Deneyimsiz İş Nasıl Bulunur? Hiçbir Şey Bilmeden İşe Başlamak?
Yeni mezunların karşılaştığı en büyük sorunlardan biri tecrübesiz yani deneyimsiz olmalarıdır. Eğitim öğretim hayatı boyunca hiçbir yerde çalışmamış olan, bireylerin daha sonrasında ise iş bulmaları oldukça zorlaşmaktadır. Çoğu şirket deneyimli personeller ararken, bankalar, turizm sektörü, perakende satış sektörü ve müşteri hizmetleri deneyimsiz personel alımı yapabilmektedir.
Üstüne üstlük adaylara, staj yapmasına vesile olarak işi öğrenmesini ve kavramasını sağlamaya yardımcı olmaktadır. İşi öğrenen adaylar artık çalışma imkanına sahip olabilmektedir. Çünkü işi artık öğrenmişlerdir. Gerekli özveri ve becerilere hazırlanmışlardır. İş arayanlar da özellikle aranan, özellikler özgüven, sabır, disiplin ve grup arkadaşlarıyla olan uyumudur. Unutmayınız ki bir kişi iş hayatında ne kadar başarılı olursa olsun, toplu olarak yapılan bir işte ekip çalışmasına önem vermiyorsa, olumsuz sonuçlar doğması çok muhtemeldir. Sabır artık hemen hemen her sektörde aranmaktadır. Çünkü artık insanlar fazlasıyla tahammülsüzdür. Yeni bir iş arıyorsanız özgüven ve sabır gibi niteliklere sahip olduğunuza, emin olmalısınız.
Staj Yapmanın Önemi
Her üniversite öğrencisi, üniversite mezunu veya lise mezunu, kendi okuduğu branşa göre staj yaparak, mesleği hakkında farklı deneyimler kazanmak için bilgi ve uygulama ihtiyacı duyar. Staj yapmak demek kendi branşınız için attığınız ilk adım demektir.
Staj yapacağınız yer ve yapacağınız şirket veyahut kurumlar oldukça önemli ve kıymetlidir. Bu staj süresinde çalıştığınız kurumda hızlı öğrenen, girişken, hata yapmaktan korkmayan, özgüvenli ve istekli bir birey olduğunuzu göstermelisiniz. Staj süresi boyunca ne öğrenirseniz sizin için kardır ve her zaman fayda sağlamaktadır. Staj süreniz bittiğinde ise aynı kurum veya kuruluşlarda (özel sektörde) işe girme olanağın daha fazladır. İş ararken staj yapmanız ve staj yaptığınız yerlerde çalışmanız da mümkündür özetle. Stajla işin zorluğunu ve şartlarını görebilirsiniz.
Özgeçmişini Özenle Doldurmalısın!
Özgeçmişinizi anlatırken dikkat etmeniz gereken hususlardan biri diksiyonunuz ve kendinizi anlatma biçiminizdir. Özgeçmişinizi sunduğunuz kurum veya şirketlere akıcı bir şekilde kendinizi aksettirmelisiniz. Özgeçmişinizi anlatırken küçük küçük farklılıklar sunmayı deneyiniz. Özgeçmişinizde bulunan, metin veyahut kendinizi anlattığınız konuşma akıcı, dil üslubuna uygun ve noktalama işaretlerine uygun ve hatasız olmalıdır.
Aynı zamanda yazım yanlışında asla bulunmamalısınız. Bu husus fazlasıyla önemlidir. Sizi değerlendirmeleri açısından. Bir iş yerinde veya kurumda çalışarak tecrübe edinmemiş olsanız dahi kişisel anlatımınıza dair yaptığınız her şeyi karşı tarafa uygun bir dil ve akıcılıkla aktarmalı ve yaptığınız staj olur veyahut en ufak bir ayrıcalığınız var ise, girmek istediğiniz kurum veya şirketlere eksiksiz olarak anlatmalısınız.
Kendinizi Yenilemelisiniz
Tecrübesiz şekilde iş arama şekliniz, tecrübelilere göre ne kadar geride kalsa da yaptığınız staj ve artılarınızı sunarak şans yakalayabilirsiniz. Unutmayın yeniliklere daima açık olmalısınız. Başvuru zamanınızı çok iyi değerlendirmeniz, size fayda sağlamaktadır. Çalışmak istediğiniz bölüm veyahut yerlerde kariyer yapmak için de kendinizi mutlaka yenilemelisiniz. Değişime her zaman açık olmalısınız. Mutlaka iş dünyasında bulunduğunuz veya girmek istediğiniz sektörleri takip etmeli ve detayları araştırmalısınız. Yabancı dilinizi geliştirmek sizi bir adım ileriye taşımaktadır. Yabancı Dil bilmemeniz turistlik yerlerde çalışmanız için oldukça fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda yabancı dil bilmeyenlere göre de şansınız bayağı yüksek olur.
Tecrübesiz adaylar iş başvurusu yaptığında, iş yerleri genellikle birebir görüşmeye çağırmaktadır. Özelikle sizin yaklaşım şeklinize takım arkadaşlarınıza uyum sağlayıp sağlayamayacağınız konusunda sizi ince eleyip sık dokurlar. Özgüveninizi karşı tarafa hissettirmelisiniz. Bu size avantaj sağlamaktadır. Konuşurken jest ve miniklerinize dikkat etmeniz de size avantaj sağlayabileceğini unutmayınız.