Baş Ağrısını Anında Kesen Yöntem? Baş Ağrısına İyi Gelen Şeyler?
Baş ağrısı ilaçsız nasıl tedavi edilir
İlaçlar, gün içerisinde odak noktanızı bozan baş ağrısı rahatsızlığını ortadan kaldırabilir. Ancak sürekli olarak ağrı kesici tüketmek, baş ağrısı konusunda ters tepki göstererek ağrılarınızın çoğalmasına da neden olabilir.
Günlük olarak daha fazla su tüketmeniz ve uyku düzeninizi ayarlamanız ağrılarınız konusunda size yardımcı olacaktır.
1. Su için
Vücudunuz yeteri kadar su almazsa baş ağrısı olabilir. Kronik ‘’dehidrasyon’’ migren için yaygın bir nedendir. Ancak araştırmalar sıklıkla su tüketiminin baş ağrısı durumunda otuz dakika ile üç saat arasında işe yarayıp hafiflediğini göstermiştir. Yeterince su almak halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, denge bozukluğu, sinirlenme gibi problemlerinizi de ortadan kaldıracaktır. Bu gibi durumlardan kaçınmak için gün içerisinde yeterince su içmeye ve su içeriği zengin yiyecekler tüketmeye odaklanın. Su tüketimi arttıkça suyun düşündüğünüzden daha etkili olduğunu fark edeceksiniz.
2. Uyku
Uyumak kaliteli yaşam için olmazsa olmazdır. Ancak bazı zamanlar baş ağrısı uyku düzenini kalitesini etkilerken bazen de bu durum tam tersi şekilde tetikleyici bir etken haline geliyor.
Uyku yoksunluğu yaşayarak gün geçirmeye çalışmak ve bunu tekrarlamak sağlık için oldukça zararlıdır. Bu yüzden doğru miktarda uyumak kafanızın daha rahat olmasına yardımcı olacaktır.
Eğer ki yeteri kadar uykunuzu alıp dinlemediyseniz gün içerisinde kestirme yapmak zinde olmanıza yardım edecektir.
Yetişkinlerin günde 7 ila 9 saat uyuması uygun görülürken 65 yaş ve üzerinde bu miktar 7 ila 8 saat arasında değişiyor.
3. Ekrana bakmaya ara verin
Göz yorgunluğu baş ağrısı için iyi bir nedendir. Bu durum aynı zamanda dijital göz yorgunluğu olarak da bilinir. Neredeyse her işi internetten üzerinden yaptığımız bu dönemde ekrana ara vermek zor gibi görünse de imkânsız değildir. İster bilgisayar ister cep telefonu olsun dijital olan her ekran gözünüzü yormaya yeter.
Gözünüzün yorulmaması için ekran ile gözlerinizin arası en az 60 cm. olmalıdır. Her iki saatte bir on dakika ara verip ekran başından uzaklaşmak gerekir, arada uzak mesafeye bakarak göz kaslarınızı dinlendirebilirsiniz.
Baş ağrısı çok şiddetlenirse, bir gün boyunca elektronik aletlerden uzak durmayı denemelisiniz. Bu gözlerinizin dinlenmesi için oldukça iyi bir seçenek olacaktır.
4. Hareket edin
Açık havada yürüyüş yaparak temiz oksijenle birlikte yürüyüş yapmak oldukça önemlidir. Yürüyüş sırasında vücut, kendi ağrı kesicisi olan endorfin hormonunu depolar. Endorfin hem ağrının şiddetini azaltır hem de ağrının ortaya çıkmasına engel olur.
Doksan bin kişiyle yapılan deneyde, haftada 3 gün kırk dakika bisiklet kullanmanın baş ağrısı için tedavi edici bir etkiye sahip olduğu anlaşıldı.
Deneye katkıda bulunanlar sürekli hareket halinde olmanın egzersizden daha fazla işe yaradığını ve ağrı sıklığını azalttığını belli etti. Ancak sadece bisiklet sürmek ağrılarınızı hafifletmez, aktivitelerde değişiklik yapmanın birçok yolu bulunmakta. Gün boyunca attığınız adım sayısını çoğaltmak bunlardan en basiti.
