Kronik Yorgunluk Sendromu Nasıl Geçer? Psikolojik Yorgunluk Nasıl Geçer?



Kronik yorgunluk sendromu için hangi doktora gidilmeli. Kronik yorgunluk sendromu belirtileri. Sürekli yorgun hissediyorum ne yapmalıyım


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Kronik Yorgunluk Sendromu Nasıl Geçer? Psikolojik Yorgunluk Nasıl Geçer?

Fatigue Sendromu Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir ?

 Konsantrasyon sorunları, halsizlik, yorgunluk, yorgunluk belirtileri günlük yaşam üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Çoğu zaman yorgunluk sorunu, yeterli uyku ile semptomlar azaltılamaz. Yorgunluk ya da yorgunluk sendromu, kanserli birçok insanın kanser oldukları sırada muzdarip olduğu bir yan etkidir.

Tahminler yüzde 14 ile 96 arasında değişmektedir. Kişi hiçbir şeye yetişemediğinde, çevreyi anlama eksikliğiyle başa çıkmak genellikle zordur.

 Fatigue Sendromu Nasıl Tedavi Edilir ?

 Her şeyden önce, doktor tüm fiziksel nedenlerin dibine inecektir. Fatigue sendromunun belirtileri anemi, beslenme yetersizliği, metabolik bozukluk veya enfeksiyon ile ortaya çıkar. Bununla birlikte ağrı ve mide bulantısı ile kansere eşlik eden diğer semptomlar tedavi edilir ve ilaçlar değiştirilebilir. Tıbbi geçmişle ilgili bir tartışmaya ek olarak, değiştirilen ilaçlar genellikle semptomları daraltmak için kullanılır. Bununla birlikte, sadece nedenlerle mücadele ederek yorgunluğun tedavisi genellikle semptomlara karşı tatmin edici sonuçlar sağlamaz. Bu nedenle yorgunluktan etkilenenlerin kendileri için bir şeyler yapması önemlidir.

İlk adım yorgunluğun kanserde yaygın bir şekilde eşlik eden semptom olduğu bilgisi, genellikle etkilenen kişiyi ve yakınlarını rahatlatır. Yorgunluk sendromunun daha uzun sürmesine rağmen hastalığın seyri hakkında hiçbir şey söylemediğini ve çoğu zaman düzeldiğini bilmekte fayda var. Doktor muhtemelen zayıflığa rağmen fiziksel olarak aktif olmanın önemli olduğunu açıklayacaktır. Aktivite genellikle yorgunluk semptomlarını iyileştirir ve ayrıca genel iyileşme süreci üzerinde olumlu bir etkiye sahip gibi görünmektedir. Gevşeme yöntemleri, günlük yaşamla başa çıkmanıza ve uyku davranışını optimize etmenize yardımcı olabilir. Kanser danışma merkezleri, psiko-onkoloji uzmanları ve kendi kendine yardım grupları da fatigue sendromuyla başa çıkma konusunda etkilenenlere ve yakınlarına yardım sağlar.

 Fatigue Sendromunun  Nedenleri ?

 Yorgunluğun nedenlerinin hepsi açıklığa kavuşturulmamıştır. Kanserin kendisi kesinlikle bir rol oynar. Fatigue sendromu, özellikle lösemi veya yayılan meme kanseri gibi belirli kanser türlerinde yaygındır. Ancak radyasyon ve kemoterapi de sağlıklı hücreler üzerinde büyük stres oluşturduğundan, terapinin kendisi de yorgunluğa katkıda bulunur. Ek olarak, özellikle kemoterapi, yorgunluk sendromunu alevlendirebilecek zararlı metabolik ürünleri biriktirir. Kanserde,yorgunluğu destekleyen veya yoğunlaştıran çok sayıda yan etki ortaya çıkar.

Tekrarlanan enfeksiyonlar, ilaçların yan etkileri, ağrı ve mide bulantısı. Kötü beslenme ve kanserde yaygın olan kasların parçalanması da fatigue sendromunu kötüleştirebilir. Önemli bir neden de yorgunluk ve bitkinlik yaratan ve şiddetlendiren anemidir. Bir diğer önemli etki faktörü, kanserin duygusal stresidir. Fiziksel ve psikolojik faktörlerin bireysel olarak nasıl bir yorgunluk sendromuna yol açacak şekilde etkileşime girdiği halen araştırılmaktadır.

 Fatigue Sendromu Belirtileri

 Derin bitkinlik ve yorgunluk  bir veya daha fazla düzeyde gerçekleşebilir. Fiziksel yorgunluk aşağıdaki belirtilerle kendini gösterir:

1.Artan uyku ihtiyacı

2.Sürekli yorgunluk hali

3.Azaltılmış fiziksel performans

4.Uyku bozuklukları

Bilişsel, zihinsel yorgunluk dikkati ve hafızayı etkiler. Aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

1.Konsantrasyon zorluğu

2.Kayıtsızlık

3.Düşük düzeyde hayal kırıklığı ve yüksek sinirlilik

4.Sosyal izolasyon

 MS Yorgunluğu Ve Tükenmişlik

 Bununla birlikte, yorgunluk sadece kanserde değil, aynı zamanda diğer kronik fiziksel veya zihinsel hastalıklarda, örneğin multipl skleroz (MS), romatizma, parkinson hastalığı veya tükenmişlikteki yorgunluk sendromunda daha az görülür. Benzer isim ve semptomlara rağmen başlıca kanser tarafından tetiklenen yorgunluk sendromu, miyaljik ensefalomiyelit/kronik yorgunluk sendromundan (ME/CFS) ayrılmaktadır. Bu kronik yorgunluk sendromu ise diğer ülkelerde başlı başına bir hastalık değildir. 


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar