Yağmur Nasıl Oluşur Kısaca Sınıf? Yağmurun Oluşumu İle ilgili Metin?
Yağmur oluşumu hava olayları ve iklim dengesi için önemli bir olaydır. Bu sebepten ötürü yağmur yağmayan yerlerde, kurak olan yerlerde pek verimli topraklar elde edilmez. Hatta bazı yörelerde dolayısıyla, yağmur duaları edildiğini de görmekteyiz. Yağmurun nasıl oluştuğu hakkında birçok araştırma yapılmıştır. Özellikle de bu araştırmalar da bulutlar fazlasıyla göz önünde bulunmuştur. Yani araştırmalar bulutlar üzerinden olmuştur. Öncelikle bulutlar güneşin ısısı üzerinden su toplamaktadır. Güneş ısısı sebebiyle su buharlaşarak yukarı doğru çıkmaktadır.
Bu yukarı çıkma esnasında çeşitli yoğunlaşmalar yaşamaktadır. Yoğunlaşma durumu gerçekleştikten sonrasında ise, su damlacıkları oluşur. Dolayısıyla bu su damlaları bir araya geldikçe yağmur meydana gelir ve böylelikle yağmur oluşur. Bu kısır döngü bu şekilde ilerlemektedir. Burada önemli olan husus ise yoğuşma olayının oluşmasıdır.
- Yağmur oluşurken ise iki nokta bulunmaktadır. Birincisi ise, çarpışma olayı gerçekleşmesidir. Çarpışma olayı ise kısaca, rüzgarın etkisiyle ile birlikte, havada su damlacıklarına vurur ve böylelikle yağmur oluşur. İkinci nokta ise, kristalleşme olayıdır. Kristalleşme olayı ise kısaca, soğuk havalar da gerçekleşmektedir. Donmuş olan su damlacıkları, küçük şekillerde su kristallerine dönüşür. Böylelikle yeryüzüne iner. Ancak yeryüzüne inerken alt katmanlarda özellikle sıcak havaya maruz kalırlar. Kaldıkları bu sıcak hava kristalleri çözer ve yağmur şeklinde dünyaya iner.
- Yağmur oluşumu hakkında iki farklı husus daha bulunmaktadır. Birincisi yamaç yağışları, ikincisi ise, yükseliş yağış şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Yamaç yağışı genel olarak dağlık bölgelerde görünmektedir. Özellikle kuzey Anadolu da sıklıkla oluşmaktadır. Yükseliş yağışı ise, ülkemizde sık görülen yağış türüdür. Konveksiyon yağış şekli olarak da bilinmektedir. Bu yağış türü hemen hemen her mevsim oluşabilmektedir. Genel olarak ilkbahar mevsiminde bu yağış türü oluşur.