İlahiyat Okuyan Ne Olur? İlahiyat Okuyanların Yorumları?
İlahiyat bölümü dini bilgileri tam, inançlı ve ahlaki açıdan bilgili din adamları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. İlahiyat bölümü geçmişten bugünümüze kadar süren dini gelişmeler hakkında bilgi vermektedir. Yani ilahiyat bölümü okuyanlar her din hakkında bilgi sahibi olması gerektiğidir. Aynı zamanda bu bölümü okuyanların iş imkanları bir hayli fazladır. İlahiyat bölümü 2 ve 4 yıllık olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat bazı durumlarda üniversite öncesi 1 yıl eğitim verilmektedir. Yani bu sayı bazı durumlarda 5 yıla çıkabilmektedir. Okuduğunuz bu ilahiyat bölümünü başarıyla bitirdikten sonra halini kurduğunuz işe başlamak artık size çok yakındır.
Dilerseniz 2 yıllık ilahiyat fakültesini bitirdikten sonra eğitim ve öğrenim hayatınızı, dikey geçiş sınavına girerek 4 yıllığa tamamlama imkanınız da bulunmaktadır. Öğretmen olabilme imkanınız vardır. Örneğin din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, kuranı kerim öğretmenliği ve kuran kurslarında eğitim görevlisi olarak iş yapabilme imkanına sahip olduğunuzu bilmelisiniz. Camilerde imam olarak da görev yapma fırsatınız vardır. Girdiğiniz kamu personeli seçme sınavında geçer puanınızı aldıktan sonra, devlet memuru olarak alanınızda istediğiniz bölümde çalışma imkanınız vardır. Ayrıca yüksek lisans ve doktora yaptığınız takdirde müftü veyahut müftü yardımcı olabilme hakkına sahipsinizdir. İlahiyat bölümü bitirenler birçok alanda görev yapabilmektedir. Aynı zamanda diyanet işlerinde görev yapan bir memur da olabilirsiniz. Unutmayınız ki diyanet işleri başkanlığı her yıl çok fazla personel alımı yapmakta. Üstelikte bunu düzenli bir memur alımı olarak da görebilirsiniz. Bu durumdan faydalanma fırsatına sahipsinizdir.
Değerlendirmek sizin tercihinizdir. Seçtiğiniz alanlarda profesör olmanız sonucunda, dekan ve rektör başkan yardımcısı hakkına sahip olabileceğinizi unutmayınız. İl ve ilçe müftülüklerinde memur olarak da görev yapma fırsatınız vardır. İlahiyattan mezun olan öğrenciler formasyon aldıkları zaman imam hatip okullarında meslek dersi öğretmenliği yapabilmektedir. Ayrıyeten hem özel sektörde hem de devlet de Arapça öğretmenliği yapma hakkına da sahiptirler. Birçok ders görmelerinden kaynaklı, birçok alanda iş bulma imkanına sahiptirler. İlahiyat mezunlarının öğretmen olarak atanması uzun bir zaman tepki gösterilmişti. Bu konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığı açıklamalarından sonra aydınlık gelmiştir. İlahiyat mezunlarının din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği olarak atamasında hiçbir engel bulunmadığını açıklamıştır. Aynı zamanda yurt dışında da görev yapma haklarına sahiplerdir. Genellikle diyanet işleri başkanlığı kontrolü altında görevlerini yerine getirirler. Müftü, müftü yardımcılığı, din işleri uzmanı, imam ve müezzin ve kuran kursu öğreticiliği gibi alanlarda da çalışabilme haklarına sahiptirler. Müftü maaşları 22.560 TL olarak belirlenmiştir.
Din işleri ve uzmanı görevleri merak edilmektedir. Din hizmetlerini verimli bir şekilde olabilecek hale getirmek, araştırmalar yapmak ve projeler geliştirmek olarak sorumlulukları vardır. Ayrıyeten açıklık getirmek gereken bir diğer husus daha vardır. Bu da” kuran kursu öğreticisi memur mu? “Kuran kursu öğretici memur olarak görev yapma veyahut atanma hakkına sahiptir. İmamların görevi ise cami ve mescitlerde vakit namazları (sabah, ikindi, öğlen, akşam ve yatsı namazları), cuma namazları, bayram ve teravih namazlarını kıldırmakla görevlidir. Gerekli olan durumlarda ise cenaze namazlarını da kıldırmakla da görevlilerdir.
Müezzinler ise namaz vakitleri konusunda bilgiden tam olmalıdır. Müezzinlerin görevi ezan okumaktadır. Aynı zamanda imamın olmadığı zamanlarda imamın yaptığı görevi yerine getirmekte müezzinlerin sorumlu olduğu bilinmektedir. Ayrıyeten kuran kursu öğreticilerinin görevi de öğrencilerine kuranı kerim öğretmek, dualar ve sureleri öğretmek ve bilgilendirmek, peygamberlerin hayatını anlatmak ve peygamberimizin sünnetlerini öğretmek, namaz kılmayı öğretmek ve Allah’ın farzlarını öğretmektir. Hayırlı günler.