Kaç Çeşit Teleskop Vardır? Teleskop Çeşitleri ve Özellikleri?



Uzayı ve gökyüzünü gözlemlemeyi sağlayan teleskobun kaç çeşit olduğunu araştırıyorsanız, sizleri hemen yazımıza alalım. İşte kaç çeşit teleskobun bulunduğu...


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Kaç Çeşit Teleskop Vardır? Teleskop Çeşitleri ve Özellikleri?

Teleskoplar gökyüzüne bakmamızı sağlayan 3 ayaklı alet olarak tanımlanıyor. Teleskoplar sayesinde birçok olaydan haberdar olabiliyor ve hatta gökyüzündeki cisimleri de en ince ayrıntısına kadar inceleyebiliyoruz. Tabii ki bu da teleskopların yeteneğine ve gelişmişliğine bağlı. Peki, kaç çeşit teleskop vardır? Bu yazımızda kaç çeşit teleskop olduğunu sizler için araştırdık. Sizde dünya üzerinde kaç çeşit teleskop olduğunu merak ediyorsanız, bu yazımızı okuyabilir ve detaylı olarak bilgi sahibi olabilirsiniz. İşte teleskop çeşitleri…

Teleskop Çeşitleri

Teleskopların gökyüzünü ve özellikle de uzayı incelemek için kullanılan aletler olduğundan yukarıda bahsettik. Çeşitli gezegenlerin ve cisimlerin incelenmesini sağlayan birçok teleskop türü bulunuyor.

Çeşidi sayılamayacak kadar fazla olan bu teleskop çeşitlerini saymak gerekirse, şu şekilde sıralanabilir: Aynalı veya mercekli teleskoplar, kızılötesi teleskoplar, radyo teleskoplar, optik teleskoplar gibi…

Aynalı Teleskoplar: Aynalı teleskoplar dünya üzerinde çok fazla kullanılıyor. Özellikle görüntünün optikten bombeli bir şekilde yansıtılması nedeniyle aynalı teleskoplarda çeşitli ölçümler de yapılabiliyor.

Mercekli Teleskoplar: İlk icat edilen teleskoplardan olan mercekli teleskoplar, günümüzde halen kullanılıyor. Mercekli teleskopların teknik sebeplerden dolayı kullanımı azalmaya başladığı görünse de günümüzde bu teleskobu kullananların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.

Kızılötesi Teleskoplar: Kızılötesi teleskopların en bilinen özelliği uzaya yerleştirilmesidir. Gök cisimlerinin yaydığı elektromanyetik dalgaları soğurmakta ve böylece diğer gök cisimleri daha kolay tespit edilebilirler.

Radyo Teleskoplar: Uzayda bulunan cisimlerin doğal olarak oluşturduğu sinyallerin alınıp güçlenmesiyle radyo teleskoplar çalışırlar. Radyo anteni ve radyometre olarak 2 tane parametresi bulunan radyo teleskoplar, farklı dalga boylarındaki radyo sinyallerini yansıtırlar.

Optik Teleskoplar: Optik teleskoplar görünür olan bütün ışıkları gözlemlemekle görevlidir. Elektromanyetik ışınları kolayca kırabilen optik teleskoplar, göz merceği tarafından insanların gözlem yapmasına imkan tanır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar