Hurma Kurusu Nasıl Yapılır? Cennet Hurması Nasıl KURUTULUR?
Cennet hurması, Çin eriği, doğu hurması, Japon hurması olarak bilinen Trabzon hurması; ülkemizde sevilerek tüketilen meyvelerden bir tanesidir. Oldukça lezzetli olan cennet hurması, ülkemize Trabzon’dan yayıldığı için halk arasında Trabzon hurması olarak biliniyor. Trabzon hurması meyve olarak tüketildiği bilinse de aslında yıl boyunca tüketilmesi için kurutularak saklanıyor. Bu nedenle de Trabzon hurması, hurma kurusu olarak da biliniyor. Bu yazımızda cennet hurmasını nasıl kurutacağınızı sizler için bahsedeceğiz.
Cennet Hurması Nedir?
Cennet hurması ülkemizde meyve olarak bilinir. İlkbaharda yetişen cennet hurmasının rengi turuncu ve sarı renktedir. Cennet hurmasının ağacı yaklaşık 6 metreye kadar çıkabilir.
Cennet hurmasının sadece meyvesinden değil, aynı zamanda da ağacından ve yapraklarından da yararlanılır. Anavatanı Çin olan cennet hurmasının ağacından kürdan yapılarak yararlanılır. Aynı zamanda da yapraklarının uygunluğu ve rengi nedeniyle peyzaj işleri yapılır.
Cennet Hurması Nasıl Kurutulur?
Cennet hurmasını kurutmak istediğinizde, mevsiminde taze olan cennet hurmalarını alarak işe başlayabilirsiniz. Cennet hurmanızı seçerken pürüzsüz, diri, ve beresiz olmasına dikkat etmelisiniz. Bu şekilde seçtiğiniz cennet hurmaları kurutmaya en uygun hurmalardır. Daha sonrasında eve geldiğinizde yapmanız gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Cennet hurmalarınızı öncelikle güzelce yıkayın ve süzün.
- Süzdükten sonra cennet hurmalarınızı teker teker kurulayın.
- Özenle kuruduğunuz cennet hurmalarınızın kabuklarını soyun.
- Kabuklarını soyduğunuz cennet hurmalarınızı birbirine değmeyecek şekilde iplere dizin. Cennet hurmalarının birbirine değmemesi için saplarından iplere asabilirsiniz.
- Daha sonrasında ipe dizdiğiniz cennet hurmalarını yüksek olan ve güneş alan bir yere asın.
- Güneş alan yerin süresine göre cennet hurmalarınızın kuruma süresi değişse de ortalama 1 ayda cennet hurmalarınız kuruyacaktır.
- Bu şekilde kuruttuğunuz cennet hurmalarınızı cam kavanozlarda serin bir ortamda saklayarak, yıl boyu kullanabilirsiniz.