Fiziksel aktiviteler yaptıkça ağrılarınızın sıklığındaki azalmayı mutlaka fark edeceksiniz.
5. Sessiz bir oda bulun
Migrenin temel belirtileri ışığa duyarlılıktır. Işık ve gürültü ağrınıza doğrudan etki eden unsurlardır.
Suni bir ışık bulunan odada bulunmak veya gürültüye maruz kalmak ağrınızı şiddetlendirecektir. Işığın derecesini kısmayı veya direkt olarak karanlık ve sessiz bir odaya geçmeyi deneyebilirsiniz. Eğer ışık ve gürültüden kaçamıyorsanız gözlerinizi kapatıp sakinleşmeye çalışmanız sizin için etkili olabilir.
6. Kahve tüketin
Düzenli olarak kahve tüketen biriyseniz o gün içmediğiniz kahve size ağrı olarak dönebilir. Kafein miktarının azalması baş ağrısı için hiç iyi değildir. Bu sebeple vücudunuza tekrardan kafein kazandırmalısınız.
Günlük kafein miktarı 300 mg’ı geçmemelidir. 1 fincan kahvede 75 mg, 1 parça çikolatada 25 mg ve 1 bardak çayda 50 mg kafein bulunmaktadır.
Ancak bazı kafeinli içecekler beklenilen etkinin tersini gösterebilir. Bu yüzden günde 150 mg’dan fazla kafein tüketmemeye özen gösterin.
7. Aç kalmayın
Aç kalmanın, migren ve gerilim tipi ağrıların oluşumunda etkili olduğu bilinmektedir. Bu sebeple migren hastalarının uzun süre aç kalmış olması atakların tetiklenmesine neden olurken, uzun ve sürekli devam eden açlık migren bulunmayan hastalarda gerilim tipi ağrının migrene benzemesine sebebiyet verir.
Gün içerisinde aç kalmamalı ve üç öğün yemek yemelisiniz. Şayet çok meşgul bir hayat sürüyorsanız ve öğünü atlamak zorunda kalıyorsanız badem veya kuru üzüm gibi ufak ve sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeye özen gösterin.
8. Stresi azaltın
Baş ağrısı için en güçlü tetikleyicilerden olan stresi azaltmak sağlık için oldukça ehemmiyetli bir önlemdir. Stresin hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmakla birlikte bir miktar stresin de yaşamımız için gerekli olduğunu bilmeliyiz. Bunu göz önünde bulundurarak stresle barışık yaşamamız mümkün olabilir.
Kas gevşetme egzersizleri ile gergin kasların açılmasını ve ağrılarınızın azalmasını sağlayabilirsiniz.
- Kıyafetlerinizi rahat olanlardan seçin
- Kendinizi gevşemiş hissettiğiniz bir oturma pozisyonuna geçin
- Birkaç dakika boyunca derin nefesler alıp verin
- Ardından dikkatinizi sağ ayağınızda yoğunlaştırın
- Yavaş biçimde sağ ayak kaslarını sıkın ve on saniye bekleyin
- Ardından kasma işlemini bırakıp ayağınızı gevşek bırakın
- Sol ayağınız içinde aynı uygulamayı yapın
- Vücudunuzun yukarısına doğru sırayla bu uygulamaları yapın
- Sadece hedeflediğiniz kas gruplarını sıkmayı unutmayın
9. Soğuk veya sıcak kompres
Ağrı bulunan bölgeye soğuk veya sıcak bir kompres ağrınızı hafifletebilir. Buzlu kompresler bölgenin soğuktan uyuşmasını sağlarken sıcak kompresler kan akışının hızlanmasına yardımcı oluyor.
Evinizde soğuk veya sıcak bir duş almak hem vücudunuzu rahatlatmaya hem de ağrınızın hafiflemesine olanak sağlayacaktır.