Türkiye'deki Depremler Hakkında Bilgi? Türkiye Deprem Tarihi?

DEPREMLE YAŞAMAYA ALIŞTIK MI? Bir deprem ülkesi olduğumuz gerçeği artık tüm toplum tarafından aşikar durumda olsa da depremle yaşamaya alıştık mı? Sorusunun cevabı halen tam olarak yanıt bulmuş değil.

Türkiye'deki Depremler Hakkında Bilgi? Türkiye Deprem Tarihi?

Türk İnsanının Depremle İmtihan Süreci

Türk insanının depremle imtihan süreci 28 Nisan 1903 yılında – Malazgirt depremiyle başladı ve günümüze dek pek çoğu ile devam etti. En unutulmaz depremler arasında Erzincan (1939) Gölcük (1999) gibi çok fazla can ve mal kaybına sebep olanları var. Geçen yüz yılı aşkın süreçte yaşanan onca felakete rağmen hatalarından ve ihmallerden ders çıkarabilmiş bir toplum olduğumuz yetkililer ve bilim insanları tarafından kabul görmüyor.

Özellikle teknolojinin çok ileri seviyelere ulaştığı, farkındalık yaratabilmek adına görsel, yazılı ve dijital mecraların bu denli çoğalmış olmasına rağmen yaşanan her depremde maddi ve manevi yıkımın önüne geçilemiyor. Çarpık yapılaşma, şehir planlamasında yapılması gereken mühendisliğin şekillendirilememesi de bunlara eklendiği zaman süreç toparlaması çok daha zor bir hal alıyor.

Türkiyede Yaşanan En Yıkıcı Depremler

  1. 1939 Erzincan Depremi - 7.9
  2. 1976 Çaldıran Depremi - 7.5
  3. 1999 Gölcük Depremi - 7.4
  4. 1999 Düzce Depremi - 7.2
  5. 2003 Bingöl Depremi - 6.4
  6. 2011 Van Depremi - 7.2
  7. 2020 Elazığ Depremi - 6.8
  8. 2020 İzmir Depremi - 6.6

Sadece 2020 yılında yaşadığımız deprem sayısı şu an itibari ile bu yazı kaleme alınırken gerçekleşen Van depremiyle beraber 4.

Depremi bu kadar yakından tanıyan bir toplum olsak da onunla yaşamak ve önlem almak noktasında gerçekleşmeyen eylemlerden kaynaklı özellikle beklenen büyük İstanbul depremi öncesi korku her yaşanan sarsıntıda biraz daha artmakta. Kanal İstanbul projesi gibi gündemde ki gelişmeler karşısında bir kısım bilim insanı beklenen büyük depremi tetikleyeceğini savunurken diğer bir kesimse hiçbir zarar getirmeyeceği kanaatinde.

Sonuç olarak bu kadar belirsizliği olsa da hayati bir konu olan deprem, toplumun çok daha bilinçli irdelemesi ve anlaması gereken konulardan. Yetkililerin deprem kuşağında olan ülkemizle ilgili anlatacakları o kadar çok şey var ki! Bu durumun felaketler yaşanmadan bir rutin halini alması sugötürmez bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar