Bükme Yemek Ne Demek? Bükme Kaç Derecede Pişer?



Afyonkarahisar'a özgü olan en lezzetli yiyeceklerinizden biri olan bükmenin tarifini sizler için yaptık. Sizde bu tarifi yapabilir ve en güzel çay saatlerinizin yanına misafir edebilirsiniz. İşte bükmenin tarifi...


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Bükme Yemek Ne Demek? Bükme Kaç Derecede Pişer?

Bükme yemeği yani böreği Afyonkarahisar’a özgü bir yöresel lezzettir. Bükme yemeğinin bir sürü çeşidi vardır. Siz hangisini tercih ederseniz o şekilde yapabilmeniz mümkün. Hamuru ise bildiğiniz milföy hamuru şeklinde yapılmaktadır. Bükme yemeğini yaparken mutlaka kenarlardan başlarsanız hamurunuz çıtır çıtır olmaktadır. Ayrıyeten bükme hamuruna “Nemse” hamuru da denmektedir.

Malzemeler: Hamuru için; 1.5 su bardağı su, 3 su bardağı un, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 adet yumurta akı ve 1 yemek kaşığı herhangi bir sirke (üzüm önerilir.) İç harcı için; 1.5 su bardağı haşlanmış mercimek, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 adet orta boy soğan ve baharatlar. (Tuz ve karabiber) Ara katmanları için; 5 yemek kaşığı dövülmüş haşhaş ve 2/3 çay bardağı sıvıyağ kullanılmalı.

  • Hamur için ayrılan malzemeler, herhangi bir karıştırma kabına alınır. Su, sirke ve sıvıyağ ayrı bir kapta harmanlanarak una yavaşça eklenir. Yumurta akını yavaşça eklenerek yoğurulmaya başlanır. Hamur kulak memesi kıvamına geldiğine, emin olduktan sonra dinlendirmeye bırakılır. Yaklaşık 3 – 4 saat dinlenilen hamur açılmaya başlanılır. Açılan hamurun her katına haşhaş ve yağ harmanlanarak her tarafına sürülür. Köşe yanından katlanarak kare şekli oluşturarak, her kata haşhaş karışımı sürülür. Daha sonrasında tekrardan dinlenilmeye bırakılır. İç harcı için soğan yağ ile kavrulur. Baharatlar eklenir ve haşladığınız mercimeği aktararak karıştırılır. Dinlenen hamur 18 – 20 dilim arasında kesilir. Her bir dilim hamur tekrardan açılır ve orta kısmına hazırladığınız harç koyularak rulo veyahut istediğiniz şekilde kapatılır. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizilen bükmeler 180 – 190 derece sıcaklıkla pişirilebilir. Haşhaşları her kata aynı şekilde dağıttıysanız çıtır çıtır börekler elde edersiniz. Yanında kavun veyahut vişne hoşafı ile birlikte servis edilir.

Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar