Damlaya Damlaya Göl Olur Anlamı? Ata Sözlerimiz?
“Damlaya damlaya göl olur” atasözünün anlamını sizlerde araştırıyorsanız, bu yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Kültürümüzde atasözlerinin ve deyimlerinin anlamının oldukça derinleştiği ve üzerinde fazlaca durulduğunu sizlerde açıkça görebilirsiniz. Eski toprakların yaşadıkları olaylardan sezinle söyledikleri ve deneyimlemiş oldukları hikayelerden hareketle oluşturulan bu sözler, kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. En çok sorulanlardan ve araştırılanlardan biri olan soruyu sizlerle birlikte bu yazımızda cevaplandıracağız. Peki, damlaya damlaya göl olur atasözü mü?
Damlaya Damlaya Göl Olur Atasözü mü?
“Damlaya damlaya göl olur.” anlamından önce sizlere çok tartışılan ve merak edilen bir konudan bahsedeceğiz. “Damlaya damlaya göl olur” sözünün bir atasözü mü deyim mi olduğu üzerinde fazlaca duruluyor. Eminiz ki, birçok kişi de bu sözün atasözü mü deyim mi olduğunu ya bilmiyor ya da mutlaka karıştırıyordur. Ancak “damlaya damlaya göl olur” sözü, Türk Dil Kurumu’na göre bir atasözüdür. Türk Dil Kurumu yani TDK böyle kabul ettiği için bizde “damlaya damlaya göl olur” sözünü atasözü olarak kabul etmekteyiz.
Damlaya Damlaya Göl Olur Atasözünün Açıklaması
“Damlaya damlaya göl olur” atasözünün aslında anlamı çok derindir. Bu atasözünde bahsedilen damla küçük parçalardır. Göl ise büyük parçalardır. Yani bizlere demek istediği şudur: Ne kadar çok küçük parçaları biriktirirsen, o damlalarda o kadar fazla büyür. “Damlaya damlaya göl olur” atasözünde kısacası tutumlu olmaktan bahsetmektedir. Ufacık şeyleri harcamamızı ve onları biriktirerek daha büyük birikimlere sahip olmamız gerektiğini anlatan bir atasözüdür.
İsraf etmemek adına söylenmiş bir söz olan bu atasözünün anlamı oldukça derindir. Tutumlu olmanın, israf etmemenin önemini vurgulayan bu atasözünü bizlerde istediğimiz takdirde hayatımıza uygulayabiliriz. Eee ne demişler? Damlaya damlaya göl olur.