Misafirlikle İlgili Atasözleri? Misafir İle İlgili Deyimler?
Misafir, kültürümüzde büyük bir öneme sahiptir. Kültürümüzde misafire hep iyi davranmayı ve onu iyi ağırlama öğütleri verilmiştir. Kısacası misafir kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Bu nedenden dolayı da misafirlik ile ilgili birçok atasözü bulunur. Atasözleri, atalarımızın misafirliğe ne kadar önem verdiğini gösterir. Peki, misafirlik ile ilgili atasözleri nelerdir? Bu yazımızda misafirlik ile ilgili atasözlerini ve anlamlarını sizler için paylaştık. Sizde bu yazımızı okuyarak, misafirlik ile ilgili atasözlerini ve anlamlarını öğrenebilirsiniz. İşte misafirlik ile ilgili atasözleri…
Misafirlik ile İlgili Atasözleri Nelerdir?
Misafirlik ile ilgili birçok atasözü bulunur. İşte maddeler halinde misafirlik ile ilgili atasözleri ve açıklamaları…
Misafirin Yüzsüzü Ev Sahibini Ağırlar: Derin anlamlar içeren bu atasözünde, misafirin adabını bilmesi gerektiğinden bahseder. Misafirin adabını bilerek, ev sahibinin hakkını gözetmeli ve ev sahibine kesinlikle misafir ağırlamakla ilgili bir tavırda bulunmamalıdır.
Misafirin umduğu ev sahibine iki övün olur: “Misafir umduğunu değil, bulduğunu yer.” atasözüyle aynı anlama gelir. Bu atasözlerinde aslında anlatılmak istenen, misafirin beklenti içinde olmaması gerektiğidir. Misafir eğer beklenti içine girerse, ev sahibi beklentilerini karşılayamayabilir. Bundan dolayı da ev sahibi mahcup olabilir.
Misafir misafiri istemez, ev sahibi ikisini de: Misafir, bütün hizmetlerin ve ağırlamaların kendisine yapılmasını ister. Bundan dolayı da evde sadece kendisinin olmasını ve başka misafirin olmamasını düşünür. Ev sahibi ise bazen iki misafiri de istemez.
Misafir on kısmetle gelir; birini yer, dokuzunu bırakır: İslam dininin inanışına göre misafir ev sahibine yük olmaz. Yük olmadığı içinde ev sahibine kat kat fazlasını bırakır. Yani misafir, ikram edilenin sadece birini yer, diğer dokuzunu ev sahibine bırakır. Böylelikle ev sahibinin hanesi bollanır ve bereketlenir.