Robotta Domates Konservesi? Blender İle Domates Konservesi?
Kullanılacak malzemeler
- 10 kg yumurta (oval) domates
- 5 kg yuvarlak domates
- 2 yemek kaşığı kaya tuzu (tepeleme doldurun)
Ön hazırlık
İşleme başlamadan önce üzerinize önlük giyiniz. Domates sulu bir sebze olduğu için, doğranması ve sonrasında kaynaması, kavanozlara dolum yapılması sırasında üzerinize sıçrayabilir. Domates lekesi zor çıkan lekelerden biridir.
Domateslerin üzerinde kir ve ilaç kalıntısı kalmaması için ovalayarak güzelce yıkayın. Bilindiği üzere, tarım ilaçları sindirim sistemine dâhil olursa çok ciddi belirtiler (aşırı bulantı, kusma) göstermektedir.
Yumurta (oval) ve yuvarlak domatesi (isteğe bağlı) birlikte kullanabilirsiniz. Yumurta domates daha katı, yuvarlak domates ise daha suludur, birlikte kullanılması durumunda konserve kıvamı dengelenmiş olacaktır.
Domatesleri ortadan keserek, ikiye bölünüz. Sap kısımlarına denk gelen yeri (göbek kısmı) ve berelenmiş, çürük yerlerini kesip atınız.
Alternatif ön hazırlık
Sadece yumurta (oval) domates kullanacaksanız, domatesleri blendera koymadan önce dört-beş parça doğrayın, derin bir kaba koyun, üzerine de 2-3 yemek kaşığı tuz koyun. Yumurta domates fazla sulu olmadığı için tuzun koyulması ve derin kapta bekletilmesi suyunun çıkmasına yardımcı olacaktır.
Tuz katılmazsa, domateslerin üzerine su dökülmesi gerekir. Su katılmadan, tuz dökerek domatesin suyunun iyice çıkması için, derin kapta bekletirken ara ara karıştırınız.
Hazırlanması
Doğranmış domatesleri blender/ mutfak robotuna koyup çektiriniz. Blender kullanarak sos yapacaksanız domates kabuklarını soymanıza gerek yoktur. Zaten kabuklu meyvelerin vitamin değerleri açısından en yüksek kısımları kabuğun hemen altında yer alan ince tabakadır, o nedenle çöpe atılması da doğru olmaz.
Blender haznesi ne kadar alıyorsa, alabildiği kadar doğranmış domatesleri hazneye doldurunuz. Robotla domatesleri çektiğinizde kabuk falan kalmayacak ve incecik doğranmış olduğunu göreceksiniz.
Harlı ateşte blenderda çekilmiş domatesleri pişirmeye bırakın. Harlı ateş, domateslerin çabuk pişmesini ve koyu bir kıvama gelmesini sağlar. Üstte biriken köpükleri de kaşıkla alıp atınız. Domateslerin kaynaması sırasında tortu olan kısım zamanla tencerenin dibine iner, su kısmı üste çıkar. Bu durum kaynama işleminin yeterli olduğunun işaretidir. 2 yemek kaşığı kaya tuzunu tencereye koyunuz. İlk ateşe koyduğunuzda kıvamı çok sulu olan domates sosu, zaman geçtikçe koyu kıvama gelecektir. Domates sosunun kıvamlı hale gelmesi, tencere büyüklüğüne, ateşin harına ve ocağa koyulan malzeme miktarına göre yaklaşık 40 dakika- 1 saati bulur.
Saklanması
1 litrelik kavanozlara domates sosunu sıcakken kepçeyle/cezveyle koyunuz. Aslında kavanozların büyüklüğünü tek kullanımlık olacak kadar seçmeniz yerinde olacaktır.
Kavanozun havasını çıkartmak için dolum bitince, bıçağı kavanoz yanal yüzeylerine dokuna dokuna bıçağı kavanoz içine sokup çıkartınız.
Kavanozlara dolum yaparken ocağın altını kapatmayınız. Hazırladığınız sosu kavanoz çizgisi hizasına kadar doldurunuz. Dolum yaparken sosun elinize sıçramaması için özen gösterin, malzeme sıcak olduğu için elinizi yakabilirsiniz.
Kavanozların kapakları yeni olacağından deterjan ile güzelce yıkayın. Sıcak suyun içine koyup bir süre kaynatın. Böylelikle hem kirden hem de kimyasal kalıntılardan arındırmış olursunuz. Kapaklar sıcak malzeme ile buluşacağı için, ılık/sıcak olması da önemli bir husustur.
Kavanozların içindeki malzeme sıcaklığını kaybetmeden kavanozun kapaklarını kapatın ve iyice sıkın. İçindeki malzemenin hava almaması gerekir, hava alırsa malzemeler bir hafta gibi kısa süre içinde hemen bozulur. Kullandığınız kapakların daha önceden kullanılmamış olması gerekmektedir.
Buna dikkat edin
Kapakları kapatılmış kavanozları ters çevirin. Kavanozun ters çevrilmesi vakumlamayı sağlayacaktır. Daha geç soğuması için de üzerine poşet geçirin/ bir bez parçası ile örtünüz.
Kavanozlar soğuyunca, ters çevrilmiş kavanozları tekrar çevirin. (Kapak kısmı bu sefer üstte kalacaktır.) Böylece domates sosları metal ile temas etmeden saklanacaktır.