisinde farklı yaşam koşullarına sahip olmuş pek çok canlı bugüne gelmiştir. Özellikle doğal koşulların zorlaması ve yaşam mücadelesi eşliğinde canlıların ortak özellikleri öne çıkmaktadır. Bu ortak özellikler değişik işlevlere sahip olmasına rağmen, amaç aynıdır. Yani buradaki temel amaç canlının dünya üzerinde yaşamını sürdürmesi, üremesi ve çoğalması biçiminde anlatılabilir. Bunun gerçekleşebilmesi için ise mutlaka canlıların ortak özelliklerinin aynı amaç altında devam etmesi gerekir. Yani doğmak ile başlayan yapı beslenmek, sindirim, boşaltım ve çoğalma ile birlikte birçok ortak özellik dahilinde devam eder. Böylece canlılar yürüyerek kendi genetik yapıları bir sonraki nesle aktarma imkanı elde eder.
Canlıların Farklı Özellikleri Nelerdir?
Aslına bakılırsa canlıların ortak özellikleri aynı zamanda canlıların farklı özellikleri şeklinde ele alınır. Çünkü her ne kadar amacı aynı olsa bile işlevsel bakımdan değişkenlik gösterir. Bu bağlamda değişik biçimde hücrelerden oluşum, farklı beslenme yöntemleri, değişik solunum hareket ile beraber uyarıcılara tepki durumu farklılıklar arasında yer alır. Tüm canlılar ortak içinde doğar, büyür ve gelişir. Ancak bu gerçekleşirken amaç olarak ortak olsa bile, kullanım bakımından canlıların ortak özellikleri farklılık ortaya çıkarır. Bunlar içerisinde ayrıca sindirim, boşaltım ile dolaşım gibi unsurlar da yine farklılıklar arasında gelir.